Frilansa i utlandet

Den som valt att bosätta sig och frilansa från utlandet har givetvis också valt bort en del av den service som kan erbjudas inom Sverige, bland annat beroende på att svenska lagar och svenska kollektivavtal inte är tillämpliga utanför Sveriges gränser.

I förhållande till svenska uppdragsgivare kan frilansmedlemmar i utlandet få samma hjälp vid arvodes- och betalningstvister som frilansmedlemmar bosatta i Sverige, så även vid exempelvis upphovsrättsintrång i Sverige. Den olycksfallförsäkring som ingår i medlemskapet i Journalistförbundet, som gäller dygnet runt för frilansar, gäller också vid vistelse utomlands, dock med begränsningar, se försäkringsinformation och villkor hos Bliwa.

Lathund för frilansar när det gäller avtal med utländska medieföretag

Förbundet har tagit fram en lathund som hjälp till frilansmedlem som tecknar avtal om uppdrag för medieföretag i annat EU-land.

Ladda hem lathunden här (pdf, nytt fönster)

Beskattning och moms om du frilansar från utlandet

Planerar du att flytta till ett annat land, en kortare eller längre tid, och fortsätta att frilansa för svenska uppdragsgivare? Då behöver du ha koll på hur du berörs av regler för uppehålls- och arbetstillstånd, beskattning, moms, deklaration, sociala avgifter, sjukvård och folkbokföringen. Kontakta därför alltid Skatteverket och Försäkringskassan i god tid innan du flyttar.

I Servicebolagets guide "Frilansa från utlandet" får du som är frilansmedlem en orientering om reglerna och vad du behöver tänka på. Den hittar du, om du är inloggad, här:

Frilansa från utlandet – så här funkar det