UD:s avrådan om resor – vad gäller?

Publicerad 16 mars 2020

UD avråder från alla icke nödvändiga resor till andra länder. Men! Att resa utomlands för att bevaka något journalistiskt är att betrakta som en tjänsteresa och kan därmed anses ”nödvändigt”.

Anledningen till UD:s avrådan är att länder snabbt kan stänga gränser till följd av covid-19, vilket kan göra att det inte finns möjlighet att lämna landet. Den som reser till ett land trots UD:s avrådan måste vara medveten om den risken och göra en noggrann riskanalys. Läs mer här.

Info om alla länder i Resklar

I appen resklar finns information om corona-läget land för land. Appen skickar också ut push-notiser så att du kan hålla dig uppdaterad om läget. I appen finns också kontaktinformation till svenska ambassader utomlands. Läs mer här.

Svensklistan

I appen Resklar och på UD:s hemsida kan du anmäla din utlandsvistelse i den så kallade Svensklistan. Syftet är att UD ska få information om vilka svenskar som befinner sig i utlandet och snabbt kunna kontakta svenskar i ett visst land med information. Läs mer här.

Visum

Om du är satt i karantän utomlands och ditt visum är på väg att gå ut - då bör du ta kontakt med den svenska ambassaden på plats i landet. Ambassaden kan ge råd om var du kan vända dig för att förnya visumet.

Inreseförbud

Den 17 mars beslutade regeringen att stoppa icke nödvändiga resor till Sverige. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet. Läs mer här.

Företagsförsäkring

UD:s avrådan innebär att du behöver teckna en komplettering till din företagsförsäkring för att du ska vara försäkrad. Kontakta Gefvert för att göra det, 08-440 54 40, kundservice@gefvert.se

Senast ändrad 7 maj 2020