Oacceptabelt att arrestera och åtala vitrysk journalist

– Det är fullständigt oacceptabelt att journalisten Paul Dabralovski arresteras och åtalas när han enbart utför ett vanligt journalistiskt uppdrag. Fallet visar att vitryska myndigheter inte tar hänsyn till demokratiska grundprinciper som yttrandefrihet och pressfrihet, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Frige Dawit Isaak – kampanj i Bryssel 15-22 november

Den svenska journalisten och författaren Dawit Isaak uppmärksammas i samband med International Day of the Imprisoned Writer den 15 november. Den europeiska journalistfederationen (EFJ) har skickat ett brev till EU-parlamentariker och den eritreanska delegationen i EU med en uppmaning om att arbeta för att Dawit Isaak ska friges snarast. I Bryssel på BOZAR:s Centre for Fine Arts finns 15-22 november en cell uppbyggd där besökare kan prova hur det känns att sitta i en kall och trång cell i totalt mörker.

Världsupphovsrättsdagen 23 april: Säkra skäliga avtalsvillkor!

Idag, den 23 april, är det världsupphovsrättsdagen. IFJ och EFJ uppmanar därför stater världen över att arbeta för lagstiftning som säkrar skäliga avtalsvillkor gällande upphovsrätt för journalister.

Webinar om social trygghet för frilansar

The European Federation of Journalists (EFJ) håller den 21 april klockan 12.00 ett webinar om social trygghet för frilansar. Webinaret hålls på engelska.

Insamling för anhöriga till offren för attacken mot Charlie Hebdo

De tre franska journalistförbunden (SNJ, SNJ-CGT, CFDT) har startat en insamling för att stötta anhöriga till de journalister som omkom vid terrorattacken mot den franska tidningen Charlie Hebdo. 

Webbsänt seminarium

EFJ, European Federation of Journalists, bjuder in till ett webbsänt seminarium om entreprenöriell journalistik i morgon fredag klockan 11.00. Seminariet kommer att handla om olika sätt att tjäna pengar som frilansjournalist och hur man kan kombinera entreprenöriellt tänkande med journalistik.

Öppet brev till alla kandidater i EU-valet

Inför EU-parlamentsvalet har den Europeiska Journalistfederationen, EFJ, antagit ett manifest med tio punkter som alla sanna demokrater bör försvara. Vi uppmanar alla kandidater till EU-parlamentsvalet att skriva under på dessa punkter, skriver Mogens Blicher Bjerregård, president EFJ, och Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i ett öppet brev.

Bra att Sverige vill stärka skyddet för journalister

Sverige har lagt fram ett förslag om stärkt skydd för journalister till det ministerrådsmöte i OSCE (Organisationen för säkerhet och samarbete) som inleddes i Kiev onsdag 4 december.
− Det är bra att Sverige och utrikesminister Carl Bildt står upp för journalistiken. Men nu måste Bildt gå från ord till handling och se till att förslaget om stärkt skydd för journalister verkligen blir antaget, säger Jonas Nordling, ordförande i Svenska Journalistförbundet.

Journalister är inte terrorister

EFJ skickar nu ett öppet brev till EU-kommissionären Stefan Füle angående den allvarliga situationen för journalisterna i Turkiet.

Skarp kritik mot angrepp på pressfriheten

Journalistförbundet stödjer den Internationella Journalistfederationens (IFJ) och den Europeiska Journalistfederationens (EFJ) skarpa kritik mot angrepp på pressfriheten i Storbritannien den senaste tiden. IFJ och EFJ fördömer arresteringen av partnern till en journalist på The Guardian och förstörelsen av dokument på tidningens redaktion. 

Sidor