Skatt, moms och ekonomi

Som frilansjournalist måste du vid sidan om journalistiken själv hålla koll på ditt företags ekonomi och administration. På denna sida kan du som är frilansmedlem logga in och hitta frilansanpassad information om avdrag, moms och företagets administration samt guider för fakturering, bokföring, momsredovisning, förenklat årsbokslut, deklaration med mera:

För dig som är frilansmedlem (inloggning):
Aktuella belopp
Avdragslexikon

Bokföring
Bokföringsblad och momsredovisning
Bokslut och deklaration
Ekonomi och administration
Faktureringsguiden
Företagsformer
Guide för nya frilansar
Momsguiden
F-skatt
Sociala avgifter
Skattejurist Susin Lindbloms deklarationstips - april 2017  

Planerar du att frilansa från utlandet? Läs mer här:
Frilansa från utlandet (logga in)
 

Starta egen frilansverksamhet

Enskild näringsverksamhet är i dagsläget den vanligaste företagsformen bland frilansjournalister. Det är också den företagsform som är enklast att administrera. Om du vill registrera ett firmanamn ska du göra det hos Bolagsverket, men det finns inget krav på registrering. Däremot måste du momsregistrera verksamheten hos skatteverket. Det är också lämpligt att ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Då ansvarar du själv för skatt och sociala avgifter. Det blir också lättare att göra avdrag om du har F-skatt och avdragen blir mer värda.

Servicebolagets steg-för-steg-guide för nystartade frilansar hjälper dig att komma igång – för frilansmedlemmar (logga in)

Företagsformer (logga in)

Länktips:
www.bolagsverket.se
www.verksamt.se
 

Glöm inte momsen!

All journalistisk verksamhet som bedrivs självständigt, varaktigt och med vinstintresse är momspliktig. Det betyder att frilansar som ännu inte har ansökt om att bli godkända för F-skatt, eller som valt att fortsätta med A-skattsedel, också måste momsregistrera sig och lägga på moms på sina arvoden. Kort om moms för frilansjournalister:

• Momsen på journalistiska texter, översättningar och teckningar är 6 procent
• Momsen på foto, redigering, layout, redaktörskap är 25 procent

Momsguiden (logga in)

Lästips:
Skatteverkets broschyr: Moms inom kulturområdet
www.skatteverket.se