Foto: Göran Schüsseleder

Årsmöte digitalt – så gjorde Frilans Riks

Måndagen 16 mars hade Frilans Riks årsmöte. Bara några dagar i förväg insåg styrelsen att det skulle behöva hållas digitalt. Här är styrelseledamoten Marja Beckmans erfarenheter och bästa tips. 

Det blev ett annorlunda årsmöte för riksklubben Frilans Riks. Istället för mer än 50 personer på plats på Tellusbiografen i Midsommarkransen i Stockholm under en hel dag, blev det ett möte på några timmar där många deltog via länk. 

Och snabbt var omställningen tvungen att gå. Beslutet togs på fredag eftermiddag och mötet började måndag morgon. 

– Det var lite panik ett tag där, särskilt kring det här att veta vilket program vi skulle välja. Det finns många, men vi valde ett som heter Lifesize. Det var ganska svårt att få överblick, men vi gick på rekommendationer, berättar Marja Beckman. 

Marja Beckman
Foto: Hasse Hedström
Marja Beckman

Vilken var den största skillnaden mot ett vanligt årsmöte?

– Det var nog att alla var tvungna att vara noggranna med att säga sitt namn innan de pratade, och att alla måste kolla att deras ljud funkar. För oss som arrangerade var det lite svårt att hinna med. Vi hade en gräns på 25 deltagare digitalt, men det blev fler så jag kopplade upp dem via Messenger. Man får improvisera lite. 

Blev det några diskussioner?

– Det blev en del diskussion ändå, speciellt om en motion, så jag tycker att den biten gick bra. Det var framför allt två som pratade och de satt båda på länk och hade en mycket engagerad debatt.

Hur gjorde ni med omröstningar?

– Alla fick räcka upp armen på skärmen, det var så tydligt med rösterna att det inte var några problem. Det är nog svårare om det är jämna omröstningar. 

Var det något som blev bättre på det här sättet?

– Det blev kanske lite mindre svammel och tjafs. Folk var mer koncentrerade nu. Ibland kan det hända att vi har långa diskussioner på årsmötena, men det gick inte riktigt nu. 

Marja Beckman tycker att den största förlusten egentligen inte var det som har med mötet att göra, utan den sociala biten. Det blev ingen gemensam middag efteråt och ingen utdelning av Årets Frilans eller Årets Redaktör. 

– Det är det där att träffas och mingla man saknade. Men vi får ta alla festligheter en annan gång. 

Till sist, vad har du får råd till de som måste ta till liknande lösningar?

– Det kan nog vara bra att ha någon som bara håller på med tekniken. Vi var två, men vi hade andra uppgifter också, så det blev stressigt. Sedan tror jag det är bra att ha mer tid på sig att kolla upp de olika verktygen så att man har tid att testa dem innan och se hur det funkar. ​

Senast ändrad 8 april 2020