Podcastavsnitt

Här hittar du information och länk till alla avsnitt av Journalistpodden som är publicerade fram till och med 21 januari 2019. Du hittar dem även, och senare avsnitt, i dessa spelare:

Acast
Itunes
Libsyn
Spotify

#188: Ulrika Hyllert
Nu blir det förarbyte! Vi träffar Ulrika Hyllert, Journalistförbundets tillträdande ordförande, och snackar om hennes bakgrund som radiojournalist, vilka hon var rädda för på SR och vad hon nu vill göra med förbundet. Och så förstås lite om framtiden för Journalistpodden!
Medverkande: Ulrika Hyllert och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Scoutsången " med Mimikry.

#187: Om Karl-Bertil Jonssons jul
Nu handlar det om Karl-Bertil Jonsson! I årets julspecial hälsar vi på hos Per Andrén som gjorde rösten till julens evigt unge hjälte. Vi får veta om hur det gick till när han fick uppdraget, hur inspelningen gick till, om arvodet och hur han senare fattade att det blivit en klassiker. Kort sagt, en riktig djupdykning i Karl-Bertil Jonssons jul.
Medverkande: Per Andrén och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Karl-Bertil Jonssons jul" med Arne Domnerus och "Karl-Bertil Jonsson 14 år" med Magnus Carlson.

#186: UNT:s chefredaktör Kalle Sandhammar
Nu handlar det om UNT! Vi hälsar på hos tidningens chefredaktör och vd Kalle Sandhammar för att snacka om läget på Koftans gamla flaggskepp. Hur det kryssar sig in i framtiden, och vilka skär och grynnor som väntar på färden. Om relationerna med Public Service, digitalmoms, medarbetarnas kompetensutveckling och NTM:s roll i medielandskapet. Och mycket mer förstås.
Medverkande: Kalle Sandhammar och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "En student från Uppsala" med Kirsti Sparboe.

#185: Claes de Faire
Nu handlar det om Claes de Faire! Vi har träffat honom för att snacka om hans syn på branschen, varför han tröttnade på Bonniers, hur han tacklar uppdraget som vd för Vetenskapsmedia och Fokus, och hur det funkar att dessutom vara chefredaktör för den senare titeln. Och mycket mer, förstås. 
Medverkande: Claes de Faire och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Life in a goldfish bowl" med Baard.

#184: Gustav Hjärn, vd på Ifrågasätt
Nu handlar det om kommentarsfält! Vi träffar Gustav Hjärn, vd på Ifrågasätt, och snackar om varför de vill kurera samtalstonen bland nyhetskonsumenterna, hur det går till, om det går att tjäna pengar på en sansad debatt och vilka juridiska fällor som plötsligt uppstår. Lyssna och kommentera!
Medverkande: Gustav Hjärn och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Svordomsvisan" med Magnus och Brasse.

#183: P3 Stockholm-chefen Silan Diljen
Nu handlar det om Silan Diljen! Vi hälsar på hos chefen för P3 Stockholm och snackar om hennes uppdrag. Om reaktionerna efter roasten av Jimmie Åkesson, om att arbetsleda en ung redaktion och om SR:s personalpolitik. Och mycket mer förstås!
Medverkande: Silan Diljen och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Balladen om flykten" med Cornelis Vreeswijk.

#182: Bonnier News vd Anders Eriksson
Nu handlar det om Bonnier News! Vi träffar vd Anders Eriksson som basar för siffrorna i princip alla Bonniers publicistiska företag i Sverige, och snackar om hans uppdrag. Om vad han vill med de olika delarna, vilka utmaningar och problem som väntar, och så planerna för framtiden. Och mycket mer, förstås.
Medverkande: Anders Eriksson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: utdrag ur "Bonnieroperan" med Fria Proteatern.

#181: Podcastchefen Lovisa Ohlson
Nu handlar det om podcasts! Vi träffar Lovisa Ohlson, podcastchef på Bauer Media Sverige och erkänd poddnörd, för att snacka om just poddar ur alla möjliga vinklar. Om hur trenderna ser ut, vad som funkar, klipptips, no-nos, jakten på nya koncept och så framtiden för podden, förstås. Allt du behöver veta om poddvärlden, med andra ord.
Medverkande: Jonas Nordling och Lovisa Ohlson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "My Fortune" med The Hitchhikers.

#180: Jenny Nordlander
Nu handlar det om Jenny Nordlander! Vi hälsar på och snackar om hennes färska bok om kvinnor i journalistiken, om händelserna som ledde till att boken skrevs, om härskarteknik och om frånvaron av samtal över könsgränserna. Och lyssnaren får ett erbjudande!
Medverkande: Jonas Nordling och Jenny Nordlander. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "På väg" med Hoola Bandoola Band.

#179: Hur har journalisterna det egentligen på jobbet?
Nu handlar det om hur journalisterna mår! Ulrica Andersson, docent vid JMG, presenterar undersökningen Journalist 18, som kommenteras av Viveka Hansson, programdirektör på TV4, Malin Ekman, mediereporter på SvD och Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet. Allt sker under ledning av Tove Carlén, jurist vid Journalistförbundet och före detta reporter. Samtalet är en ljudupptagning från årets Bokmässa/Meg i Göteborg 27 september 2018.
Vinjett: Hergé/M. Ashraf.

#178: Artur Ringart och News55
Nu handlar det om News55! Vi träffar grundaren Artur Ringart och snackar om försöket att fånga upp livserfarna medborgare (alltså de äldre) som målgrupp. Om lärdomarna efter tre år, om vad som har funkat, vad som inte flugit och om risken att den redaktionella delen nu somnar in till förmån för annat. Brandtal en masse utlovas.
Medverkande: Artur Ringart och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf.Musik: "Rydeen" med Yellow Magic Orchestra.

#177: Sigridur Hagalin Björnsdottir
Nu handlar det om Island. Vi träffar Sigridur Hagalin Björnsdottir, vice nyhetschef på RUV, och snackar om det isländska medieklimatet där licensen avskaffades för länge sedan, telekombolagen redan äger tv-kanaler och medierna genomgått en stor förtroendekris. Hur har detta påverkat de isländska kollegerna? Lyssna och lär.
Medverkande: Sigridur Hagalin Björnsdottir och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf.Musik: "Ég vildi dansa í nótt" med Elly Vilhjálms.

#176: Samtidens Dick Erixon
Nu handlar det om Samtiden. I sista delen av vår valspecial snackar vi med chefredaktören och utgivaren Dick Erixon om journalistik på socialkonservativ grund. Ett avsnitt som inte vet vad du är eller om du blir vad du var. Vad nu det betyder. Lyssna, helt enkelt.
Medverkande: Dick Erixon och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. I slutet av podden spelas utdrag från Folkspillran inklusive "Du gamla du fria" med Svea Hund Ensemble.

#175: Flamman
Nu handlar det om Flamman! I andra delen av vår valspecial snackar vi nämligen med deras chefredaktör Anna Herdy om hur de bedriver journalistik på socialistisk grund. Ett avsnitt likt en gnistrande väv som berättar om klassernas kamp, med dåtid och nutid i samma hand.
Medverkande: Anna Herdy och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "L’Internationale" med Artefact.

#174: Journalistik på kristen grund
Nu handlar det om Dagen! Vi träffar publishern Felicia Ferreira och snackar om denna del av mediekartan. Hur de bedriver journalistik på kristen grund, vilka utmaningar det innebär och vad de vill med sin  verksamhet. Och mycket mer! Det är synd att inte lyssna!
Medverkande: Felicia Ferreira och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Pärleporten" med Jailbird Singers.

