Foto: Sara Carlsson

”Medlemmarna är upprörda och besvikna”

Publicerad 3 april 2019

Schibsted kommer att inleda förhandlingar om att lägga ner sitt interna bemanningsföretag SMAB. Personalen och journalistklubben på bemanningsföretaget informerades under onsdagseftermiddagen.

- De anställda är upprörda och besvikna över att Schibsted väljer att lägga ner bolaget utan att erbjuda oss nya tjänster, och trots att vi så uppenbart behövs på redaktionerna, säger Anna Flytström, klubbordförande på SMAB och ledamot i Journalistförbundets styrelse. 

Schibsteds koncerninterna bemanningsföretag har genom åren kritiserats av anställda journalister och Journalistförbundet. Bland annat för att bemanningsföretaget vuxit fram för att komma runt LAS och hålla nere löner. 

- Journalistförbundet har ett uttalat mål sedan flera år att interna bemanningsföretag borde försvinna. I praktiken är de vikariepooler och den här typen av bemanningsföretag finns bara till för att kringgå LAS, hålla lönerna nere och leder till sämre villkor för de bemanningsanställda, kommenterar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert beskedet om att förhandlingar inleds. 

I flera rapporter om otryggheten i mediebranschen har Journalistförbundet lyft den utsatta situation som bemanningsanställda journalister befinner sig i. Därför ser Ulrika Hyllert och Anna Flyström det som självklart för klubben att i de kommande förhandlingarna kräva att även kundföretagen i koncernen tar ansvar för personalen i SMAB. 

- Vi kräver att Aftonbladet och Svenska Dagbladet tar ansvar för de personer som idag arbetar för redaktionerna via SMAB. Att de nu flyttas över till tidningarna och kan fortsätta gå till jobbet som vanligt, men nu med samma arbetsgivare och villkor som sina kollegor, säger Anna Flytström. 

För mer information och frågor om Journalistförbundets arbete, kontakta: 

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet: 070-784 31 14, ulrika.hyllert@sjf.se 

Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationsansvarig: 08-613 75 97, petteri.flanagan.karttunen@sjf.se

Senast ändrad 28 februari 2020