Säkerhetskurs för journalister

Journalistförbundet utlyser en stipendiekurs i personligt säkerhetstänk i ditt vardagliga arbete som journalist. Kursen ges i Uppsala den 25-27 oktober. Sista dag för ansökan är den 23 september.

Nästan dagligen rapporteras det om skjutningar och sprängningar i Sverige oftast kopplade till kriminella miljöer. Att som journalist bevaka den typen av händelser kräver att man har med sig ett säkerhetstänk i arbetet. Självklart kan det behövas även i andra situationer.  

Behovet i personligt säkerhetstänk ökar inom journalistkåren. Och många har redan fått genomgå kurser via arbetsgivare eller Journalistförbundet och andra anordnare. Det är dock långt i från alla journalister som är i behov av det som har fått utbildning. Med anledning av det anordnar Journalistförbundet en kurs med 14 deltagare den 25-27 oktober i Uppsala.

 Säkerhetskursen kommer att lära ut personligt säkerhetstänk för dig i ditt dagliga arbete som journalist. Kunskapen du får med dig handlar inte om att befinna sig i kris eller krigszoner utan i din vanliga vardag. Du kommer bland annat att få lära dig att identifiera risker och hur du kan agera vid olika typer av risker. Kursen varvas mellan teori och övningar i praktisk tillämpning.

Stipendiet täcker kurskostnad, boende på hotell i Uppsala och resa till och från hem- och kursort.

Kursen täcker inte kostnader för eventuellt inkomstbortfall eller andra personliga kostnader som härrör till kursen.

Behörig att söka

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft 

  1. texter och/eller bilder publicerade i svenska tidningar eller tidskrifter (dvs tryckta); eller 
  2. bilder publicerade i svenska böcker; eller
  3. texter och/eller bilder upplagda/publicerade på svenska webb-platser.  

Observera att inslag med ljud eller rörliga bilder – sändningar i radio/TV eller rörliga inslag upplagda på webben – inte ingår. 

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier. Stipendiemedlen kommer från kopierings/-upphovsrättsersättningar från Bonus Copyright Access. (Mer information om Bonus Copyright: www.bonuscopyright.se

Tv-produktion/radio-produktioner är inte behörighetsgivande på grund av att vi inte har några pengar från föreningen Copyswede att dela ut, som är den organisation som i detta fall som representerar etermedier (Mer information om CopySwede: www.copyswede.se) Men om du ändå någon gång under de senaste tre åren har publicerat dig enligt publicitetskravet när det gäller text och bild och webb så är du behörig att söka. Var noga att ange under punkten ”Publicerad i” var och när du senast var publicerad i print eller webb.

Pengarna är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder. Det är därför som upphovsrättsliga lagar och regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.

Ej medlem i Journalistförbundet men i en annan organisation

Om du inte är medlem i Journalistförbundet men i någon av organisationerna Författarförbundet, Konstnärernas Riksorganisation (KRO), Svenska tecknare, Bildleverantörernas förening (BLF) eller Svenska Fotografers Förbund (SFF) kan du inte söka Journalistförbundets stipendier. Men du kan då vända dig till din egen organisation och se vilka möjligheter du har att söka stipendier där.

Övriga som inte är medlemmar i Journalistförbundet kan söka förbundets stipendier under förutsättning att man uppfyller sökkriterierna.

Att tänka på innan du ansöker

Endast korrekt ifylld och välmotiverad ansökan behandlas.

Sista ansökningsdag är den 23 september 2021.

Besked om vem som får stipendium

Besked om vem som får stipendium meddelas via mejl till berörda stipendiater och här på vår hemsida.

Eventuella frågor om stipendiet besvaras av ombudsman Justus Bennet på telefon 08-613 75 03 eller per e-post: stipendier@sjf.se

Senast ändrad 2 september 2021