#173: Konspirationsteorier med Kent Werne
Nu handlar det om konspirationsteorier! Vi snackar med frilansjournalisten Kent Werne om hans senaste bok där han granskar fenomenet på djupet. Vi snackar om rymdödlor, Illuminati och Sions vises protokoll, men naturligtvis också om journalistikens förhållande till alternativa världsbilder. Och hur allt detta i slutändan landar i vår vardag. Avsnittet är naturligtvis godkänt av George Soros. 
Medverkande: Kent Werne och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "The Devil Made Me Do It" med The Natural Four. Podden inleds med ett ljudklipp från filmen The Capitalist Conspiracy av G. Edward Griffin.

#172: Lagstiftning som i Tyskland – vägen till skälig upphovsrättsersättning?
På EU-nivå pågår sedan en tid tillbaka en översyn av lagar och regler för att harmonisera upphovsrätten. Vilka olika sätt finns att stärka den enskilde upphovsmannens ekonomiska upphovsrätt? Och hur skulle den "tyska modellen" fungera i Sverige?
Medverkande: Olle Wilöf, upphovsrättsjurist Journalistförbundet, Sanna Wolk, professor immaterialrätt Uppsala universitet, Peter Helander, riksdagsledamot Centerpartiet, Per-Arne Håkansson, riksdagsledamot Socialdemokraterna. Moderator: Victoria da Silva, rådgivare Journalistförbundet Frilans. Från Almedalen 180704.
Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#171: Trollande eller vuxet samtal – riksdagsledamöters mediekritik i sociala medier
De senaste åren har mediekritik i sociala medier blivit en folksport. Hur twittrar riksdagsledamöter om medier? Vad säger utgivare och berörda politiker?
Samarrangemang med Institutet för Mediestudier.
Medverkande: Andreas Widholm, Medieforskare Stockholms universitet, Hanna Stjärne, VD SVT, Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, Anders Ygeman, riksdagsledamot Socialdemokraterna, Åsa Wikforss, professor Stockholms universitet. Moderator: Lars Truedson, Föreståndare, Institutet för Mediestudier. Från Almedalen 180703.
Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#170: Fackligt arbete utan anställning eller kollektivavtal – hur gör vi det möjligt?
Rätten att bedriva fackligt arbete lokalt är skyddad i lag. Men inte för alla. Allt fler jobbar i dag utan kollektivavtal och utan anställning som uppdragstagare. Då gäller inte lagen. Hur kan vi skapa system som möjliggör fackligt arbete på lokal nivå även för dessa grupper?
Medverkande: Stephen Schad, VD Frilans Finans, Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO, Jonna Knibestöl, marknadschef Norden, Testbirds, Henrik Simonsen, frilansjournalist, styrelseledamot i Journalistförbundet Frilans Riks. Samtalsledare: Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet. Från Almedalen 180702.
Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#169: Sommarspecial
Vad gör vi med sommaren, kamrater? Jo, vi snackar optimala sommarlåtar med Journalistförbundets Åse Harding, före detta musikskribent och indiepopprinsessa. Vemod! Kärlek! Barnkör! Svensktopp! Engelsk sommar! Kalla huvudstäder! Sa vi vemod? Kort sagt: årets sommarspecial är här! 
Medverkande: Åse Harding och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Here Comes the Summer (7" version)" – The Undertones, "Snart blir det sommar igen" – Östen Warnerbring, "Cruel Summer" – Bananarama, "Fram för svenska sommaren" – Agneta Fältskog, "Sommarkläder (Akustisk version)" – Jonathan Johansson, VAZ, "Minns du den sommar" – Gunnar Wiklund, "Vad gör vi med sommaren, kamrater" – Elisabet Hermodsson, "Cruel Summer" – Mini Pops, "Nästa sommar" – Christina Kjellsson.

#168: Patrik Hadenius
Nu handlar det om Patrik Hadenius! Vi träffar Utgivarnas nye vd och snackar om hans färska uppdrag, tidningsmakande, vetenskapsjournalistik, konflikträdsla och friktion i mediebranschen. Och mycket mer förstås.
Medverkande: Patrik Hadenius och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Planeterna" med Cilla Ingvar.

#167: Malin Ekman
Nu handlar det om Malin Ekman. Vi hälsar på hos Malin och snackar om hennes mediegranskningar, läget i branschen, effekterna av metoo och vad hon tror kommer hända i det svenska medielandskapet. Och mycket mer.
Medverkande: Malin Ekman och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Klockorna i Gamla stan" med Edvard Persson.

#166: Jojje Olsson
Nu handlar det om Kina. Vi har åkt till Taipei och träffar frilansjournalisten Jojje Olsson som bevakar regionen därifrån efter att ha vägrats visum till Kina. Vi snackar om hur han hamnade där, det politiska läget i Kina, läget för det fria ordet i denna del av världen, den tunna linjen mellan aktivism och journalistik. Och mycket mer. Fågelkvitter, vindpuffar och kräkande damer garanteras.
Medverkande: Jojje Olsson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#165: Helle Klein
Nu handlar det om Sveriges tidskrifter! Vi träffar Helle Klein och snackar om hennes nya uppdrag som ordförande i tidskrifternas branschorganisation, vad hon tycker de gör bra och vad de måste bli bättre på nu när hon är bas. Typ.
Medverkande: Helle Klein och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#164: Ann Henriksson, vd på LRF Media
Nu handlar det om bönderna! Vi träffar Ann Henriksson, vd på LRF Media, och snackar om läget. Om deras nedmontering och resan tillbaka till rötterna, om vad deras kunder vill ha, hur de tänker ta titlar som Land och ATL in i framtiden och vilka nya medieprodukter de vill erbjuda. Och så lite om hullbedömning, förstås.
Medverkande: Ann Henriksson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#163: Alice Bah Kuhnke på kongress 2018
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuncke gästade i veckan Journalistförbundets kongress och svarade på frågor av alla de slag. Och allt finns inspelat! Nämligen i detta avsnitt av Journalistpodden!
Medverkande: Alice Bah Kuhnke och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#162: Pysslande och pusslande
Nu väljer vi oss april! I detta specialavsnitt av Journalistpodden pysslar vi och lägger ett pussel utifrån bitar med ofria val, melodistölder, folkräkningar och månader som ej är av arisk ras. Mossigt, nördigt och samtidigt högaktuellt innehåll utlovas i ett föredömligt kort avsnitt!
I avsnittet spelas: Tordis Maurstad läser ”Jeg velger meg april” av Bjørnstjerne Bjørnson, Richard Tauber sjunger ur ”Schumans Dichterliebe”, Al Jolson sjunger ”Avalon”, Enrico Caruso: "E lusevan le stelle", Red Nichols and his five pennies ”Avalon”, Django Reinhardt, Coleman Hawkins och Michel Warlop orchestra spelar ”Avalon”, Karl Gerhard spelar inledningen till ”Det låter som en saga av Andersen”, Karl Gerhard och Sune Waldimirs orkester spelar och sjunger ”Jag väljer mig april”.
Medverkande: Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#161: Karin Pettersson
Nu blir det Karin Pettersson! Vi träffar Fokus-grundaren, den före detta politiska chefredaktören och ex-partiarbetaren för att snacka om hennes nya uppdrag inom Schibsted, om hur hon ska leda koncernens arbete gentemot Facebook och Google, vilka fällor och utmaningar som ryms inom det uppdraget, men också om sortin från Aftonbladet och känslorna kring detta.
Medverkande: Karin Pettersson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#160: Mundus
Nu handlar det om främmande makt! Vi träffar Jessica Nilsson Williams och Sean Williams på Mundus International och snackar om deras uppdrag gentemot ambassader. Hur diplomater upplever felaktiga och/eller obefintliga skildringar av deras hemländer i svenska medier, om detta är ett problem för svenska redaktioner överhuvudtaget, och om det i så fall går att påverka. Conversation in English!
Medverkande: Jessica Nilsson Williams, Sean Williams och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#159: Jeanette Gustafsdotter, TU
Nu handlar det om TU! Vi träffar Jeanette Gustafsdotter och snackar om vad TU egentligen gör nuförtiden, om hennes kamp mot hot och trakasserier, om fajten för en sänkt digitalmoms och hur hon som yttrandefrihetskämpe motiverar att sajter ska stängas ned. Och mycket mer. Skånska utlovas.
Medverkande: Jeanette Gustafsdotter och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#158: Spanaren
Nu handlar det om medborgarjournalistik! Vi har åkt till Göteborg och träffat Börje Andersson och Hans Burell på nättidningen Spanaren. Vi snackar om varför den finns, hur de startade genom att tömma en redaktion nattetid, om bevakning av kommunal korruption, om att arbeta gratis och så vitsar, förstås.
Medverkande: Börje Andersson, Hans Burell och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#157: Madeleine Bäck
Nu handlar det om content marketing! Vi träffar Madeleine Bäck, vd för Swedish Content Agencies, och snackar om hur det ser ut i denna del av mediedjungeln. Vi försöker reda ut begreppen, och framför allt diskutera huruvida journalistiken är en del av content marketing. En expedition till en värld som visar sig vara allt annat än svartvit.
Medverkande: Madeleine Bäck och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#156: Anna Troberg, DIK
Nu handlar det om DIK. Vi träffar förbundets ordförande Anna Troberg och snackar om läget i deras hörn av mediedjungeln, om hennes syn på kultursektorn, facklig förnyelse och upphovsrätt. Både Ronald Reagan och Dolly Parton nämns!
Medverkande: Anna Troberg och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#155: Agneta Bäcklund, PON
Nu handlar det om PON! Vi träffar justitierådet Agneta Bäcklund och snackar om Pressens Opinionsnämnd där hon är bas, om hur domare ser på det självreglerande pressetiska systemet, om hur osams nämnden brukar vara på möten, och om kvaliteten på svenska utgivares argument för publiceringar. Bland annat.
Medverkande: Agneta Bäcklund och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#154: Susanna Ilmoni på Hufvudstadsbladet
Nu handlar det om Husis! Vi har dragit till Helsingfors för att träffa Susanna Ilmoni, som är chefredaktör för Hufvudstadsbladet. Vi snackar om finsk mediebransch, om statusen för det svenska språket i Finland, om att ha en minoritet som målgrupp och hur det påverkar att ha en ägare som accepterar stora underskott.
Medverkande: Susanna Ilmoni och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Om jag någonsin far till Jakobstad igen" med Vasas flora och fauna.

