Fem röster om viktiga avtalsfrågor

Under avtalskonferensen 3-4 december frågade vi våra förtroendevalda representanter vad som är viktigast att föra fram i kollektivavtalsförhandlingarna. Så här lät det när vi pratade med fem av dem.

Vilka frågor är viktigast för dig och dina medlemmar att vi driver i avtalsförhandlingarna?

 

Joel Jonsson
Foto: Sara Carlsson

Joel Jonsson, Hall Media:

– Vi behöver en rimlig låglönesatsning och inga inskränkningar i LAS.

Johanna Lindblad Ahl
Foto: Sara Carlsson

Johanna Lindblad Ahl, SR:

– Viktigaste frågorna för våra medlemmar på SR är som alltid lön. Men kanske ännu viktigare med fler trygga anställningar, kompetensutveckling, mer återhämtning i det allt mer gränslösa arbetet – och därmed mer semester.

Johanna Hejdenberg
Foto: Sara Carlsson

Johanna Hejdenberg, Arbetarbladet:

– Jag skulle säga att det är jämnt skägg mellan högre löner och arbetstidsförkortning. Vi i Mittmedia ligger lågt när det gäller löner, och det gäller särskilt de anställda i vårt bemanningsbolag. Samtidigt är vardagen stressad och pressad och medarbetare som går relativt tuff skiftgång har ändå 40 timmars arbetsvecka. För att man faktiskt ska orka med ett helt arbetsliv behövs en arbetstidsförkortning.

Marcus Alexandersson
Foto: Sara Carlsson

Marcus Alexandersson, TT Nyhetsbyrån: 

– Det är i första hand arbetsmiljön. Den är övergripande såtillvida att har du ingen vettig arbetsmiljö spelar det ingen roll vad du har för lön – för då kommer det i slutändan ändå bara handla om en sjuklön. 

Kim Nilsson
Foto: Sara Carlsson

Kim Nilsson, LO Mediehus:

– Det gränslösa arbetet. Vi behöver bra förutsättningar för att kunna återhämta oss, och släppa jobbet när vi inte jobbar.

Senast ändrad 11 mars 2020