Släpp Gui Minhai fri!

Journalistförbundet fördömer Kinas agerande i fallet Gui Minhai. Förbundet gör nu ett uttalande tillsammans med den europeiska och den internationella journalistfederationen.

Viktigt för demokratin att brott mot journalister bestraffas

I år har 56 journalister dödats, enligt den Internationella Journalistfederationen (IFJ). Men 90 procent av morden på journalister förblir olösta eller obestraffade. I dag uppmärksammar vi den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister.

Journalistförbundet kommenterar hotet om stängning av al-Jazeera

Jonas Nordling invald i IFJ:s styrelse

– Det känns bra att Sverige och Norden åter finns representerade i IFJ:s ledning så att vi kan vara med och påverka journalistiken och journalisters förhållanden även i ett internationellt perspektiv, säger Jonas Nordling.

Journalist överfallen i Ingusjien

− Det viktigaste är att Maria Persson Löfgren befinner sig i säkerhet, uppenbarligen utom fara för sitt liv. Samtidigt måste attacker på journalister alltid fördömas. Jag hoppas därför att Utrikesdepartementet nu tydligt markerar att det är oacceptabelt att ge sig på journalister och att det framför allt inte får följas av straffrihet, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Stoppa näthat mot kvinnliga journalister

− Det är en självklarhet för Journalistförbundet att delta i IFJ:s kampanj. Tyvärr tvingas kvinnliga journalister utstå ett mycket grovt näthat, ofta bara för att de är kvinnor. Det är en oacceptabel situation som vi och samhället i stort måste göra allt vi kan för att stoppa, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Världsupphovsrättsdagen 23 april: Säkra skäliga avtalsvillkor!

Idag, den 23 april, är det världsupphovsrättsdagen. IFJ och EFJ uppmanar därför stater världen över att arbeta för lagstiftning som säkrar skäliga avtalsvillkor gällande upphovsrätt för journalister.

Journalistförbundet fördömer fängelsedom mot Al Jazeera-journalister

Journalistförbundet fördömer domen mot de tre journalister från Al Jazeera som dömdes till långa fängelsestraff i Egypten den 23 juni.
− Det är fullständigt oacceptabelt att journalister döms till fängelse när de bara har utfört sitt arbete. Domen är en attack mot pressfriheten och drabbar i förlängningen alla journalister som rapporterar från konfliktområden. Men framför allt är det en personlig tragedi för de tre dömda journalisterna och deras familjer, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Skarp kritik mot angrepp på pressfriheten

Journalistförbundet stödjer den Internationella Journalistfederationens (IFJ) och den Europeiska Journalistfederationens (EFJ) skarpa kritik mot angrepp på pressfriheten i Storbritannien den senaste tiden. IFJ och EFJ fördömer arresteringen av partnern till en journalist på The Guardian och förstörelsen av dokument på tidningens redaktion. 

IFJ lanserar sajt för att främja journalisters säkerhet

Den Internationella Journalistfederationen (IFJ) har de senaste åren tagit fram en mängd olika verktyg som hjälper journalister att förbereda sig för arbete i utsatta områden. Nu samlar IFJ alla sina strategier och aktiviteter kring journalisters säkerhet på sajten Safety of journalists.

Sidor