MEG och Gräv 2016

Journalistförbundet kommer att vara på plats i Göteborg, på MEG 7-8 april och på Grävseminariet den 8-9 april. Vi diskuterar yttrandefrihet, medieetik, journalistutbildningar, källskydd med mera.

Kom och träffa oss och lyssna på våra seminarier!

Läs mer om våra seminarier:

MEG

MEG 2016 äger rum 7-8 april och temat är yttrandefrihet. Vi anordnar/medverkar i fyra seminarier:

Kränkt i spalterna – då, nu och i framtiden. Pressens Opinionsnämnd 100 år

Torsdag 7 april klockan 13:00-13:45, sal J2
Samma år som tryckfriheten fyller 250 år hundraårsjubilerar pressens självsanering. På senare år har anmälningarna mot etiska övertramp ökat kraftigt. Vid detta seminarium låter allmänhetens pressombudsman, PO, publiken själv döma i några knepiga fall. Det följs upp med en panel som diskuterar självsaneringens betydelse för att behålla allmänhetens förtroende och hålla lagstiftarna borta från att begränsa det fria ordet. Hur långt kan man gå utan att bli fälld? Varför ökar anmälningarna? Hur har synen på etiken förändrats? Fungerar systemet som det ska? Och hur bör det anpassas till en ny tid?

Medverkande: Ola Sigvardsson, Allmänhetens pressombudsman, Karin Lennmor, chefredaktör Svensk Damtidning, Cecilia Krönlein, chefredaktör Göteborgs Posten, Ulrica Widsell, Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, Fredrik Wersäll, ordförande i Opinionsnämnden.

Moderator: Björn Häger, ordförande Pressens Samarbetsnämnd och Publicistklubben.

Programpartner: Pressens Samarbetsnämnd
 

Trovärdighet till salu?

Torsdag 7 april klockan 16:00-16:45, sal J2
Vad händer när man inte längre kan se skillnad på journalistik och reklam? Är partnerstudios och native advertising vägen till svarta siffror eller undergräver det trovärdigheten? I såväl lagstiftning och själv-reglering förutsätts att skillnaden mellan journalistik och reklam är tydlig men i praktiken ser det inte alltid ut så. I detta panelsamtal diskuteras olika konsekvenser av ett förändrat medielandskap.

Medverkande: Elisabeth Trotzig, Reklamombudsman, Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, Maria Edström, lektor, institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet, Eva-Maria Svensson, professor rättsvetenskap, Juridiska institutionen, Göteborgs universitet med flera.

Programpartner: Göteborgs universitet
 

De styr den svenska mediebranschen

Fredag 8 april klockan 12:00-12:20, Öppen Scen
PP Pensions årliga kartläggning av vilka som styr den svenska mediebranschen presenteras. Paneldiskussion med bland annat SJF:s ordförande Jonas Nordling om makt och medier.
 

The importance of an open society

Fredag 8 april klockan 13:00-13:30, sal H1
A discussion about freedom of expression, journalist safety and how to be brave in a dangerous world.

Speakers: Alice Bah Kuhnke, minister for Culture and Democracy. Janine di Giovanni, Middle East editor of Newsweek.

Moderator: Jonas Nordling, president Swedish Union of Journalists.
 

Måste journalister även vara programmerare?

Fredag 8 april klockan 14:00-14:45, sal J1
Media är i en omfattande omställning. Det utbildas till men sällan i branschen. Vem tar ansvar för helhet och samordning för de 1 900 studenter som just nu utbildas? Hur håller vi tillsammans utbildningen relevant? Söker företagen goda berättare eller styva tekniker?

Seminarium om kraven på den framtida journalistutbildningen med Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, Ulla Sätereie, prefekt JMG, Sofia Olsson Olsén, tf chefredaktör och ansvarig utgivare Aftonbladet.

Programpartner: Svenska Journalistförbundet
 

Gräv 2016

Gräv anordnas i samband med MEG och äger 8-9 april. Förbundet finns på plats med monter och anordnar ett seminarium. Jonas modererar samtalet med Sophia Djiobaridis och Anders Johansson och vi spelar in ett avsnitt till Journalistpodden av det.

Grävande journalistik – transparens kontra källskyddet

Lördag 9 april klockan 11.00–11.45
Sophia Djiobaridis, reporter på Uppdrag Granskning, har tillsammans med kollegan Valeria Helander drivit Kommungranskarna där de bevakat kommuner bland annat med hjälp av tips från tittare. Projektet har nu tagit en paus och Sophia Djiobaridis var nyligen aktuell som producent för UG:s reportage om representationskulturen hos Arlas företagsledning.

Anders Johansson, reporter på Aftonbladet, har under 2015 jobbat med podcasten #Fallet. I #Fallet får lyssnarna följa Samirs kamp för upprättelse. Han blev för snart 30 år sedan dömd för mordet på sin styvmor. Enligt honom tog han på sig mordet för att skydda sin far. Straffet är redan avtjänat men Samir hoppas att domen mot honom ska upphävas.

Moderator: Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet