Ny rådgivare Journalistförbundets servicebolag

Publicerad 4 december 2017

Hej Victoria da Silva, som blivit tillsvidareanställd som rådgivare på Journalistförbundets servicebolag för frilansar.

Berätta lite om vad du ska göra på Journalistförbundet.
Jag kommer framförallt att arbeta med Servicebolagets frågor, det vill säga allt som har med frilansen som egenföretagare att göra. Maud Alenmark som jag efterträder har sparat mycket material och det är väldigt kul att se hur det har fungerat historiskt. Med den informationen i bakhuvudet, samt min egen erfarenhet som frilans vill jag se om det går att vidareutveckla Servicebolaget för alla frilansmedlemmar.

Vem är du?
Jag är född och uppvuxen i Piteå, men med en bakgrund från Portugal eftersom min pappa kommer därifrån. Jag pratar flytande portugisiska och har tidigare bott i Lissabon och har jobbat som både tolk och översättare. Nu bor jag i Sollentuna med två barn och katt. På min fritid lägger jag mest syramasker, spår i tarotkort och lyfter skrot.

Vad har du för tidigare facklig och journalistisk bakgrund?
Jag gick medieprogrammet på gymnasiet och provade på lite av varje då, sände radio, gjorde lokal-tv och skrev i diverse tidningar. Sen hoppade jag av tåget eftersom jag bara fick höra att man ändå inte kan få jobb. Men efter många omvägar blev jag direkttextare på SVT och läste på Poppius. Jag har alltid varit fackligt engagerad på olika sätt vad jag än jobbat med, men i Journalistförbundet blev jag först ordförande i Medietextarna och sedan även i Frilans Riks. De senaste åren har jag varit frilans som direkttextare på SVT och TV4, men jag har även skrivit en del för mindre tidningar.

Senast ändrad 5 mars 2020