Sven-Harry – en mecenat med glöd och varm humor

Två vackra höstdagar i rad samlades konstintresserade seniorer för att bli guidade av självaste Sven-Harry Karlsson i hans kopia av sitt hem med konstskatter av oerhörda mått.

I varje människa finns alla åldrar bevarade

 Runt 60 medlemmar samlades i studio 5 i Radiohuset den 16 september dels för att delta i ordinarie höstmöte med budgetdragning, men framför allt för att lyssna till Bodil Jönsson under rubriken ”Tid för det meningsfulla”. Så heter även hennes senaste bok.

Seniorer på galejan

Det är sol och molnfritt över Stockholms skärgård. Vi slörar ner mot Rödkobbsfjärden ombord på slätskonerten Constantia.  I den mojnande vinden rör hon sig värdigt som det anstår en dam med ett skrov som fyllde hundra redan år 2008. Vi passagerare är heller inte unga. Det är man inte som medlem i Stockholmsjournalisternas seniorer.  Besättningen tillhör också vår generation med undantag för jungman och kocka Marianne Palmén som påstår att hon är i 50-årsåldern. Det är svårt att tro att hon ens är i närheten av livets middagshöjd. Inte när hon beslår seglen eller hjälper oss att dra i tågen. 

Vi mötte våren i Uppsala

En bussresa till ett vårfagert Uppsala blev en utflykt i föreningens upptagningsområde. Tre lokala medlemmar mötte de 34 som kom från Stockholm. Ingrid Lindgren (som tidigare varit redaktionschef på Upsala  Nya Tidning) hade lagt upp ett omväxlande program med början på Carolina Rediviva.  

 

Berlin - mitt i historien

Årets vårresa gick till Berlin. 37 seniorer  fick tre intensiva dagar -  rätt igenom världshistorien från Nefertiti till andra världskriget, förintelsen, kalla kriget, öst mot väst, återförening och kommande val till förbundsdagen och delstatsval i Bayern och Hessen. Christina Ruhnbro (t h) var vår utmärkta reseledare.

Så avgörs tvisten mellan TU och SR

I Sveriges Radios interntidning Radiotidningen har Tidningsutgivarnas ledning (TU) läst att SR ämnar göra om sverigesradio.se till en nyhetssajt som ska mäta sig med populära aftonbladet.se. TU går i taket och förklarar varför under rubriken ”SR snedvrider konkurrensen” på SvD:s debattsida Brännpunkt den 3 april. 

TT överger halva Sverige

När beslutet togs vet jag inte, men den 23 januari fick de fyra TT-medarbetarna i Norrland veta att deras tre lokalredaktioner ska läggas ned. Jag har inte sett något om detta i storstadspressen innan landshövdingarna ifrån fyra Norrlandslän slog larm på SvD Brännpunkt den 8 februari.  Bra men inte högprioriterat för artikeln hade legat minst en vecka i väntan på en lämplig glugg.

Jubel när David Lagercrantz Zlatanerar

David Lagercrantz var inte svårpratad när han den 4 februari mötte ett sextiotal seniorer för att berätta om sin miljonsäljare om Zlatan Ibrahimovic. Men det gick inte helt lätt alla gånger att få Sveriges största superstjärna att öppna upp inför bandspelaren.

Boende för äldre

Här kommer snart mer.

För JK väger Palmes rykte lätt – mot Persbrandts

Förtal och ärekränkning är brott som statsmakterna inte anser sig behöva beivra. Den slutsatsen drar man sedan Justitiekansler Anna Skarhed den 16 januari beslutat att inte inleda förundersökning mot ansvarig utgivare – vem det nu är – av filmen Call Girl.

JK förklarar heller inte varför det i detta fall inte – enligt hennes mening – skulle finnas ”särskilda skäl”. Det är hennes åsikt punkt slut.

Sidor