Tio tips för ovana hemmajobbare

Har du förflyttats från din gamla invanda plats på redaktionen hem till köksbordet? Många jobbar hemma för att minska smittspridningen. Om du är ovan kan det vara bra att tänka igenom hur du kan förbättra arbetsmiljön hemma.

  1. Fixa en jobbzon!
    För det första är det lyxigt och bra om du har möjlighet att ha en avskärmad plats i hemmet att jobba på, kanske till och med ett helt avskilt rum. Lägg lite tid på att göra din hemarbetsplats så jobbvänlig som möjligt. Du ska ha tillräckligt med ljus och belysning för att inte behöva anstränga ögonen, en bra arbetsställning och teknik som funkar. Störande ljud kanske kan stängas ute med hörlurar. Kom ihåg att vädra lite ibland så att hemmajobbarhjärnan får syre.
     
  2. Klä på dig!
    Det är klart det kan vara skönt att sitta i pyjamas eller mjukisbyxor hemma, men när det redan är svårt med gränssättning jobb/privatliv är det bra att signalera skillnaden till sig själv på så många plan som möjligt. Och det blir ju liksom inte riktigt bra om du hamnar i videomöte med bar underkropp eller mjukisar.
     
    En korrekt arbetsställning
  3. Sitt ordentligt!
    Det kan vara svårt att få till en optimal arbetsställning hemma, du får försöka göra så gott du kan. Om du har en arbetsgivare så har den ansvar för din arbetsmiljö var du än jobbar. När hemmajobbet är tillfälligt har du dock inte rätt att till exempel få en ergonomisk skrivbordsstol hembudad på arbetsgivarens bekostnad. (Även om det vore en föredömlig insats, förstås!) Om du inte har stol och bord som ger dig en bra sittställning är det bra om du kan variera dig och sitta eller stå på olika sätt när du jobbar. Korta pauser är bra också. Så här ser en korrekt sittande arbetsställning ut: 1) din rygg ska vara stödd mot ryggstödet och magen mot bordet, 2) ditt huvud ska vara i neutral ställning så att nacken inte kröks och ögonen i någorlunda höjd med skärmens övre kant, 3) dina armar ska vara i 90 graders vinkel eller något högre upp och tangentbord och mus framskjutet så att armarna kan arbeta avspänt samtidigt som magen tar i bordet, 4) hela din fotsula ska vara i golvet.
     
  4. Planera din dag!
    Om du kanske inte har tillgång till samma överblick hemma, som du brukar ha på din arbetsplats, är det viktigt att du lägger vikt vid planering. Ta några minuter och rita upp vad det är du behöver göra och när du behöver göra det. Det är ett bra botemedel mot onödig stress. När du har planerat klart kanske du ser att du till och med kommer hinna ta en löptur på lunchen, vilket med stor sannolikhet kommer göra din eftermiddag piggare och mer effektiv. Vänta med privatlivet till efter arbetstid. Tvätten och disken kan vänta.
     
  5. Se över ditt källskydd!
    Du kan behöva se över ditt digitala källskydd. Både du och andra lämnar spår på nätet, men det finns åtgärder att ta till för att skydda dina och kollegornas källor. Se vårt inspelade seminarium och läs mer här.
     
  6. Var redo med lurar till mobilen!
    När du ska ta ett telefonsamtal är det ett perfekt tillfälle att få röra på dig, byta miljö och få frisk luft. Ta en snabb tur runt kvarteret eller en längre promenad om du har fler samtal att avhandla.
     
  7. Sänk kraven!
    Det jobb som du kanske normalt gör på en arbetsplats kan inte göras på samma sätt hemma. Om du har en arbetsgivare så behöver den ta höjd för att saker kan ta längre tid och måste göras på annat sätt. Om de som jobbar hemma inte har superbra arbetsmiljö är rekommendationen från Arbetsmiljöverket (och Journalistförbundet) att fler raster och pauser införs.
     
  8. Ta pauser och prata med kollegor!
    Du behöver raster och pauser, även om du råkar sitta mitt i ett nyhetsflöde med högt tempo. Ge din hjärna chans att starta om några gånger om dagen. På youtube och appar finns korta program med pausgymnastik, stretching och yoga. Du kan också boka in fikaträffar via videolänk med kollegorna. Kom ihåg att du enligt lag ska ha raster och pauser, och att du kan behöva något fler sådana när förutsättningarna för ditt arbete blir knepigare. Om din chef inte verkar vara med på det, kontakta din klubb, skyddsombud eller Journalistförbundet Rådgivning.
  9. Tänk utanför boxen! 
    Många jobb ställs in nu, men ta först en funderare på om det finns en lösning – så att de kan genomföras ändå. Kanske du kan få hjälp av en intervjuperson att se miljön genom ett videosamtal, eller få en liten film eller bild skickad. Om ditt reportage blir helt inställt – se om du kan föreslå ett bra ersättningsjobb. Vem vet, det kanske är nu du lyckas pitcha in idéer som du tidigare inte fått gehör för!
     
  10. Jonglera barnen!
    Har du barn som kommer hem innan din arbetsdag är slut? Ta då en rast så att du känner att du kan fokusera på barnen och slipper slitas mellan. Och du kan se till att de får en aktivitet som håller dem sysselsatta på egen hand en stund innan det är dags för middag. Kanske de till och med är så stora att de kan baka en kaka till eftermiddagsfikat? Gör tydligt hur lång tid det är kvar tills du har jobbat klart och ni kan börja umgås.

Senast ändrad 18 mars 2024