Foto: Kalle Ahlsén

Födelsedagstårta för Dawit Isaak 55 år

Publicerad 25 oktober 2019

Journalisten, poeten och den svenske medborgaren Dawit Isaak från Lerum har suttit i över arton år i fängelse Eritrea för att ha använt sig av sin yttrandefrihet. Med all sannolikhet lever han i dag ett fängelse utanför Eritreas huvudstad Asmara.

Under årens lopp har många svenskar kämpat för att Dawit Isaak ska komma hem och förenas med sin familj men tyvärr tvingas Dawit tillbringa ännu en födelsedag, sin 55:e, i fängelse.
 
Det är viktigt att vi inte glömmer Dawit Isaak. Därför ordnas ett födelsedagsprogram för honom på restaurang Hubertus på Holländargatan 9 i centrala Stockholm söndagen den 27 oktober klockan 15.00. Allmänheten är välkommen att äta födelsedagstårta till Dawit Isaaks ära. 

Initiativtagare till Dawits födelsedagsprogram är Kurdo Baksi och tidningen Journalisten och genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund och Sveriges Journalistförbund.

– Dawit Isaaks öde angår oss alla. Det gör ont i mitt hjärta att Sverige inte hittills på allvar försökt få Dawit fri. Jag hoppas att Dawit aldrig mer ska ”fira” ännu en födelsedag i fängelse. Mest effektiva sättet att få Dawit fri är att Sverige överger den dövstumma diplomatin, säger Kurdo Baksi.

– Varje födelsedag, varje dag,  Dawit Isaak måste tillbringa i fängelse i Eritrea är ett misslyckande för Sverige och svensk diplomati. Jag hoppas att vi snart får arrangera en stor fest för en fri Dawit Isaak, men fram till dess måste vi fortsätta påminna om den orättvisa han är utsatt för, säger Helena Giertta, chefredaktör på Tidningen Journalisten.  


Medverkande:
Stig Fredriksson, fd ordförande Publicistklubben
Helena Giertta, chefredaktör för tidningen Journalisten
Per Wirtén, styrelseledamot Sveriges Författarförbund
Abraham Tesfalul Zere, eritreansk journalist och generalsekreterare i Eritreanska PEN. 

Dessutom läser journalisten Mia Wendel Dawit Isaaks texter.

 

Senast ändrad 26 februari 2020