#153: Anna Åberg
Nu handlar det konvertering! Vi träffar Anna Åberg som är chef för DN:s digitala kanaler och snackar om deras digitala prenumerationsframgångar, vad de gjort rätt, vad de gjort fel, men också hur digital affärsmodell påverkar det dagliga redaktionella arbetet på gott och ont.
Medverkande: Anna Åberg och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Bajen Skank" med Big Audio Dynamite.

#152: Per Molander
Nu handlar det om politisk filosofi! Vi träffar Per Molander och snackar om vad som skapar fungerande samhällen, utifrån hans böcker i ämnet. Som till exempel det här att journalister gärna ser sig själva som demokratins vita riddare, men stämmer den bilden i verkligheten?
Medverkande: Per Molander och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#151: Jörgen Huitfeldt
Nu handlar det om nystart! Vi träffar Jörgen Huitfeldt och snackar om uppbrottet efter två decennier på SR, om den nya podden och satsningen på Kvartal, om drivkrafter och varför han lyfter upp integrationsfrågor så ofta. Bland annat.
Medverkande: Jörgen Huitfeldt och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#150: Julspecial
Nu blir det julspecial! Allt du behöver veta om jultidningens historia på 23 minuter! Inklusive musik! Perfekt till glöggen! Applåder och visslingar! God jul!
I avsnittet spelas: "The Big Juleblues" med Alice Babs och Povel Ramel, "Vinter i Sverige" med Hilmer Borgeling, "Tomtarnas juleswing" med Kai Gullmar, "Gutten som Julenissen glemte" med Kurt Forss och Reidar Böe, samt "Tiderna förändrar sig, men jul är jul ändå" med Anders Börje.
Medverkande: Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#149: Kvinnors ledarskap med Cecilia Zadig
Nu handlar det om kvinnors ledarskap! Vi träffar Cecilia Zadig och snackar om ledarskap på redaktioner, om manligt och kvinnligt, hur att ändra strukturer och så om branschens läge och utmaningar utifrån #metoo förstås.
Medverkande: Cecilia Zadig och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#148: Timbros Siri Steijer
Nu handlar det om liberal idédebatt! Journalistpodden träffar Timbros Siri Steijer och snackar om drivkrafter, provokationsmetoder och hur hon når fram med sina budskap. Eller om hon egentligen gör det. Och självklart blir det spontandebatt om arbetsmarknadsfrågor. Allt du drömt om finns alltså i detta avsnitt!
Medverkande: Siri Steijer och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#147: Sandro Scocco och Jenny Lindahl
Nu blir det Pengar och Politik! Vi hälsar på i Sandro Scoccos och Jenny Lindahls framgångsrika podd som i detta avsnitt fokuserar på mediebranschen. Spännande! Aktuellt! Långt! Vasst! Roligt! Sa vi långt?
Medverkande: Sandro Scocco, Jenny Lindahl och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "I Need A Dollar" med Aloe Blacc.

#146: Vinskribenten Magnus Waern
Nu handlar det om vin! Vi träffar vinskribenten Magnus Waern och snackar om branschens utveckling, om etiken och hur förlagen försöker återanvända och vilseleda. Bland annat. Och så spelas den bästa vinlåten ever. Bara en sån sak.
Medverkande: Jonas Nordling och Magnus Waern. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Drowned in wine" med Family.

#145: Poddkollegan Mediespanarna i Journalistpodden
Nu blir det Mediespanarna. I detta avsnitt innehåller Journalistpodden senaste avsnittet av poddkollegan Mediespanarna, där Erik Lindenius och Jesper Enbom talar med Jonas Nordling om aktualiteter i mediebraschen, om journalistikens villkor och om respektive poddar. Vi snackar alltså samproduktion och crosspromotion, ja en riktig metapodd med andra ord! 
Medverkande: Erik Lindenius, Jesper Enbom och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#144: Journalistförbundet fyller 116 år
Nu blir det party! Och lite folkbildning till dansen! Journalistförbundet fyller just idag 116 år och naturligtvis firar vi det i Journalistpodden. Med journalistisk arbetsmetod förstås. Vi kollar in bakgrunden och reder ut vem, var och varför. Och dansar samtidigt med eftertanke!
I avsnittet spelas: "Contemporary Dancing" med Nils Bech, "Persisk marknad" med The Royal Queens Men, "Reviewing the Situation" med Sandie Shaw, "Wind" med Kim Jung Mi, "El Pueblo Unido Jamas Sera Vencido" med Banda Bassotti och Luca 'O Zulù, "Tillbaka i grått" med Franska trion, "Electro Punks Unite" med Klutae och "Les Jours Tristes" med Yann Tiersen och Neil Hannon.
Den som vill fördjupa sig i journalisternas historiska ställning i det svenska samhället rekommenderas att läsa "Från journalist till murvel" av Birgit Petersson och "Det våras för journalisten" av Johan Jarlbrink. Medverkande: Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#143: Dotun Adebayo och brittisk media
Let’s go to London! Vi träffar programledaren Dotun Adebayo och snackar om brittisk media, om att arbeta för BBC, om svart journalistik, och om tiden i Stockholm. Retrovarning utfärdas. Alla talar svenska!
Medverkande: Jonas Nordling och Dotun Adebayo. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Uptown Downtown" med Giant Steps och "Career Opportunities" med The Clash.

