Foto: Olle Wilöf

Kreativitetsstipendium – inspireras i Aten

Stipendiet består av att under två veckor fritt få disponera ett rum eller terasslägenheten i Ariane Wahlgrens författarhus i Aten. 

På grund av pandemin har tidigare utsedda stipendiaters perioder blivit uppskjutna och därför kommer vi inte kunna utlysa några nya stipendier förrän tidigast hösten 2022. 

I stipendiet ingår också ett rese- och omkostnadsstipendium på 5 000 kronor. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår däremot inte.

Huset ligger i stadsdelen Koukaki i närheten av Akropolis. Villan består av fyra rum och kök, badrum, trädgård och terrass. Sveriges Författarförbund och Svenska Journalistförbundet disponerar var sitt stipendierum.

Gemensamma utrymmen är ett vardagsrum med matsalsbord, bibliotek och tv. Stipendiaterna delar badrum med dusch, toalett och tvättmaskin. Terrassen vid ingången samt den övre stora terrassen, från vilken man ser Akropolis, är också gemensamma utrymmen. Stipendiaterna idkar självhushåll. Tillgång till Internet och skrivare finns i huset, men ingen dator. Huset är inte tillgänglighetsanpassat.

Vi utlyser också fyra vistelsestipendier till den lilla tvårumslägenheten på den övre terrassen i Ariane Wahlgrens hus 

Även här ingår ett rese- och omkostnadsstipendium på 5 000 kronor. Ersättning för eventuellt inkomstbortfall ingår däremot inte.

Lägenheten är 29 m² stor och består av sovrum, vardagsrum, fullt utrustat kök och badrum med dusch och toalett. Den är utrustad med skrivare men däremot ingen dator. Wifi finns.

Sveriges Författarförbund och Läromedelsförfattarna hyr terrasslägenheten under fyra månader per år vardera och utser samma antal stipendiater som Journalistförbundet. Nytt för i år är att det inte går att ta med någon gäst till stipendierummet eller terrasslägenheten. 

Resan till Aten bokar och betalar stipendiaten själv. Måndagar är både ankomst- och avresedagar. 

Behörig att söka

Behörig att söka är alla som någon gång under de senaste tre åren har haft 
1) texter och/eller bilder publicerade i svenska tidningar eller tidskrifter (dvs tryckta); eller 
2) bilder publicerade i svenska böcker; eller
3) texter och/eller bilder upplagda/publicerade på svenska webb-platser.  

Observera att inslag med ljud eller rörliga bilder – sändningar i radio/TV eller rörliga inslag upplagda på webben – inte ingår. 

Det spelar ingen roll var du är verksam nu eller om du är anställd eller frilans, det avgörande är endast att du uppfyller ovanstående behörighetskriterier.
Stipendiemedlen kommer från kopierings/-upphovsrättsersättningar från Bonus Copyright Access. (Mer information om Bonus Copyright: www.bonuscopyright.se

Tv-produktion/radio-produktioner är inte behörighetsgivande på grund av att vi inte har några pengar från föreningen Copyswede att dela ut, som är den organisation som i detta fall som representerar etermedier (Mer information om CopySwede: www.copyswede.se) Men om du ändå någon gång under de senaste tre åren har publicerat dig enligt publicitetskravet när det gäller text och bild så är du behörig att söka. Var noga att ange under punkten ”Publicerad i” var och när du senast var publicerad i print.

Pengarna är ersättning för användande av upphovsrättsligt skyddade texter och/eller bilder. Det är därför som upphovsrättsliga lagar och regler avgör vem som är behörig att söka Journalistförbundets stipendier.

Ej medlem i Journalistförbundet men i en annan organisation

Om du inte är medlem i Journalistförbundet men i någon av organisationerna Författarförbundet, Konstnärernas Riksorganisation (KRO), Svenska tecknare, Bildleverantörernas förening (BLF) eller Svenska Fotografers Förbund (SFF) kan du inte söka Journalistförbundets stipendier. Men du kan då vända dig till din egen organisation och se vilka möjligheter du har att söka stipendier där.

Övriga som inte är medlemmar i Journalistförbundet kan söka förbundets stipendier under förutsättning att man uppfyller sökkriterierna.

Sök stipendiet

På grund av pandemin har tidigare utsedda stipendiaters perioder blivit uppskjutna och därför kommer vi inte kunna utlysa några nya stipendier förrän tidigast hösten 2022. 

Våra stipendier är väldigt eftersökta därför prioriterar vi sökanden som inte tidigare fått Journalistförbundets stipendier.  

Eventuella frågor om stipendiet besvaras av Cecilia Berg 08 – 613 75 36 eller per e-post: stipendier@sjf.se

De som får stipendiet får besked via mejl och namnen publiceras på www.sjf,se, i tidningen Journalisten och deras hemsida.

För sent inkomna eller ofullständigt ifyllda ansökningar beaktas inte.

Ariane Wahlgrens hus
Foto: Olle Wilöf

 

Ariane Wahlgrens hus utanför
Foto: Författarförbundet

 

Ariane Wahlgrens hus Journalistförbundets rum
Foto: David Dahmen

 

Ariane Wahlgrens hus terass pergola
Foto: Författarförbundet

 

Ariane Wahlgrens hus vardagsrum
Foto: Anette Rydén

 

Sällskapsrum Ariane Wahlgrens hus Aten
Foto: Författarförbundet

 

Senast ändrad 29 april 2022