Frihetens pris

Det har aldrig varit så otryggt att vara frilansjournalist. Hälften av frilansjournalisterna får ut mindre än 15 000 kronor i månaden efter skatt, endast hälften sätter av regelbundet till pensionen och en fjärdedel kan inte ens ta två veckors semester.

Det framgår av Kent Wernes rapport "Frihetens pris" (pdf nedan), den andra rapporten i Journalistförbundets serie om otryggheten i mediebranschen. Rapporten visar också att det genomsnittliga arvodet per arbetad timme har minskat. Och hälften av frilansarna vittnar om att arvodena är lägre idag än för tre år sedan, och lika många om att det blivit svårare att förhandla.

Se seminariet från den 5 november 2015 där "Frihetens pris" presenterades och otryggheten för frilansjournalister debatterades:

Medverkande: Kent Werne, författare och journalist, Åsa Ohlsson, frilansjournalist, Jenny Nordlander, chefredaktör Nöjesguiden, Peter O Nilsson, områdeschef kultur Sveriges radio, Moderator: Petteri Karttunen, reporter SVT och då styrelseledamot i Journalistförbundet.

Du hittar de andra rapporterna om otryggheten i mediebranschen här.

För mer information, kontakta Journalistförbundets arbetsgrupp:
Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, jn@sjf.se
Katarina Dahlskog, förbundsjurist Journalistförbundet, kd@sjf.se

Senast ändrad 19 mars 2020