Löneförhandling inför anställning

Publicerad 24 maj 2018

Det är viktigt att du ser till att du får en skälig lön, redan från början. Och då är kunskap makt. Lägg lite tid och kraft på att kolla upp lönenivån – det kan göra rejäl skillnad.

Om det finns en journalistklubb på företaget ska du kontakta den i god tid innan du ska löneförhandla, gärna innan du ens vet om du får jobbet. Ibland går det nämligen riktigt snabbt att få ett kontrakt i handen. Journalistklubben kan hjälpa till med argument och ge en bild av hur lönenivån ser ut på just detta företag och för just denna typ av arbetsuppgifter.

Vilka meriter har du?

Försök ta reda på om det finns några meriter som arbetsgivaren värderar extra mycket. Om du har några sådana kan de lyftas fram under diskussionerna om anställning. OBS: Det kan skilja mycket i lönenivå mellan olika arbetsplatser! Att som medlem få tillgång till information från journalistklubben är guld värt. 
Som medlem kan du också kolla Journalistförbundets allmänna lönestatistik.Kontaktuppgifter till de lokala journalistklubbarna ska finnas i jobbannonserna. Om uppgifterna varken finns där eller på vår kontaktsida kan du ringa eller mejla vikarie- och förhandlingsjouren.

Lägstalön enligt avtal

Alla företag som omfattas av kollektivavtal med Journalistförbundet är också bundna av regler om lägsta lön. Se aktuell lägstalön i senaste kollektivavtalet. Kom ihåg: Lägstalönerna är inte "ingångslöner", utan enbart det absoluta golvet, en summa som företagen i fråga aldrig får gå under. 
Varje företag har, som nämnt ovan, en egen lönenivå som man har att förhålla sig till när man kommer överens om lön med nya medarbetare. Och det är därför det är så viktigt att kontakta journalistklubben på just företaget som du söker jobb på.

Vill du ha mer hjälp?

Kontakta Förhandlingsjouren, 08 - 613 75 40 eller forhandlingsjouren@sjf.se. Telefontid tisdag-fredag 10.00-12.00. Är du inte medlem kan du ansöka om medlemskap här.

Senast ändrad 26 juli 2018