Debattartikel: Samarbete mellan anställda och frilansare vägen framåt i gig-ekonomin

Egmont vägrar betala frilansar för återanvändning

Egmont har krävt att frilansande medarbetare ska underteckna ett nytt avtal för att få fortsätta arbeta för företaget. För ett par veckor sedan gick Svenska Journalistförbundet – tillsammans med Svenska Fotografers Förbund, Föreningen Svenska Tecknare och Bildleverantörernas Förening – ut och avrådde sina frilansmedlemmar från att skriva på avtalet.

Oskäligt avtalsförslag från Egmont

Information om avtalsförslagen från Aller Media och Bonnier Tidskrifter

De två tidskriftsförlagen Aller och Bonnier Tidskrifter har under de senaste månaderna uppmärksammats sedan de skickat ut avtalsförslag till sina frilansar. Dessa avtalsförslag innebär försämringar för frilansarna. Journalistförbundet har reagerat kraftigt mot avtalen. Vad är problemet med dessa avtal?

Läget i diskussionerna med Aller Media

Fortsatta diskussioner med Aller Media

– Det är positivt att Aller fortsätter diskussionen. Vi förutsätter att företaget är intresserade av att hitta en lösning som inte innebär att man förstör relationerna till de frilansar som är helt avgörande för Allers verksamhet, säger Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf.

Tolkningsprotokoll överlämnat till Aller Media

Journalistförbundet, SFF, BLF och Svenska Tecknare har lämnat över ett tolkningsprotokoll till Aller Media. Stina Abenius, förlagschef på Aller Media, har mottagit de fyra organisationernas krav och har aviserat att Aller Media återkommer med synpunkter under denna vecka.

Journalistförbundet begär förhandling om avtalsförslag till frilansar

– Bonnier Tidskrifter kräver i avtalsförslaget att frilansar ska skriva bort vidareanvändning av materialet de säljer för all framtid. Det är fullständigt orimligt att sätta ett nollvärde på upphovsrätten, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Journalistpodden #68: Frihetens pris – otrygghet för frilansjournalister

Kollektivavtal och frilansavtal

Under "Aktuella kollektivavtal och frilansavtal" hittar du de olika avtalen och information om dem.

Sidor