Foto: Theresia Viska

Vikarie eller praktikant? Kom ihåg att ta stöd!

Som vikarie eller praktikant på en redaktion kan du kanske känna dig lite extra utsatt under corona-krisen. Förhandlingar pågår på många håll – och parterna bör ta hänsyn till alla grupper. Se till att söka stöd och hjälp. Vi finns här för dig.

När ett medieföretag krisar kan det uppstå arbetsbrist, och vikarier kan bli de som först får gå. Som medlem har du rätt att få råd, stöd och förhandlingshjälp vid behov. Om du blir utsatt för exempelvis neddragningar ska du alltid vara i kontakt med den lokala klubben, och kan även kontakta förbundet centralt via Journalistförbundet Rådgivning. När krisen avtagit är det möjligt att företagen börjar anställa fler igen. Därför är det bra att ha fortsatt kontakt med klubben, så att du kan få hjälp att hålla koll på din företrädesrätt. 

Vikarie! Visste du att …

  • Om du under de 3 senaste åren har jobbat i sammanlagt 12 månader på företaget kan du åberopa din företrädesrätt om nya tjänster dyker upp. (I vissa kollektivavtal finns undantag från lagen. Läs mer här.)
  • Du kan åberopa din företrädesrätt 9 månader efter avslutad anställning. Så se till att ha fortsatt kontakt med fackklubben.
  • Om du är med i Journalistförbundet kan du få råd, stöd och hjälp. Läs mer om allt som ingår i medlemskapet här.
  • Du kan också få hjälp av klubben med till exempel eventuella förhandlingar om din anställning eller att hålla koll på din företrädesrätt.
  • Om du är med både i en a-kassa och Journalistförbundet har du inkomstförsäkring. Nya – och mycket mer generösa – regler för ersättning har föreslagits av regeringen. Läs mer här.

Praktikanter ska inte permitteras

Om du är praktikant ska du inte omfattas av permittering och korttidsjobb, det är Journalistförbundets hållning i frågan. Det är viktigt att du ska kunna slutföra din utbildning. Om ledningen tycker det är svårt att se till att du får en bra handledning, behöver de – som med alla andra på redaktionen – anstränga sig för att hitta en lösning. 

Även du som är studentmedlem räknas som medlem i företagets journalistklubb, och kan kontakta den för att få stöd och hjälp. Klubbarna är redan i full gång med förhandling och kommunikation med ledningen. Praktikanternas situation ska förstås också ses över. Om det inte finns en klubb kan du höra av dig till Journalistförbundet Rådgivning. Från skolans håll bör man också vara öppen för kreativa lösningar när det gäller praktiken.

Senast ändrad 30 november 2021