Journalister i södra Asien på konferens för starkare förbund

Publicerad 12 november 2019

Journalister i södra Asien har på många håll svårt att få sin lön utbetald, är utsatta för hot och kan till och med stå utan internet. Förra veckan hölls en konferens med syfte att ge journalistorganisationerna i området verktyg för att bli starkare – genom att rekrytera fler medlemmar.

Genom IFJ, International Federation of Journalists, samarbetar journalistorganisationer runt om i världen. Konferensen anordnades av IFJ, som bjudit in ett 20-tal fackligt aktiva journalister från södra Asien till Kathmandu i Nepal.

Fokus var organisering i den digitala världen. Man måste rekrytera fler medlemmar för att kunna ha styrkan som krävs för att upprätthålla acceptabla arbetsvillkor i en bransch som ständigt förändras. Deltagarna delade med sig av erfarenheter från sina respektive organisationer, och försökte tillsammans hitta nya vägar för att skapa starkare organisationer.

Konferensen kunde göras möjlig bland annat genom bidrag från Sida och Union to Union.

Solidaritet och förändringsvilja

Sara Carlsson, som jobbar med medlemsrekrytering på Journalistförbundet, var inbjuden som talare och deltagare på konferensen. Hon berättade bland annat om den svenska modellen, hur digitaliseringen förändrar arbetslivet och hur Journalistförbundet jobbar med att nå unga journalister.

– Förutsättningarna för förbunden i södra Asien skiljer sig mycket från hur vi har det här – men jag upplever att jag ändå kunde bidra med mycket kunskap och inspiration. Det var underbart att få vara med och uppleva den solidaritet och förändringsvilja som genomsyrade konferensen, berättar hon.

Läs mer om Journalistförbundets internationella arbete här.
Gruppbild från IFJ-konferensen
Deltagarna som samlades på IFJ-konferensen kom från Pakistan, Indien, Sri Lanka, Afghanistan, Bhutan och Nepal.

Senast ändrad 26 februari 2020