"Expressen har själv försämrat villkoren för frilansar"

Det är glädjande att Thomas Mattsson tar avstånd från "fulavtal" och oskäliga villkor. Men de frilansar som arbetar för Expressen Magasin har de senaste åren fått uppleva många försämringar. Det skriver Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet och Gert Lundstedt, ordförande Frilans Riks, Journalistförbundets frilansdistrikt, i tidningen Journalisten.

Debattartikel: Samarbete mellan anställda och frilansare vägen framåt i gig-ekonomin

Socialbidragsnivåer på arvoden hotar frilansjournalistiken

Stötta Journalistförbundets frilansdistrikt Frilans Riks arvodeskampanj "Rädda frilansen".

Sälj mer och höj ditt arvode – kurs i Umeå 20 maj – PLATSER KVAR

Tidigare utannonserad kurs i Umeå har flyttats fram till den 20 maj.
Vill du få konkreta verktyg och tips på hur du säljer mer artiklar och höjer ditt arvode? Anmäl dig då till denna halvdagskurs i säljandets anda. Kursen blandar teori med konkreta tips och roliga övningar. Kursen är avgiftsfri för frilansmedlemmar.

Avslutande förhandlingar om nytt frilansavtal

Journalistförbundet och Medieföretagen fortsätter onsdag 14 maj förhandlingarna om ett nytt frilansavtal. Förhandlingarna är inne i sitt slutskede och planen är att de kommer att avslutas torsdag 15 maj.
− Vi har hela tiden siktat mot moderna, övergripande avtal för alla våra frilansmedlemmar. Vårt fokus ligger nu på att täcka in områden som idag är helt oreglerade. Det finns ingen anledning att ändra på den målsättningen, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Så maxar du ditt nya mediejobb – 6 maj på Pressklubben

Så var det dags att förhandla igen! Sommarvikariat, korttidskontrakt eller frilansuppdrag? Vad ska man tänka på innan man skriver på?  Vi ger dig dig handfasta och konkreta tips för hur du ska få ut det mesta av ditt nya mediejobb - 6 maj kl 18.00 på Pressklubben i Stockholm. Mötet är öppet för alla, medlemmar och icke-medlemmar - vi bjuder på fika och macka!

Sälj mer och höj ditt arvode – Umeå 20 maj

Tidigare utannonserad kurs i Umeå har flyttats fram till den 20 maj.
Vill du få konkreta verktyg och tips på hur du säljer mer artiklar och höjer ditt arvode? Anmäl dig då till denna halvdagskurs i säljandets anda. Kursen blandar teori med konkreta tips och roliga övningar. Kursen är avgiftsfri för frilansmedlemmar.

Ny frilansrekommendation med kalkylator

Journalistförbundets nya frilansrekommendation och kalkylator ger frilansar och uppdragsgivare möjlighet att räkna ut ett individuellt arvode för ett specifikt uppdrag.
− Frilanskalkylatorn är ett nyttigt verktyg, och ett viktigt steg för att uppnå skäliga arvoden för frilansjournalister. Även uppdragsgivare har hjälp av frilanskalkylatorn för att få en ökad förståelse för de omkostnader en frilans har i jämförelse med en anställd journalist, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet. 

Ny frilansrekommendation presenteras i januari

Journalistförbundet kommer att presentera en ny frilansrekommendation med en frilanskalkylator i januari 2014. Frilanskalkylatorn utgår från en genomsnittslön och ger frilansar möjlighet att räkna ut ett individuellt arvode för ett specifikt uppdrag. Kalkylatorn tar höjd för kostnader för sociala avgifter, utrustning, pensionssparande, semester, sjukdagar med mera, vilket gör det enklare för en enskild frilans att räkna fram ett skäligt arvode.

Sälj vidare – Sundsvall 21 november

Genom att använda sitt intervjumaterial till flera olika artiklar och/eller sälja samma text vidare till flera uppdragsgivare tjänar man inte bara mer pengar utan får också uppleva tillfredsställelsen i att texten når fler läsare.
Välkommen till en halvdagskurs för frilansjournalister om konsten att sälja sina alster till flera uppdragsgivare och i flera former.

Sidor