"Expressen har själv försämrat villkoren för frilansar"

Det är glädjande att Thomas Mattsson tar avstånd från "fulavtal" och oskäliga villkor. Men de frilansar som arbetar för Expressen Magasin har de senaste åren fått uppleva många försämringar. Det skriver Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet och Gert Lundstedt, ordförande Frilans Riks, Journalistförbundets frilansdistrikt, i tidningen Journalisten.

Frilanskalkylatorn uppdaterad – förbättrad och enklare

Frilanskalkylatorn, med vilken frilansar och uppdragsgivare enkelt kan räkna fram skäligt arvode för ett specifikt uppdrag, har förbättrats. Den nya versionen är mer användarvänlig då den har färre fält att fylla i och tydligare hjälptexter. Vidare är det nu inga förangivna värden vilket gör det enklare att använda kalkylatorn utifrån dina förutsättningar.

Uppräkning av frilansrekommendationen med 2,2 procent

För 2018 höjer Journalistförbundet frilansrekommendationen med 2,2 procent. Ny rekommendationsnivå för frilansarvoden blir 996 kronor/timme.

Debattartikel: Samarbete mellan anställda och frilansare vägen framåt i gig-ekonomin

Uppräkning på 2,2 procent för frilansarvoden

Journalistförbundet rekommenderar alla frilansmedlemmar att höja sina arvoden med 2,2 procent från årsskiftet.

Egmont vägrar betala frilansar för återanvändning

Egmont har krävt att frilansande medarbetare ska underteckna ett nytt avtal för att få fortsätta arbeta för företaget. För ett par veckor sedan gick Svenska Journalistförbundet – tillsammans med Svenska Fotografers Förbund, Föreningen Svenska Tecknare och Bildleverantörernas Förening – ut och avrådde sina frilansmedlemmar från att skriva på avtalet.

Journalistförbundet kräver att Stampen ska uppfylla ingångna avtal

– Vi är beredda att så långt det är möjligt driva att bolaget inte kan frigöra sig från de avtal som ingåtts med våra medlemmar, säger Jonas Nordling.

Oskäligt avtalsförslag från Egmont

Rekonstruktionen av Stampen fortgår

Vad innebär Stampens rekonstruktion?

Journalistförbundet uppmanar alla berörda medlemmar som har frågor att höra av sig till forhandlingsjouren@sjf.se. Detta gäller inte minst om du är frilans, och har fordringar hos något av bolagen som omfattas av Stampens rekonstruktion.

Sidor