Foto: Theresia Viska

I coronas spår – testa digital intervju

Publicerad 16 mars 2020

Hur gör man när det kör ihop sig, och det inte längre går att göra intervjuer och reportage på plats? Att omvandla besöket till en digital intervju är ett förslag. Journalistförbundet Frilans kommer därför att inom kort anordna en kurs för den som vill inspireras och lära sig mer. 

Besöksförbud på äldreboenden och restriktioner på många andra ställen. Allmänna påbud om att jobba hemifrån. Då kan det vara svårt att som frilansjournalist få till sina uppdrag, eftersom det ibland inte riktigt funkar att ersätta besök med telefonintervjuer.

Håll utkik efter kurs

Till exempel när man ska intervjua flera personer samtidigt. En lösning här är att använda sig av någon av de olika digitala lösningar som finns: till exempel Zoom, Google Hangouts eller Teams. De kanske främst används för webbinarium, men de funkar också att använda för intervjuer. Då kan både journalisten och den eller de som intervjuas se och höra varandra. Eftersom det krävs mer kunskap för att använda de här programmen som intervjuverktyg än att delta i ett webbinarium kommer Journalistförbundet Frilans inom kort anorna en kurs.

– Vi kommer främst att gå igenom Zoom, men vi kommer också att prata en del om de andra lösningarna, säger Journalistförbundets kurssamordnare Elisabet Wahl.

Delar med sig av tips

Datum är inte bestämt ännu, men publiceras här så snart vi vet mer. En som redan testat att intervjua via Zoom är frilansen Ingela Hofsten. Hon tyckte att det funkade bra, men vill också skicka vidare en av de erfarenheter hon gjorde.

– Det visade sig att de jag intervjuade kopplade upp sig mot samma dator och satt i samma rum. Det blev knepigt för mig att höra vem som sa vad. Så om du intervjuar flera personer samtidigt, se då till att de alla sitter vid varsin dator.

Ingela Hofsten har också på grund av covid-19 omvandlat ett reportage på plats till en Zoom-intervju.

– Jag hade först tänkt åka, men sedan kändes det inte så bra att sitta där på tåget. Så istället för att jag är där får personen på plats filma och berätta.

Håll utkik på vår kurssida om du är intresserad av att lära dig mer om digitala verktyg.

Senast ändrad 7 maj 2020