Årets ALIS-pristagare: Margareta Eklöf

Margareta Eklöf får priset för att ha värnat, hävdat och slagits för upphovsrätten.

Egmont vägrar betala frilansar för återanvändning

Egmont har krävt att frilansande medarbetare ska underteckna ett nytt avtal för att få fortsätta arbeta för företaget. För ett par veckor sedan gick Svenska Journalistförbundet – tillsammans med Svenska Fotografers Förbund, Föreningen Svenska Tecknare och Bildleverantörernas Förening – ut och avrådde sina frilansmedlemmar från att skriva på avtalet.

Oskäligt avtalsförslag från Egmont

Årets ALIS-pristagare: Frilans Riks

Har du bilder i tidningar och tidskrifter? Då har du rätt till IR

Du som haft bilder publicerade i tidningar och tidskrifter under 2015 och/eller bilder publicerade i böcker 2011-2015 kan ha pengar att tjäna på din upphovsrätt! IR, individuell reprografiersättning, ger ersättning för kopiering av bilder – foton såväl som teckningar – som kopierats ur böcker, tidningar och tidskrifter för undervisningsändamål.

Information om avtalsförslagen från Aller Media och Bonnier Tidskrifter

De två tidskriftsförlagen Aller och Bonnier Tidskrifter har under de senaste månaderna uppmärksammats sedan de skickat ut avtalsförslag till sina frilansar. Dessa avtalsförslag innebär försämringar för frilansarna. Journalistförbundet har reagerat kraftigt mot avtalen. Vad är problemet med dessa avtal?

Avtal 16: Arbetstid och upphovsrätt på public service

Upprörande att Bonnier Tidskrifter vägrar samtala med frilansarnas organisationer

Workshop om upphovsrätt i Göteborg den 11 februari

Journalistförbundet varnar för nytt avtalsförslag från Bonnier Tidskrifter

Flera av Journalistförbundets frilansande medlemmar har i dagarna nåtts av ett avtalsförslag från Bonnier Tidskrifter. Vi avråder våra medlemmar från att underteckna avtalet. Vi anser att avtalet är upphovsrättsligt oskäligt. Avtalet skiljer sig bara i mindre delar från det avtal som Bonnier Tidskrifter skickade ut under 2015.

Sidor