#142: Johan Hansson, vd på Stampen Media
Nu handlar det om Stampen! Vi träffar Johan Hansson, färsk vd på Stampen Media, och snackar om läget, vad han lärt sig om mediebranschen från många år utomlands, om affärsmodellen förstås och så framför allt: vad som lockar i ett uppdrag där utmaning är allt annat än en klyscha.
Medverkande: Jonas Nordling och Johan Hansson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#141: Magnus Anshelm, vd för MMS
Nu handlar det om mätning! Vi träffar Magnus Anshelm, vd för MMS, och snackar om hur de mäter tittande i olika former. Om vikten av en trovärdig, gemensam valuta, och sårbarheten när de stora globala jättarna håller sig utanför. Äntligen ett mätbart poddavsnitt, med andra ord.
Medverkande: Jonas Nordling och Magnus Anshelm. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#140: Inkompetent vid 40 – Hur länge räcker en journalistutbildning?
När tidningarna fokuserar på digital journalistik försvinner ofta erfarna journalister. Vem har huvudansvaret för journalisters kompetensutveckling – medieföretagen, facket, högskolorna eller individen? Och behöver vi särskilda omställningsavtal för branscher i lågintensiv kris? Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling samtalar med Pia Rehnquist, chefredaktör Sydsvenskan och Ulla Sätereie, prefekt vid JMG. Inspelat 28 september 2017. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#139: Statens medieråd
Nu handlar det om Statens medieråd! Vi träffar direktören Ewa Thorslund och snackar om deras uppdrag. Hur de skyddar mot så kallad skadlig mediepåverkan, vad det egentligen betyder och varför det inte kan ses som hjärntvätt eller censur.
Medverkande: Jonas Nordling och Ewa Thorslund. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#138: Kristoffer Egeberg och Faktisk.no
Nu handlar det om faktakoll! Vi träffar Kristoffer Egeberg från nystartade norska jättesatsningen Faktisk.no för att få veta mer om hur deras tjänst funkar. Vi snackar om utmaningarna, om sura politiker och om hur du får samma spridning på fakta som lögner. Nu har du fakta, dags att lyssna!
Medverkande: Jonas Nordling och Kristoffer Egeberg. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#137: Erik Fichtelius
Nu handlar det om konsekvensneutralitet! Vi reder ut begreppet med dess fader Erik Fichtelius; hur menade han, vilka begränsningar finns och hur ser han på risken att det kidnappas av mörkerkrafter? Lyssna eller ta konsekvensen.
Medverkande: Jonas Nordling och Erik Fichtelius. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#136: Helena Stålnert
Nu handlar det om den grå public service-eminensen! Vi träffar Helena Stålnert och snackar om hennes mångåriga erfarenheter från mediebranschen i allmänhet, och hennes uppdrag som ordförande i Förvaltningsstiftelsen i synnerhet. Äntligen får vi veta vad de egentligen gör, och vilka som inte borde sitta där. Och så blir det reklam.
Medverkande: Jonas Nordling och Helena Stålnert. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#135: Kulturjournalistik med Bengt Eriksson
Nu handlar det om kulturjournalistik. Som frilans. Vi startar den nya säsongen av podden med att träffa Bengt Eriksson, och snackar om hans fem decennier i branschen, om medielivet utanför huvudstaden, om hans aktiviteter på sociala medier. Bland annat.
Medverkande: Jonas Nordling och Bengt Eriksson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#134: Granskande journalist på förmiddagen och reklamkampanjer på eftermiddagen?
Mediehus gör idag både journalistik och producerar native advertising åt annonsörer. Medieprofiler med stora följarskaror gör ibland kommersiella samarbeten. Kan journalister arbeta med båda dessa typer av innehåll? Ser mediekonsumenterna någon skillnad? Vad händer med yrkesetiken? Från Almedalen 170706.
Medverkande: Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Marcus Gustavsson, VD och grundare Omni, Cecilia Schön Jansson, VD Sveriges kommunikatörer. Moderator: Tove Carlén, Journalistförbundet. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#133: Kulturskapare – pionjärer på en växande frilansarbetsmarknad. Hänger den sociala tryggheten med?
Vilka utmaningar står frilansare (egenföretagare, visstidsanställda och s k kombinatörer) inför på den alltmer rörliga arbetsmarknaden? Hur kan frilansande kulturskapares sociala trygghet förbättras när det gäller a-kassa och sjukförsäkring? Från Almedalen 170704.
Medverkande: Inledning: Ulrica Källén Lörelius, förbundssekreterare/jurist KLYS, Teresa Carvalho (s), ledamot Socialförsäkringsutskottet, Bengt Eliasson (L), ledamot Kulturutskottet, Anna Carlson, skådespelare/ordförande Teaterförbundet för scen och film, Lennart Eng, tecknare och fd ordförande Svenska Tecknare, Victoria da Silva, ordförande, Journalistförbundets frilansdistrikt Frilans Riks. Moderator: Ann-Sofi Sjöberg, teamchef Trygghetssystem, arbetsmarknad och utbildning på TCO. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#132: Misstron mot medier – har medierna gjort fel?
Mediers trovärdighet ifrågasätts numera dagligen i sociala medier. Anklagelser om mörkanden haglar i mejlkorgarna hos landets journalister. Efter att Institutet för mediestudier visat på hög misstro mot just journalistik om invandring har debatten gått hög. Nu möts några av de inblandade. Från Almedalen 170704.
Medverkande: Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, Lars Truedson, föreståndare Institutet för mediestudier, Jan Helin, programdirektör SVT, Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad.
Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#131: Hur fungerar den analoga offentlighetsprincipen i det digitala Sverige?
Hur väl fungerar den analoga offentlighetsprincipen i en digital värld? Under våren har projektet Undervaka granskat insynen i Sveriges kommunstyrelser med hjälp av ett nyutvecklat öppenhetsindex. Vi diskuterar framtidens offentlighetsprincip med utgångspunkt i Undervakas kommungranskning. Från Almedalen 170703.
Medverkande: Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Anna Skarhed, justitiekansler, Anna Troberg, ordförande DIK, Malin Crona, journalist, Malin Isaksson, moderator, Undervaka
Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#130: Kampsångens triptyk
Nu handlar det om kampsångens triptyk! I sedvanlig ordning avslutar Journalistpodden säsongen med ett musikavsnitt som räddar semestern! Den här gången blir det en personlig betraktelse av poddgeneralen Jonas Nordling angående kampsångens treenighet; vemod, kraft och hopp. Med allsång! Trevlig sommar!
Medverkande: Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Rädda jobben" med Nationalteatern, "Working class woman" med Barbara Dane och "Lied vom Ende das Kapitalismus" med PieterLicht.

#129: Jan Guillou 1991
Nu blir det en tidsresa. Vi lyssnar in på ett 26 år gammalt anförande om svensk journalistik, hållet av Jan Guillou 1991. En historisk poddresa, där många utmaningar är desamma som idag.
Medverkande: Jan Guillou. Inledning: Ulf Elfving, Ernst-Hugo Järegård och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#128: Korsordsmakeri
Nu handlar det om krysset! Vi träffar konstruktören Ulf Hyltén-Cavallius och snackar om korsord ur alla tänkbara perspektiv. Om hantverket, om branschen, om framtiden och om hur korsordsmakarna organiserar sig. Ett avsnitt med många nycklar utlovas!
Medverkande: Jonas Nordling och Ulf Hyltén-Cavallius. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Crossword Puzzle" med Lynsey De Paul

