Proffstipsen till dig som börjat hemmajobba

Frilansen Johanna Lundeberg har haft kontoret hemma i sju år. Hon har några enkla tips till den som flyttat ut från redaktionen på grund av coronaviruset. "Rutiner och disciplin är det viktigaste, för mig har det alltid funkat bra", säger hon. 

Johanna Lundeberg började jobba hemifrån och samtidigt frilansa för sju år sedan. Från början handlade det mest om att det kändes jobbigt att sig in till centrala Stockholm från Täby, men med åren har hon kommit att trivas alltmer. 

Johanna Lundeberg

För den som aldrig jobbat hemma, vad är viktigast?

– Först tycker jag man ska bestämma var man ska jobba. Jag har möjlighet att ha ett arbetsrum, men om man inte har det tror jag det är viktigt att ändå bestämma var man sitter och sedan hålla sig till det. Sedan tycker jag att man ska skapa rutiner för när och på vilket sätt man jobbar. Bestäm också hur du gör med pauser, för självklart får du ta paus även är du jobbar hemifrån. 

Hur ska man tänka kring ergonomin och arbetsmiljön?

– Det är kanske svårt att köpa en dyr kontorsstol om det bara rör några veckor, men det kan vara något att fundera på. Och så tror jag att man ska undvika att jobba på den bärbara datorn, utan försöka att koppla den till en större skärm och ett bra tangentbord. 

Det är många nya hemmajobbare som verkar tro att det är svårt att skärpa till sig när man inte behöver gå hemifrån. Funkar det verkligen att jobba i pyjamas?

– Ja! I början var det någon som sa till mig att det är bra att ta på sig kavaj och sminka sig om man ska ringa viktiga samtal, men nej – det behövs inte. Om någon känner sig finare och mer produktiv om de klär upp sig, så varsågod, men jag jobbar inte så. Jobbar man hemma har man ingen transport till jobbet och då kan man gå promenader och försöka få in ett friskvårdstänk. Och där gäller också att även om det är nära till skafferiet så är det bättre att ha en liten fruktstund än att mumsa kakor medan man jobbar. Det tycker jag är viktigare att föra fram. 

Hur tänker du kring den sociala biten?

– Jag har ett några frilanskompisar som jag pratar mycket med. Vi har mycket kontakt även om jobbgrejer, så efter några år har de nu blivit som kollegor. Vi hörs på messenger och påminner varandra om att ”nu är det fika”. Även om jag inte ringer vänner när jag jobbar, så får man inte vara så stressad att man inte kan ha kontakt med andra. 

Senast ändrad 8 april 2020