Foto: Petteri Flanagan Karttunen

Checklista för redaktörer i corona-tider

Det är tuffa tider för många frilansar just nu. Saker blir inställda och det är också svårare att utföra själva uppdragen eftersom en hel del arbetsplatser är stängda och vissa typer av resor inte går att göra. Är du inköpande redaktör? Här är några tips på hur du kan hjälpa frilansarna. 

1. Går det att göra jobbet digitalt?

Vissa uppdrag förutsätter att man besöker en viss plats eller träffar vissa personer. Men går det att tänka om? Kan intervjupersonen filma sin omgivning och så att man utifrån kan göra en miljöbeskrivning? Går det att hitta en fotograf som har redan tagna bilder på personen eller platsen? Situationen just nu drabbar kanske fotografer allra hårdast, så varje såld arkivbild är viktig. 

2. Går det att vinkla om?

Blir den planerade konferensen inställd är det så klart svårt att göra ett reportage om den, men kanske kan ni komma överens om en annan typ av reportage om samma ämne? Går det till och med att hitta en vinkel på det ursprungliga ämnet utifrån dagens rådande läge? 

3. Var generös!

Många frilansjournalister lever med små marginaler där varje insålt jobb är en viktig del av månadsinkomsten. Att plötsligt förlora många uppdrag med kort varsel kan bli förödande. Har en frilans påbörjat ett arbete som sedan inte går att slutföra kanske ni kan komma överens om en viss betalning ändå. 

4. Håll kontakten!

Flera frilansjournalister har vittnat om att återkommande uppdragsgivare inte svarar på mejl eller förslag längre. Det är mycket som händer och många saker att hålla reda på för alla just nu, men glöm inte bort dina frilansar i informationsflödet. Även om läget är osäkert och du inte vet riktigt vad som händer, är det är bättre besked att få som frilans än att det bara råder total tystnad. 

Senast ändrad 7 maj 2020