#127: Lennart och Anders Hörling på NLT
Nu handlar det om familjen Hörling! Vi hälsar på hos Lennart och Anders Hörling på NLT. Vi snackar om familjeföretaget, deras roll i Lidköping, planerna för Stampen och deras egen framtid.
Medverkande: Lennart Hörling, Anders Hörling och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#126: Omställningen
De senaste åren har många journalister förlorat sitt jobb i nedskärningar och omorganisationer. Vad händer med de som blir uppsagda och hur bra fungerar det stöd som erbjuds via omställningsavtalen? Hör seminariet och debatten från den 23 maj 2017. Medverkande: Kent Werne, författare och journalist, Carina Lindfelt, avdelningschef Arbetsmarknad, Svenskt Näringsliv, Kristina Rådkvist, kanslichef PTK, Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet. Moderator: Petteri Karttunen, reporter SVT och styrelseledamot i Journalistförbundet.
Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#125: Fredrik Laurin
Nu handlar det om priset på varan! Vi snackar med supergrävaren Fredrik Laurin om villkoren i branschen, om fair trade-märkning och om skälig betalning. Med emfas!
Medverkande: Jonas Nordling och Fredrik Laurin. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#124: Anderseminariet – del 2
Nu blir det specialpoddar! Vi ger dig möjlighet att närvara på årets Anderseminarie i journalistik som nyligen hölls. Ämnet för dagen var Sant eller falskt. Medverkande är forskarna Michael Karlsson och Jonas Andersson Schwarz, TU:s vd Jeanette Gustafsdotter samt journalisterna Jack Werner och Lotta Schüllerqvist. Moderator är Malin Kling Uddgren.
Inledning: Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#123: Anderseminariet – del 1
Nu blir det specialpoddar! Vi ger dig möjlighet att närvara på årets Anderseminarie i journalistik som nyligen hölls. Ämnet för dagen var Sant eller falskt. Medverkande är forskarna Michael Karlsson och Jonas Andersson Schwarz, TU:s vd Jeanette Gustafsdotter samt journalisterna Jack Werner och Lotta Schüllerqvist. Moderator är Malin Kling Uddgren.
Inledning: Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#122: Anna Hedenmo
Nu blir det PK-media! Vi träffar Anna Hedenmo, ny ordförande för Publicistklubben, och snackar om redaktioners dolda agendor, förtroende för journalistiken och andra tunga ämnen. Fast på ett lätt sätt, förstås.
Medverkande: Jonas Nordling och Anna Hedenmo. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#121: Charlotte Ingvar-Nilsson
Nu handlar det om statlig övervakning! Vi träffar Charlotte Ingvar-Nilsson, nybliven generaldirektör på Myndigheten för press, radio och tv, och snackar om deras roll i mediedjungeln. Om granskning, presstöd och medieutredningar. Och om att bli mer känd.
Medverkande: Jonas Nordling och Charlotte Ingvar-Nilsson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#120: Copyswedes vd Mattias Åkerlind
Nu handlar det om upphovsrätt! Vi träffar Copyswedes vd Mattias Åkerlind och snackar skapares rättigheter. Som varför detta är en grundläggande del av mediebranschen, och varför konsumenten måste betala skaparen. Typ.
Medverkande: Jonas Nordling och Mattias Åkerlind. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#119: TT:s vd Jonas Eriksson
Nu blir det nyheter från TT! Vi träffar vd Jonas Eriksson och snackar om nyhetsbyråns framtid, om att trivas på jobbet, och om internationella byråtrender. Och mycket mer.
Medverkande: Jonas Nordling och Jonas Eriksson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#118: Njus
Nu handlar det om Njus! Vi träffar entreprenören Rolf Bäck och snackar om hur han vill förändra mediemarknaden, hur han menar att reklamen är vårt virus, och hur han fått riskkapitalister att pumpa in pengar i hans projekt.
Medverkande: Jonas Nordling och Rolf Bäck. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#117: Ingela Wadbring
Nu handlar det om journalistikforskning! Vi träffar professor Ingela Wadbring och snackar om vad vi behöver forskningen till, vilka drivkrafter som finns, och vad hon och hennes kolleger egentligen kommer fram till. Och om en aversion mot brunt. Bland annat.
Medverkande: Jonas Nordling och Ingela Wadbring. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#116: Nils Funcke
Nu blir det yttrandefrihetsfundamentalism! Vi träffar Nils Funcke, nybliven vd på Utgivarna, och snackar om det nya uppdraget, men även läget för det fria ordet i dagens samhälle. Och så blir det inofficiellt SM i metaforer. Typ.
Medverkande: Jonas Nordling och Nils Funcke. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#115: Lovisa Hamrin
Nu handlar det om Herenco! Vi träffar Lovisa Hamrin, fjärde generationens makthavare i koncernen, och snackar om hennes företag i allmänhet och om Hallpressen i synnerhet. Och dessutom om hur handmålade kottar styr hennes framtidsplaner.
Medverkande: Jonas Nordling och Lovisa Hamrin. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#114: Thomas Spence
Nu handlar det om Journalistlaget! Vi snackar med Thomas Spence, avgående norsk förbundsordförande, om svenska journalister, om hans revolutionära släkting och om branschens utveckling i Norge förstås. Reclaiming Spenceanism helt enkelt.
Medverkande: Jonas Nordling och Thomas Spence. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Ode to Thomas Spence" med The Sawdust Jacks

#113: Lars Truedson
Nu blir det Mr Medierna i Journalistpodden! Vi träffar Lars Truedson och snackar om läget i branschen, hans uppdrag inom medieforskning och så Medierna förstås. Sociala mediestyrelsen rekommenderar intag av detta avsnitt 6-8 gånger varje dag.
Medverkande: Jonas Nordling och Lars Truedson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#112: Victoria Svanberg
Nu handlar det om Värmlands mediedynasti! Vi träffar Victoria Svanberg, fjärde generationen Ander, och snackar om hur det är att ingå i en klassisk tidningssläkt. Men också om NWT-koncernens sparsamhet, deras goda ekonomi, och vad de nu tänker satsa på.
Medverkande: Jonas Nordling och Victoria Svanberg. Vinjett: Hergé/M. Ashraf 

#111: Per Olsson Fridh
Nu handlar det om den grå eminensen. Typ. Vi träffar nämligen Per Olsson Fridh, statssekreteraren som styr upp regeringens kulturpolitik. Vi snackar om vilka beslut som är på gång, och vad som inte blir av. Om presstöd, Public service och vad som nu egentligen händer med medieutredningens förslag. Och lite annat.
Medverkande: Jonas Nordling och Per Olsson Fridh. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#110: Johan Ehrenberg
Nu blir det Johan Ehrenberg i Journalistpodden! Vi snackar om hans 40 år av alternativt imperiebyggande, svenska journalisters brister och om bidragsentreprenörskap. Etc.
Medverkande: Jonas Nordling och Johan Ehrenberg. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Etcetera" med Jackie Wilson (Brunswick Record Corp.)

#109: Gratistidningar
Alla läser dem, för de finns nästan överallt. Men visste du att de har en egen förening? Japp, vi snackar om gratistidningar med Dennis Oscarsson Krook från Gratistidningarnas förening. Allt du vill veta om gratistidningar men aldrig vågat fråga får du i senaste avsnittet av Journalistpodden!
Medverkande: Jonas Nordling och Dennis Oscarsson Krook. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#108: Opinionsjournalistik
Nu handlar det om opinionsjournalistik! Vi snackar med Susanne Sjöstedt, ledarskribent på Tidningen Ångermanland, som har betalt för att vara allt annat än en objektiv journalist. Vi snackar förstås om livet på sociala medier, stad vs land och om vikten av att dela i grupp. Och mycket mer.
Medverkande: Jonas Nordling och Susanne Sjöstedt. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#107: Olov Carlsson
Nu blir det Olov Carlsson i Journalistpodden! Vi snackar om nya uppdraget som Chefred och vd på Dagens Samhälle, hur det är att tillträda på en plats som haft interna strider, men också om hur det är att vara gift med Aftonbladets chefredaktör. Och sånt.
Medverkande: Jonas Nordling och Olov Carlsson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#106: Datadriven journalistik
Nu handlar det om datadriven journalistik! Vi träffar Leonard Wallentin på Journalism++ och snackar om hur programmering och sajtskrapning numera är en naturlig del av det redaktionella hantverket, om varför alla journalister kan ha glädje av lite större kunskaper på området, och hur ett öppet samhället också kräver öppna databaser. Bland annat.
Medverkande: Jonas Nordling och Leonard Wallentin. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

#105: Kampsångshistoria i Journalistpodden 
Nu blir det bonuspodd – med kampsångshistoria. Det är kraft i vårt förbund!
Medverkande: Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: The Fundias and the Medium Mindblowers, Fred Åkerström, Joe Glazer, Mora träsk, The Sons of the Pioneers, Weavers, Billy Bragg.

