Foto: Tor Johnsson

"Förslag i rätt riktning, men fler åtgärder krävs"

Publicerad 26 mars 2020

Regeringens förslag till krispaket för småföretag som presenterades den 25 mars innehåller flera förslag som påverkar egenföretag och frilansmedlemmar under corona-krisen. 
– Det är förslag som går i rätt riktning, att under en period sänka egenavgifterna för enskild firma och utökande möjligheter att kunna lägga företaget vilande, säger Victoria da Silva på Journalistförbundet Frilans.

Efter att ha läst igenom förslagen så ser Victoria da Silva att det även finns mer att önska från politikerna i form av åtgärder.
– Det hade förstås varit önskvärt att även enskilda näringsidkare också kunnat nyttja stöden för korttidsarbete. Även möjligheten att kunna driva sin firma på deltid och uppbära a-kassa under en period skulle behövas, precis som att man kan ta anställning på deltid och uppbära a-kassa.

Journalistförbundet har uppdaterat frågor och svar för frilansmedlemmar på förbundets samlingssida för nyheter, råd och information kring corona-krisen. Här ett utdrag kring frågor och svar som rör regeringens förslag för småföretag och påverkar medlemmar. 

Vad gäller för sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter?

Regeringen har föreslagit en nedsättning av arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna. För mer information läs på Finansdepartementets hemsida.

Riksdagen har ännu inte röstat igenom förslaget och vi ber om att få återkomma med rekommendation i frågan. Beslut väntas den 6 april och det kan därför vara bra att vänta med arbetsgivardeklaration och preliminär självdeklaration till dess.

Vad innebär regeringens förslag att sätta av vinst för 2019 i periodiseringsfond?
Normalt kan man sätta av 30 procent i en periodiseringsfond som man sedan kan kvitta mot framtida förluster. Regeringen föreslår nu att man ska kunna sätta av hundra procent (med ett tak på en miljon) för 2019. I korthet innebär det att man kan få tillbaka preliminärskatt som betalats in under 2019. Då måste man göra en ny preliminärdeklaration för 2019.

Tänk på att du inom fem år måste ha avyttrat fonden och därmed också skatta för de avsatta pengarna. Avvakta med inkomstdeklaration till dess att riksdagens beslutat om du vill använda dig av förslaget.

Kan jag få a-kassa när jag är egenföretagare?
Regeringen har aviserat att man som företagare tillåts ha sitt företag vilande under 2020, även om man har haft det tidigare och man behöver därför inte lägga ner företaget. I övrigt gäller samma regler som tidigare än så länge.
 

Senast ändrad 7 maj 2020