Filmer #tillmittyngrejag

Sommaren 2018 släppte Journalistförbundet en rad filmer, där kvinnliga journalister fick skicka meddelanden till sina yngre jag. Vår förhoppning är att dessa meddelanden ska nå fram till dig som kanske är ung och ny i branschen just nu.

Det som dessa journalister vill säga till sina yngre jag – och till dig – är en hel del. Bland annat att du ska stå upp för dig själv och våga säga ifrån när någon med mer makt än du försöker förminska och kanske till och med kränka dig. Att du ska våga ta hjälp, för ensam är inte stark.

Du är inte ensam. Vi är många och vi är starka. Vi är mäktiga. Tillsammans kan vi se till att ingen längre ska kunna missbruka sin makt och kränka andra genom sexuella trakasserier.

Kolla in våra filmer här nedan – och hjälp oss gärna att sprida dem i sociala medier med hashtagen #tillmittyngrejag. Vi fyller på med fler filmer.

Louise Epstein, SR:

”Du ska aldrig behöva bli utsatt för någonting som du inte tycker om. Alla har rätt att vara helt fria från sexuella trakasserier.”

Anna Herdenstam, Expressen:

”Säg ifrån! Säg; ’Vad menade du med det där? Nu gick du just över gränsen, och det var inte okej. Inte okej.’ Ibland är det svårt att säga ifrån direkt, men då finns det andra som är där för att lyssna på dig och ta dig på allvar.”

Hiba Daniel, SVT:

”Sanningen är att din chef är skyldig att skydda dig. Och dina fackliga ombud, de ska kriga för dig. Och de krigar för dina rättigheter. Säg ifrån!”

Anna-Lena Laurén, DN:

”Kom ihåg att en kvinna som kräver att få bli behandlad på samma sätt som en man alltid kommer att uppfattas som besvärlig, så du kommer att uppfattas som besvärlig. Men jag kan lova dig att det lönar sig i det långa loppet."

Rania Shemoun Olsson, TV4:

”Du har stått upp för dig själv. Det är det allra viktigaste, och inte den där intervjun.”

Jennie Sandberg, Baaam:

”Den här tystnaden, den kommer skava. Men du kommer också till slut se den krackelera. När alla har höjt sina röster och sagt det de vill säga, då kommer du svära på att aldrig mer låta tystnaden dominera ditt liv och din arbetsplats.”

Senast ändrad 11 mars 2020