#104: Amerikanskt perspektiv i Journalistpodden 
Nu handlar det om frilansande i Journalistpodden! Ur ett amerikanskt perspektiv! Vi snackar med Ann Friedman om livet som frilansjournalist, och hon bjuder på tips, råd och erfarenheter utifrån sin situation; så byggde hon upp sin verksamhet efter att ha blivit av med sin anställning. I dag driver hon ett framgångsrikt nyhetsbrev, en populär podcast och har dessutom hittat en egen nisch inom cirkeldiagram. 
Medverkande: Jonas Nordling och Ann Friedman. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Call you girlfriend" med Jonas Alaska & Real Ones (Robyn/Åhlund/Kronlund) 

Journalistpodden #103: Gräsrotsaktivism och kampanjlobbyism
Nu handlar det om gräsrotsaktivism/kampanjlobbyism! Journalistpodden hälsar på hos Skiftet, och snackar med Anna Westberg om deras arbetsmetoder. Och så ger deras aktivister sin syn på oss journalister.
Medverkande: Jonas Nordling och Anna Westberg. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #102: Helene Claesson
Nu handlar det om Direktpress! Vi snackar med Helene Claesson, chefredaktör och utgivare för 15 lokaltidningar i Stockholm. Vi snackar om att bevaka storstaden ur ett lokalt perspektiv, om företagets expansion, om vad som funkar i Fruängen och så framtiden förstås.
Medverkande: Jonas Nordling och Helene Claesson. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Skogås" med Abban

Journalistpodden #101: Journalistfabriken
Det utbildas fler journalister än det finns jobb. Vad är orsakerna och vad kan man göra åt det? Hör seminariet och debatten från den 6 december 2016 i Journalistpodden.
Medverkande: Kent Werne, författare och journalist, Ann-Sofi Sjöberg, teamchef Trygghetssystem, arbetsmarknad och utbildning TCO, Magnus Ringman, stabschef Aftonbladet, Sanna Volny, ämnessamordnare i journalistik Södertörns högskola. Moderator: Petteri Karttunen, reporter SVT och styrelseledamot i Journalistförbundet. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #100: Vincent F. Hendricks
Nu handlar det om bubblor! Och det gäller inte champagne. Vi har träffat filosofiprofessor Vincent F. Hendricks och snackat om hans bubbelstudier. Hur bubblor uppstår, hur de spricker och mediernas roll i sammanhanget. Ett avsnitt med högt tempo, på danska! Sjovt!
Medverkande: Jonas Nordling och Vincent F. Hendricks. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Lorteparforhold" med Magtens korridorer

Journalistpodden #99: LO Mediehus vd Robert Jonsson
Nu blir det LO Mediehus i podden! Vi träffar vd Robert Jonsson och snackar om det nyskapade mediebolaget som ska skapa ljusare framtid för fackförbundstitlar inom LO. Blir det så? Och varför är inte alla förbund med? Upp till poddkamp!
Medverkande: Robert Jonsson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: "Ingen rubbar oss". Trad. Svensk översättning: Gösta Åberg

Journalistpodden #98: Kjersti Løken Stavrum
Nu handlar det om Norge! Journalistpodden träffar Kjersti Løken Stavrum, avgående generalsekreterare i Norsk Presseforbund. Vi snackar om läget för mediebranschen i Norge i allmänhet, och hennes nya uppdrag i Schibsteds ägarstiftelse i synnerhet. Kjempeflott! 
Medverkande: Kjersti Løken Stavrum och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Sketch i slutet: NRK Humor

Journalistpodden #97: Mobile Stories
Nu handlar det om Mobile Stories. Vi träffar Jenny Sköld och Lotta Bergseth, som blev uppsagda från Metro och bestämde sig för att satsa på att utveckla ett skolverktyg för journalistik. Vad är det? Och hur gör man? Lyssna!
Medverkande: Jenny Sköld, Lotta Bergseth och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf 

Journalistpodden #96: Lisa Edwinsson
Äntligen! Nu handlar det om sportjournalistik i Journalistpodden! Vi snackar med Sportjournalistförbundets ordförande Lisa Edwinsson, reporter på DN, om genren ur alla vinklar. Om vardagen på fältet, om fördomar inom och utom redaktionerna, och om framtiden för sportreportern.
Medverkande: Lisa Edwinsson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #95: Robert Brännström, chefredaktör på KIT
Nu handlar det om KIT! I senaste avsnittet träffar vi Robert Brännström, chefredaktör på KIT, och snackar om pressetik, annonsmärkning och kollektivavtal. Och så framtiden förstås.
Medverkande: Robert Brännström och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #94: Anders Svensson
Nu blir det hyperlokalt i podden! Vi hälsar på hos 24Malmö och snackar med chefredaktören Anders Svensson. Om deras affärsidé, tankar om journalistik och varför det är avgörande att bevaka den lokala korvmojen. En riktig keburgarpodd!
Medverkande: Anders Svensson och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #93: Historiskan
Nu handlar det om Historiskan! Vi träffar Eva Bonde och Jennie Lindholm som gör en historisk tidskrift med fokus på kvinnor. De berättar hur de skapade konceptet, köpte loss det och gick vidare i egen regi. Om framtiden för det egna bolaget, och såklart tips för dig som går i samma tankar. En historisk podd!
Medverkande: Eva Bonde, Jennie Lindholm och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #92: Bengt Lindroth
Nu snackar vi populism i Journalistpodden. Vi reder ut begreppet med journalistnestorn Bengt Lindroth, och pratar om populismens symbios med journalistiken utifrån Bengts bok Väljarnas hämnd. Vi spanar utåt, inåt, bakåt och framåt, inklusive Svensktoppens roll i sammanhanget. En riktig populistpodd alltså.
Medverkande: Bengt Lindroth och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf. Musik: Mando Diao, text: G. Fröding

Journalistpodden #91: Elisabeth Trotzig
Nu handlar det om reklam! Vi snackar med Elisabeth Trotzig, världens hittills enda Reklamombudsman, om bristande regler för annonsmärkning, om varför det finns gråzoner och varför reklam behöver ett eget etiskt regelverk. Nog med reklam, lyssna gärna!
Medverkande: Elisabeth Trotzig och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #90: Christel Tholse Willers
Nu snackar vi UR i Journalistpodden! Vi träffar Christel Tholse Willers, juristen som blev melodifestivalgeneral och numera är vd för UR. Och snackar om det speciella uppdraget, om förhållandet till de andra Public Servicesyskonen och om att leda i förändring. Och så lite schlager förstås. En riktig Utbildningspodd med andra ord!
Medverkande: Christel Tholse Willers och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #89: Johan Hilton
Nu handlar det om kultur i Journalistpodden! Vi träffar Dagens Nyheters Johan Hilton och pratar om journalistik i allmänhet och kulturdito i synnerhet. En riktig pladderpodd när den är som bäst med andra ord!
Medverkande: Johan Hilton och Jonas Nordling. Vinjett: Hergé/M. Ashraf

