Jonas Nordling invald i IFJ:s styrelse

– Det känns bra att Sverige och Norden åter finns representerade i IFJ:s ledning så att vi kan vara med och påverka journalistiken och journalisters förhållanden även i ett internationellt perspektiv, säger Jonas Nordling.

Journalist överfallen i Ingusjien

− Det viktigaste är att Maria Persson Löfgren befinner sig i säkerhet, uppenbarligen utom fara för sitt liv. Samtidigt måste attacker på journalister alltid fördömas. Jag hoppas därför att Utrikesdepartementet nu tydligt markerar att det är oacceptabelt att ge sig på journalister och att det framför allt inte får följas av straffrihet, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Stoppa näthat mot kvinnliga journalister

− Det är en självklarhet för Journalistförbundet att delta i IFJ:s kampanj. Tyvärr tvingas kvinnliga journalister utstå ett mycket grovt näthat, ofta bara för att de är kvinnor. Det är en oacceptabel situation som vi och samhället i stort måste göra allt vi kan för att stoppa, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Världsupphovsrättsdagen 23 april: Säkra skäliga avtalsvillkor!

Idag, den 23 april, är det världsupphovsrättsdagen. IFJ och EFJ uppmanar därför stater världen över att arbeta för lagstiftning som säkrar skäliga avtalsvillkor gällande upphovsrätt för journalister.

Journalistförbundet fördömer fängelsedom mot Al Jazeera-journalister

Journalistförbundet fördömer domen mot de tre journalister från Al Jazeera som dömdes till långa fängelsestraff i Egypten den 23 juni.
− Det är fullständigt oacceptabelt att journalister döms till fängelse när de bara har utfört sitt arbete. Domen är en attack mot pressfriheten och drabbar i förlängningen alla journalister som rapporterar från konfliktområden. Men framför allt är det en personlig tragedi för de tre dömda journalisterna och deras familjer, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Skarp kritik mot angrepp på pressfriheten

Journalistförbundet stödjer den Internationella Journalistfederationens (IFJ) och den Europeiska Journalistfederationens (EFJ) skarpa kritik mot angrepp på pressfriheten i Storbritannien den senaste tiden. IFJ och EFJ fördömer arresteringen av partnern till en journalist på The Guardian och förstörelsen av dokument på tidningens redaktion. 

IFJ lanserar sajt för att främja journalisters säkerhet

Den Internationella Journalistfederationen (IFJ) har de senaste åren tagit fram en mängd olika verktyg som hjälper journalister att förbereda sig för arbete i utsatta områden. Nu samlar IFJ alla sina strategier och aktiviteter kring journalisters säkerhet på sajten Safety of journalists.

Internationell kampanj mot oskäliga upphovsrättsavtal

Den Internationella Journalistfederationen (IFJ) och den Europeiska Journalistfederationen (EFJ) startar en kampanj mot oskäliga upphovsrättsavtal på World Book and Copyright Day den 23 april.
− Balansen mellan medieföretag och journalister, framför allt frilansar, är på tok för skev. Medieföretagen lägger allt oftare fram så kallade fulavtal där frilansjournalister uppmanas att sälja bort upphovsrätten för sina verk för all framtid. Istället för att hitta fungerande affärsmodeller försöker vissa medieägare motverka fallande intäkter med att försöka teckna fulavtal med de journalister som producerar innehållet, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

121 journalister dödade under blodigt 2012

2012 har varit ett av de blodigaste åren någonsin för journalister. Totalt dödades 121 journalister i riktade attacker under 2012, jämfört med 107 under 2011. Ytterligare 30 journalister dog i samband med olyckor eller på grund av sjukdom. 

Journalistförbundets arbete i Afrika

Rojin Shamlou har under hösten praktiserat på Internationella Journalistfederationens, IFJs, Afrika-kontor i Dakar, utsänd av LO/TCOs biståndsnämnd för att utforska och lära sig mer om facklig biståndsverksamhet på fältet. Här berättar hon om det projekt som Svenska Journalistförbundet driver i Afrika.

Sidor