Lönekartläggning
Varje år måste arbetsgivaren göra en lönekartläggning för att motverka orättvisa löner på grund av kön. Det står i Diskrimineringslagen.
Diskriminering
Ingen ska behöva bli utsatt för diskriminering, och du har rätt att bli skyddad från det på din arbetsplats. Förtroendevalda finns här för att stötta men också för att se till att arbetsgivaren gör vad som krävs.
Det här är sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Här ger vi vägledning kring begreppet och hur du kan agera om du blir utsatt.
Mångfald och inkludering
För att få mer mångfald och inkludering i branschen behöver både arbetsgivarna och vi som förbund växla upp. Det räcker inte med att kunna frågorna, mer praktiskt förändringsarbete krävs.
Likabehandling och jämställdhet
Vi vill vara med och se till ...
- … att alla journalister behandlas lika – oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
- … att lönegapet mellan könen stängs.
- … att kvinnor och män ska ha lika stor möjlighet att inta ledande positioner på redaktionerna.
- … att aktiva åtgärder genomförs på redaktionerna. Det kan till exempel vara att göra jämställdhetsplaner och lönekartläggningar. Det bidrar inte bara till bättre arbetsplatser utan också till att de journalistiska produkterna genomsyras av jämställdhet.
Tips! Ni kan välja ett jämställdhetsombud i fackklubben.