Foto: Jerome Favre/EPA/TT

Upprop: Hongkong måste garantera pressfriheten

Publicerad 6 september 2019

Journalistförbundet och över 50 andra organisationer som jobbar med yttrandefrihet uppmanar nu ledningen i Hongkong att garantera pressfriheten. Detta med anledning av att kränkningar mot pressfriheten skett i samband med de pågående protesterna i regionen.

Uppropet angående situationen i Hongkong har skrivits under av Journalistförbundet, tillsammans med Internationella Journalistfederationen (IFJ), Hong Kong Journalists Association (HKJA) och över 50 andra yttrandefrihetsorganisationer.

Allvarliga övergrepp mot journalister

Sedan protesterna* började i juni har IFJ och HKJA sett flera fall där pressfriheten har kränkts. Organisationerna har även noterat att övergreppen mot journalister blivit allt allvarligare.

I brevet uppmanar organisationerna ledningen i Hongkong att garantera pressfriheten i regionen. Brevet innehåller också en uppmaning till Hongkongs regering, under ledning av Carrie Lam, att garantera journalisters säkerhet samt att tillsätta en oberoende utredning.

Stödmanifestation på måndag

På måndag anordnas en stödmanifestation för yttrandefrihet och demokrati i Hongkong på Mynttorget i Stockholm. Vid manifestationen kommer flera politiker och journalister att hålla tal. En av talarna på manifestationen är tidningen Journalisten chefredaktör, Helena Giertta.

För mer information och kommentarer, kontakta:

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet och ordförande NJF

Tove Carlén, internationell sekreterare Journalistförbundet och generalsekreterare NJF

* Protesterna riktade ursprungligen in sig mot en sakfråga: att regeringen ville implementera en ny lag om utlämnande av misstänkta brottslingar till fastlandskina. Men under sommaren har fokus utvidgats till att handla om hela problematiken kring Hongkongs förhållande till Kina. 

Senast ändrad 26 februari 2020