Foto: Maskot/TT

Många extra kompdagar på dagspress i år

Publicerad 20 december 2019

Ho ho! Tomten här. Jag har suttit och läst dagspressavtalet så här inför de bråda juldagarna. Mäkta intressant läsning, må jag säga. Det ser ut som att många snälla journalister har en hel hög kompdagar att vänta under julgranen i år …

Jobbar du på ett dagstidningsföretag med kollektivavtal? Har du även ett schema som innebär att du ibland jobbar helg?

Då har du rätt till en hel massa kompdagar de kommande helgerna, oavsett om du är schemalagd att jobba, eller om du är ledig. I år infaller ingen av de röda dagarna i jul- och nyårshelgerna på en söndag, vilket innebär att juldagen, annandagen, nyårsdagen och trettondagen alla ger rätt till en kompdag. Är du schemalagd att jobba får du dessutom ett helgtillägg dessa dagar.

"Bara" helgtillägg för julafton

Men hur är det med jul- och nyårsafton då? Inte fullt lika muntert dessvärre. Eftersom aftnar är svarta dagar i kalendern utgår ingen extra ledig dag för att du offrar familjemyset för en dag på redaktionen, däremot får du helgtillägg om du jobbar dessa dagar. Enligt kollektivavtalet för dagspress får du 653 kronors tillägg om du jobbar aftnar eller röda dagar. Helgtillägget kan dock variera beroende på om ni har lokala avtal på arbetsplatsen, så kolla med din lokala klubb vad som gäller hos er.

Jobbar du på ett företag med något annat av Journalistförbundets kollektivavtal? Läs mer om vad som gäller i ditt avtal eller mejla och fråga oss!

Senast ändrad 15 februari 2024