Foto: Journalistförbundet

Årets ALIS-pristagare: Molly Sandén

Publicerad 27 september 2019

I dag, fredag 27 september 2019, tog artisten och låtskrivaren Molly Sandén emot ALIS pris Upphovsrättens hjälte. Hon fick utmärkelsen för att hon kraftfullt hävdat och kämpat för sin egen upphovsrätt i musikbranschen. ALIS är en upphovsrättsorganisation som företräder litterära upphovspersoner, där Journalistförbundet är en av medlemsorganisationerna.

Det är när Molly Sandén upptäcker att låten "Stupid Love", som hon skrivit tillsammans med en amerikansk artist, inte genererar intäkter som hennes arbete och kamp för sin upphovsrätt började. Hon tar kontakt med alla involverade och sitter i många och långa möten med maktens män i förhandlingsrum i Los Angeles. Trots försök att utmanövrera Molly står hon på sig. Molly får slutligen rätt och tillerkänns sin upphovsrätt.

– Molly Sandéns kraftfulla och skickliga agerande i att hävda sin upphovsrätt i en bransch där maktstrukturerna är svåra att sätta sig upp mot visar på både styrka och mod. Därför är det särskilt roligt att i år uppmärksamma Mollys Sandéns strid för sin upphovsrätt genom att tilldela henne priset Upphovsrättens hjälte, säger ALIS verksamhetschef Helen Asker. 

Mollys arbete för sin upphovsrätt har även uppmärksammats i Annah Björks bok "Ni måste flytta på er". En bok som skildrar flera kvinnors berättelser om villkoren i musikbranschen.

Priset delas årligen ut av upphovsrättsorganisationen ALIS. Prisutdelningen ägde rum fredagen den 27 september klockan 13 på Litteraturscenen under bokmässan i Göteborg. Molly Sandén varpå plats och prisutdelningen var öppen för allmänheten på mässan. Fullständig prismotivering presenterades vid prisutdelningen.

ALIS-priset Upphovsrättens hjälte har delats ut sedan 2002. Priset går till upphovspersoner eller andra som hävdat och kämpat för sin egen upphovsrätt, eller som gjort viktiga insatser för att stärka upphovsrätten. Prissumman är 25 000 kronor.

Tidigare års pristagare är:

2018 – Katrin Byréus
2017 – Margareta Eklöf
2016 – Frilans Riks
2015 – Union of Belarusian Writers
2014 – Cristina Gottfridsson
2013 – Ing-Mari Gustafsson, Paul Håkansson, Lars Melin, Björn Nilsson, Jan Trost och Olle Vejde
2012 – Stefan Lindgren
2011 – Astrid Lindgrens arvingar
2010 – Bob Hanson 
2009 – Carina Rydberg och Dick Harrison
2008 – Ulrika Wallenström
2007 – Den danska organisationen ”Samrådet for ophavsret”
2006 – Per & Astrid Björgell
2005 – Claes Eriksson och Vilgot Sjöman & Karin Lidén, SVD:s journalistklubb 
2004 – Astrid Jägfeldt och journalistklubben på Skånska Dagbladet
2003 – Mårten Blomqvist och Magnus Carlsson
2002 – Clas Thor, Mian Lodalen, Lennart Hellsing, Kerstin Hallert, CJ Charpentier och Hans Hederberg
 
För mer information kontakta:
Helen Asker, verksamhetschef ALIS, helen.asker@alis.org, 070 642 18 65
 
ALIS är en ideell förening som grundades 1995 av Svenska Journalistförbundet, Sveriges Dramatikerförbund, Sveriges Författarförbund och Sveriges Läromedelsförfattarförbund.

ALIS har tillsammans med sina stiftarorganisationer som mål att öka respekten för och stärka medvetenheten om upphovsrätten. ALIS träffar avtal om och administrerar ersättning för vidareanvändning av litterära upphovspersoners verk. Idag företräder ALIS ca fyratusen anslutna upphovspersoner och administrerar ersättningar för ytterligare tiotusen rättighetshavare.

Senast ändrad 26 februari 2020