Sälja, ta betalt och leverera

Det är viktigt att tänka på att arvodet ska täcka samtliga kostnader i din firma och inte bara lön. Som exempel kan nämnas mobiltelefon och dator, pension, semester, utbildning, research, tid för administration och eventuella lokalkostnader. Som företagare tar du betalt, du får inte betalt som när du är anställd.

Många väljer att frilansa just för att själv kunna styra över arbetstider och vilka jobb man åtar sig. Andra kanske inte har frilansande som förstahandsval, men väljer att prova på det ändå. Oavsett anledningarna till varför man blir frilans så måste du lära dig att sälja. Räkna med att det kommer att ta mycket tid att försöka sälja in jobb i början, innan du har etablerat dig.

Först gäller det alltså att sälja in intressanta förslag, men sen ska du också lära dig att ta betalt. Steg ett är alltså att sälja in förslag, eller pitcha, som det också kallas. Att sälja in färdigt material, att sälja på spekulation eller spek rekommenderas inte. Det är inte säkert att du får betalt för nedlagd arbetstid och oftast vill varje kund ha ett särskilt upplägg. Sälj alltså in jobb på idéstadiet, men var beredd på många nej.

Kom ihåg att arvodet inte bara ska räcka till din lön, utan också till alla dina kostnader: mobiltelefon, dator, internet, utbildning, facklitteratur, researchresor med mera. Liksom även semester och framtida pension.

Det finns förstås många saker som du bör tänka på för att bli en bra frilansjournalist. Här kommer tre enkla steg om hur du kommer igång. Journalistförbundet anordnar tillsammans med frilansklubbarna ibland kurser om hur det är att börja frilansa. Håll utkik efter kurserna om du vill lära dig mer!

 

Pitcha

Sälj inte in färdiga artiklar, sälj in idéer! Det kan vara en fördel att göra research innan, men lägg inte ner för mycket tid på den heller. Räkna förstås med att du får lägga ner mer tid i början på att göra research inför ett uppdrag.

Satsa på ämnen som du kan. Allt fler väljer att nischa sig inom ett område och det leder förhoppningsvis till att du blir erbjuden jobb så småningom.

Du kommer att få många nej i början, men ge inte upp, det tar tid att etablera sig och bygga upp relationer. Det är också viktigt att du har koll på tidningen som du säljer in till. Vad kan de tänkas vara intresserad av för typ av artiklar? Tänk igenom vad du har att erbjuda och lista dina styrkor.

 

Kom överens och ta betalt

När redaktören är intresserad är det dags att komma överens om villkor. Journalistförbundet har avtalsmallar som du kan hitta här. Där står det även mer om vad som bör ingå i ett avtal. Det är också i det här steget som du förhandlar om arvode. Till din hjälp kan du använda Frilansrekommedationen och Frilanskalkylatorn. I Arvodesguiden kan man sa vad andra har fått betalt för sina uppdrag. Du kan också vända dig till förbundet och du har frågor om arvoden eller fråga arbetsplatsklubben.

En del väljer att be uppdragsgivaren föreslå ett arvode och förhandlar utifrån det. Andra gör tvärtom. Det finns fördelar och nackdelar med båda sätten. Ber du uppdragsgivaren föreslå ett arvode får du veta vilken nivå de ligger på redan från början och du riskerar inte att ta för lite betalt. Är det väldigt lågt kan du dock ha svårt att höja. Föreslår du arvode finns risken att du begär för lite eller motsatt att du lägger dig på för hög nivå så att redaktören tackar nej av bara farten. Fundera kring din egen lägstanivå och gå inte under det arvodet, men föreslå inte fram ditt lägsta arvode först! Känns det erbjudna arvodet alltför lågt kanske du kan försöka ta bort någon del och erbjuda ett mindre jobb.

Många värderar också kunder olika beroende på vem som ligger bakom utgivningen och accepterar ett något lägre arvode i enstaka fall. Gör det dock inte till en vana även med stora koncerner som bör ha råd att betala skäligt.

Tänk också på att förhandla om upphovsrätten. När du säljer något, hur många gånger får det publiceras och var? Vi rekommenderar inte att du skriver under några ofördelaktiga avtal. Det kanske kan vara lockande för att få in en fot på marknaden, men på sikt riskerar blir det sämre för alla när upphovsrätten utarmas. Men det behöver inte vara fel att bli publicerad i flera kanaler och på flera ställen, me se till att få betalt för det!

 

Håll deadline

När ni väl har kommit överens om villkoren, håll dem! Lämna i tid. Lämna ett bra material och slarva inte. Var enkel i kommunikationen och fråga hellre direkt om ett problem uppstår under ett uppdrag istället för efter. Lämnar du ett väl genomfört arbete vill kunden förhoppningsvis vill anlita dig igen till nya uppdrag vilket är i princip avgörande för att kunna fortsätta som frilansjournalist.

Det finns fler saker du kan göra för att lära dig hur är att vara frilansjournalist, att sälja och ta betalt. Ett sätt är att nätverka med andra frilansjournalister, gå med i Facebookgrupper för frilansjournalister och ta del av din lokala fackklubbs aktiviteteter.

 

Tre tips på böcker som på olika sätt kan vara en väg in på frilansmarknaden:

  • Frilanshandboken av Fredrik Nejman och Mikael Bergling
  • Skriv, sälj och bli lönsam av Camilla Björkman
  • Byt namn! Och andra sätt att lyckas som journalist av Klas Ekman och Anders Rydell


 

 

 

Senast ändrad 30 mars 2020