Tips till nya frilansgrävare

Går det att tjäna pengar på att gräva som frilans? Mja, det är svårt, säger Journalistförbundets frilansrådgivare Elisabet Wahl. Men det går! Det gäller "bara" att hitta en bra strategi.

Hur är det att gräva som frilans?

– Vår erfarenhet efter att ha pratat med många frilansar i Frilansjouren är att det största problemet är att få betalt för all tid man lägger på grävandet. Som frilans finns det väldigt få uppdragsgivare som vill betala för förutsättningslösa kollar av tips, utan den tiden får frilansen ofta stå för själv. Men det är ofta också svårt att få fullt betalt för alla timmar man lagt ned även när man har ett färdigt uppslag. Det är tråkigt att det är så, men vår erfarenhet är att man som frilans ofta hamnar i en ganska dålig förhandlingsposition. 

Elisabet Wahl
Foto: Tor Johnsson

Så hur ska man tänka om man vill gräva som frilans?

– Ett sätt är ju att ändå försöka samarbeta med en redaktion. Det är svårt att säga exakt när man ska ta en sådan kontakt, men någonstans när man vet att det man undersöker håller för ett inslag eller en artikel. Då kan man förhandla med uppdragsgivaren om att de betalar en för att göra jobbigt färdigt.

Några andra tips?

– Vi vet att det finns flera olika frilansar som via olika grävjobb fått stor insyn inom ett visst ämne. De har då kunnat göra mycket mer än att bara leverera till exempel en artikelserie eller en radiodokumentär. De har föreläst om området, skrivit en bok och kunnat göra uppföljningar även långt efter det första avslöjandet kommit. De har helt enkelt blivit den man vänder sig till när det gäller det här ämnet, och då kan man resonera som att även om det första stora jobbet inte betalade för all researchtid så har det i sin tur lett till många nya uppdrag.

  • En plats i Frilanskatalogen ingår när du är frilansmedlem i Journalistförbundet. Där kan uppdragsgivare som särskilt söker efter journalister med specialkunskaper få napp.

Skapa profil i Frilanskatalogen

Senast ändrad 19 maj 2022