Natalia Kazmierska ny ledamot i Journalistförbundets yrkesetiska nämnd

Publicerad 18 januari 2019

Journalistförbundets styrelse har utsett Natalia Kazmierska till ny ledamot i Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN).

- Jag är glad och hedrad över att få det här uppdraget. Yrkesetiken är viktigare än någonsin i dessa fake news-tider, för att värna tilliten till och trovärdigheten hos seriösa medier och journalister. Yrkesetiska nämnden och Journalistförbundets yrkesetiska regler finns till både för läsarna, tittarna och redaktionerna, det är ju vi som ska sätta ramarna för vad som gäller, säger Natalia Kazmierska.

- Natalia Kazmierska har genom sin långa erfarenhet och journalistiska bredd den bakgrund som krävs för att kunna sätta sig in i de många olika frågeställningar kring yrkesetik som vi i nämnden ställs inför. Hon kommer därmed att bidra till att de yrkesetiska frågorna fortsätter debatteras och diskuteras, säger Gert Lundstedt, ordförande i YEN.

Natalia Kazmierska har varit verksam som journalist i ungefär 20 år. Hon började som kulturskribent på Norrköpings Tidningar och har sedan dess jobbat på bl.a. Expressen, Aftonbladet, Sveriges Radio och som frilansjournalist i många år. Hon har haft yrkesroller som konstkritiker, grävreporter, programledare, krönikör och redaktör.

2015 fick hon Expressens Björn Nilsson-pris som varje år delas ut till en framstående kulturjournalist. Hon var 2013 nominerad till Stora journalistpriset. Idag är Natalia Kazmierska anställd på Aftonbladets nyhetsredaktion som nyhetskolumnist. 

Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN) bedriver och stimulerar en yrkesetisk debatt i samhället. Nämnden handlägger och fattar beslut om anmälningar mot journalister som gäller övertramp av de tretton yrkesetiska reglerna.

Läs mer om YEN.

För frågor, kontakta:

Gert Lundstedt, ordförande i Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN), gert.lundstedt@sjf.se

Natalia Kazmierska, ny ledamot i Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN). natalia.kazmierska@aftonbladet.se

Senast ändrad 2 mars 2020