Journalistpodden #88: Martin Ahlquist
Nu handlar det om medieetik. Vi har snackat med Martin Ahlquist om hans kommande bok i ämnet, om vad som funkar och vad som inte gör det. Och det är nästa oetiskt att inte lyssna.
Medverkande: Martin Ahlquist och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #87: Kersti Forsberg
Nu handlar det om kompetensutveckling för oss journalister! Vi träffar chefen för FOJO, Kersti Forsberg, och snackar om branschens syn på FOJOs utbildningar, gamla rykten och missuppfattningar, men även om det internationella arbetet som institutionen bedriver. Lyssna, du lär dig garanterat något.
Medverkande: Kersti Forsberg och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #86: Per Bowallius
Nu handlar det om krisen för lokaljournalistiken. Vi träffar Mittmedias nye vd Per Bowallius och snackar om läget, och vem som egentligen ska fixa affären.
Medverkande: Per Bowallius och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf 

Journalistpodden #85: Musik om journalistik
Nu blir det musik i Journalistpodden! Helt enkelt musik om journalistik! Här hittar du antagligen sommarens alla hittar!
Medverkande: Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf, The Lovely Eggs, Peter Combe, Teeny Grownups, Arsenic/DJ Elixir, Fascinating Aida, Bernt Staf, Morrissey, Bitch Boys, David Haslam/Northern Sinfonia Orchestra, Alpha Blondy.

Journalistpodden #84: Vi måste skydda det fria ordet!
Från den 5 juli 2016 i Almedalen. Oberoende journalistik är en förutsättning för en väl fungerande demokrati. Men samtidigt som Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år hotas det fria ordet. Globalt finns flera exempel på hur journalister hindras i sitt arbete av regimer och andra aktörer som vill skrämma till tystnad. I Sverige har vi det senaste året sett hur verbala eller fysiska hot används i försök att stoppa journalister i sin yrkesutövning. Hur kan vi vända utvecklingen och skydda det fria ordet och demokratin? Och hur kan FN:s globala mål för hållbar utveckling – Agenda 2030 – stärka arbetet med att motverka den mörka trenden?
Medverkande: Kristina Henschen, kanslichef Union to Union, Cilla Benkö, vd Sveriges radio, Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Martin Schibbye, chefredaktör Blank Spot Project. Moderator: Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete. Arrangör: Journalistförbundet och Union to Union. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #83: Ökad insyn i friskolan
Seminariet "Ökad insyn i friskolan" från tisdagen den 5 juli 2016 i Almedalen.
Offentlighetsprincipen – rätten att ta del av uppgifter och handlingar som rör verksamheten – ska omfatta friskolor enligt ett kommande lagförslag. Friskolornas Riksförbund är kritiskt: nya administrativa rutiner kan gå ut över pedagogiken. Men ska inte föräldrar och andra kunna få ta reda på hur det står till med en friskolas ekonomi, bemanning, pedagogik med mera? Ska det vara skillnad på en kommunal skola – med insyn – och en friskola – utan insyn – när båda finansieras av allmänna medel?
Medverkande: Ulla Hamilton, vd Friskolornas Riksförbund, Stephen Lindholm, ordförande Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, Christer Nylander (L), vice ordförande i utbildningsutskottet, Mats Pertoft (MP), riksdagsledamot. Moderator: Tove Carlén, jurist Journalistförbundet
Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #82: Tryck- och yttrandefrihet i det nya medielandskapet
Nu kan du lyssna på seminariet ”Tryck- och yttrandefrihet i det nya medielandskapet” från den 5 juli 2016, i Almedalen. Nätets möjligheter är också dess baksidor. Vem som helst kan sprida vad som helst, men vem tar ansvaret? Nya lagar mot integritetsbrott, inskränkningar i offentlighetsprincipen, myndigheter och privata företag följer varje digitalt steg vi tar. Utmaningarna är många. Vilka krav bör vi ställa på de aktörer som publicerar sig? Behöver lagar och regler skärpas? Panelen diskuterar kring möjliga lösningar. Medverkande: Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio, Björn Häger, ordförande Publicistklubben, Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman, Martin Schori, journalist, Jeanette Gustafsdotter, vd Tidningsutgivarna. Moderator: Helena Giertta, chefredaktör tidningen Journalisten. Arrangör: Journalistförbundet och Journalisten. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #81: Cecilia Roos
Nu snackar vi Public Service i Journalistpodden, och då framför allt Sveriges Radio. För vi har träffat Cecilia Roos, rutinerad journalist som numera på heltid bevakar SR:s intressen, inte minst genom sitt lobbyarbete. En doldis som nu berättar om uppdragets utmaningar och hot, och hur SR tacklar dem alla.
Medverkande: Cecilia Roos och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #80: Lokal journalistik
Nu handlar det om lokal journalistik. Den hyperlokala till och med! Journalistpodden snackar med Carina Tenor, som just nu bedriver ett stort forskningsprojekt i ämnet. Är det lokal-lokala framtiden? Eller en återvändsgränd?
Medverkande: Carina Tenor och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #79: Outsourcad journalistik
I många produktionsbolag är tillfälliga anställningar norm. Arbetsförhållandena kan vara tuffa, och reglerna oklara. Kollektivavtal är långt ifrån självklart, och ses i delar av branschen som otänkbart. Hör seminariet och debatten från den 11 maj 2016 i Journalistpodden.
Medverkande: Kent Werne, författare och journalist, Roger Dackegård, ordförande Radioproduktionsbolagen, Ulrika Hyllert, ordförande för journalistklubben vid Sveriges Radio, Charlott Richardson, vd Medieföretagen. Moderator: Petteri Karttunen, reporter SVT och styrelseledamot i Journalistförbundet. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #78: Textreklam seminarium 2016-04-22
Gränsdragningen mellan å ena sidan oberoende journalistik och å andra sidan redaktionell information som riskerar att alltför mycket gynna kommersiella intressen – och därmed trovärdigheten – har alltid diskuterats. Den ställer i dag, än mer, journalister och utgivare, inför svåra beslut och utmaningar. Vi har riktlinjer om textreklam, men hur hanterar vi frågan i praktiken?
Medverkande: Pia Ljungkvist, chefredaktör Aller Media, Niclas Breimar, tidigare chefredaktör Mitti-tidningarna, Helene Petersson, riksdagsledamot (S), Martin Schori, journalist och författare, Caroline Cederquist, nyhetschef DN Stockholm. Moderator: Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #77: Gräv16
Nu blir det livepodd från Gräv16! Med prisbelönta grävaren Sophia Djiobaridis, reporter på Uppdrag Granskning och färska guldspadevinnaren Anders Johansson, reporter på Aftonbladet, som några timmar senare prisades för #Fallet. Vi snackar om grävarens dilemman, om transparens kontra källskydd, om källors drivkrafter och om rättshaverister.
Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #76: Sture Bergman
Journalistpodden träffar Sture Bergman, vd för VK Media i Umeå. Vi snackar om framtiden förstås, men också om hur fastighetsinnehav ger trygghet, om journalistisk integritet och så (inte helt oväntat) en hel del om Public Service.
Medverkande: Sture Bergman och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #75: AnnaKarin Lith på MittMedia
Nu blir det bossarnas boss i Journalistpodden. Vi snackar med AnnaKarin Lith på MittMedia om hur det är att basa över 13 chefredaktörer, om kulturkrockar, om bildjournalistik och om att inte förstå sig på de unga. Och mycket mer. Lyssna!
Medverkande: AnnaKarin Lith och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #74: Andreas Ekström
Nu blir det tagelskjortan på i Journalistpodden! Eller inte? Vi snackar journalistisk utarmning och framtidstro med Andreas Ekström. Missa inte!
Medverkande: Andreas Ekström och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #73: Hur kan kriminaljournalistiken utvecklas?
Nu snackar vi kriminaljournalistik i Journalistpodden. Hur mår egentligen den här vitala delen av journalistiken 2016? Det får vi veta mer om i det högklassiga samtalet mellan Aftonbladets Oisín Cantwell och Kerstin Weigl, som nyligen tillsammans med SVTs Camilla Kvartorft och Louise Cronholm-Löfgren på Trelleborgs Allehanda pratade om saken hos förbundets södra journalistdistrikt. Missa inte! Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #72: Hur ser framtiden för fotograferna ut? – Södras seminarium jan 2016
Nu handlar det om bildjournalistik i Journalistpodden! Vi fortsätter att sprida högklassiga samtal från Södra journalistdistriktets senaste möte, och den här gången har vi fotograferna Anders Hansson och Donald Boström som gäster. Mycket givande och underhållande lyssning utlovas! Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #71: Hur hanterar svensk media utrikesbevakningen? – Södras seminarium jan 2016
Nu handlar det om utrikesjournalistik i Journalistpodden! Vi har fångat ljudet på det högklassiga samtalet som nyligen hölls hos Södra journalistdistriktet i Malmö. Så att alla kan höra tre uppmärksammade omvärldsbevakare (Martin Schibbye, chefredaktör Blank Spot Project, Nivette Dawod, korrespondent Aftonbladet och Anders Hansson, internationell frilansfotograf) prata om hur man gör världen mer begriplig. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #70: Samproduktion med Grävpodden
Nu blir det två poddar till priset av en! I samproduktion mellan Journalistpodden och Grävpodden snackar Jonas Nordling med sin ordförandekollega Terje Carlsson om journalistikens framtid och utmaningar. Är grävarna den sista manliga bastionen, flyr journalisterna branschen och hur får vi bort medelklassen från redaktionerna? Typ. Du. Måste. Lyssna!
Medverkande: Terje Carlsson och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #69: Nyhetsbolagets vd Åsa Tillberg
Nu handlar det om Nyhetsbolaget. Journalistpodden hälsar på hos Tv4s produktionsbolag och snackar med vd Åsa Tillberg. Vi försöker förstå deras organisation, pratar om de tuffa beslut som präglat bolagets första år och så diskuterar vi förstås framtidens utmaningar.
Medverkande: Åsa Tillberg och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #68: Frihetens pris – otrygghet för frilansjournalister
Hälften av frilansjournalisterna får ut mindre än 15 000 i månaden efter skatt, bara hälften sätter av regelbundet till pensionen och en fjärdedel inte ens kan ta två veckors semester. Det framgår av Kent Wernes rapport "Frihetens pris", den andra rapporten i Journalistförbundets serie om otryggheten i mediebranschen. Hör seminariet och debatten från den 5 november 2015 i Journalistpodden.
Medverkande: Kent Werne, författare och journalist, Åsa Ohlsson, frilansjournalist, Jenny Nordlander, chefredaktör Nöjesguiden, Peter O Nilsson, områdeschef kultur Sveriges radio, Moderator: Petteri Karttunen, reporter SVT och styrelseledamot i Journalistförbundet. Poddinledning av förbundsordförande Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #67: Avtalskonferensen 18-19 november 2015
Nu blir det fokus på journalistikens vardag. Journalistpodden samlar röster från Journalistförbundets avtalskonferens, och får en föraning om vad som väntar i vårens avtalsrörelse i mediebranschen. Mycket energi garanteras vid lyssning!
Medverkande: Jonas Nordling med flera. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #66: Medieutredningen och Anette Novak
Nu nördar vi ned oss i Medieutredningen. Journalistpodden träffar Anette Novak som leder utredningen och försöker förstå vad de egentligen håller på med. Vi får dessutom veta mer om hotet från öst. Och för den som kan lyssna mellan raderna återfinns säkert också trådar om kommande skarpa förslag. 
Medverkande: Anette Novak och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #65: Per-Anders Broberg
Nu handlar det om medielobbying! Journalistpodden träffar Utgivarnas nye vd Per-Anders Broberg och försöker förstå vad detta egentligen är för en organisation. Varför bryr de sig om vissa frågor, men inte andra? Och vilka är sura på varandra? Vi får också veta varför han slutade på Expressen efter 25 år, och varför nördar har en framtid inom journalistiken.
Medverkande: Per-Anders Broberg och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #64: Frilansbyrån Kontoret
Nu handlar det om en ny form av journalistik. Eller rättare sagt jakten efter en sådan. Journalistpodden hälsar på hos Elma och Peter Pasalic Östborg på kooperativet Kontoret media. De vill utveckla redaktionella lösningar som bättre hjälper alla att vara en del av samhället. Vi snackar om vad det betyder i verkligheten, och svårigheterna med att ha en idé som man vill förverkliga.
Medverkande: Elma Pasalic Östborg, Peter Pasalic Östborg och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #63: Värmlands Folkblad
Hur går man från att vara Våxnäs Pravda till att vilja bli Våxnäs Prada? Och vad innebär det egentligen? Journalistpodden hälsar på hos en av landets sista solitärer, Värmlands Folkblad, och snackar med vd Ulrika Obstfelder Peterson och chefredaktör Peter Franke om hur de tacklar utmaningen att föra verksamheten in i framtiden.
Medverkande: Ulrika Obstfelder Peterson, Peter Franke och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #62: Maja Ljung
Nu handlar det om journalistutbildning. Journalistpodden hälsar på i Skurup och snackar framtiden med Maja Ljung som leder skolans journalistutbildning. Är de i synk med samtiden?
Medverkande: Maja Ljung och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #61: Medievärlden
Journalistpodden kollar in läget på Medievärlden, redaktionen som tog över själva när ägarna la ned. Hur har det gått, vad blev bra, vad blev mindre bra, och hur går man vidare? Energi utlovas!
Medverkande: Axel Andén, Lisa Bjurwald, Mikael Marklund och Jonas Nordling. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #60: Sofia Wadensjö-Karén
I sitt sextionde avsnitt hälsar Journalistpodden på hos tidningen Vi för ett snack med chefredaktören och VDn Sofia Wadensjö-Karén. Hur tar man en hundraårig organisationstidskrift in i kommersiell medieålder? I det här avsnittet blir vi-känsla mer än en klyscha...
Medverkande: Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet och Sofia Wadensjö-Karén, VD och chefredaktör på tidningen Vi. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden i Almedalen #59: Framtidens digitala arbetsmarknad – var kommer mediejobben att finnas?
Här kan du lyssna på Journalistförbundets sista Almedalen-seminarium ”Framtidens digitala arbetsmarknad – var kommer mediejobben att finnas?”. Från 1 juli 2015.
Digitaliseringen gör att mediebranschen genomgår en stor förändring. Många jobb har försvunnit och fler blir egenföretagare. Samtidigt erbjuder digitaliseringen nya jobbmöjligheter. Var finns framtidens mediejobb? Vilken kompetens kommer att krävas? Hur går det att få trygghet i mediebranschen idag?
Medverkande: Christina Hammer, delägare och grundare Hammer & Hanborg, Ylva Zachrisson, trygghetsexpert småföretag PP Pension, Johan Lif, förhandlingschef Journalistförbundet, Lena Carlsson, kanslichef Digitaliseringskommissionen. Moderator: Petteri Karttunen, SVT/ledamot Journalistförbundets förbundsstyrelse
Arrangör: PP Pension, Journalistförbundet, Hammer & Hanborg
Musik: M. Ashraf

Journalistpodden i Almedalen #58: Är den professionella bildjournalistiken dödsdömd?
Här kan du lyssna på Journalistförbundets tredje Almedalen-seminarium ”Är den professionella bildjournalistiken dödsdömd?”. Inspelat den 1 juli 2015.
Flera stora medieföretag redovisar rejäla vinster. Ändå finns det allt mindre pengar i budgeten vikta för den professionella bildjournalistiken. Vad betyder den här utvecklingen? Har bildjournalistikens värde devalverats? Vad kan bilden tillföra en journalistisk berättelse?
Medverkande: Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Anki Almqvist, ordförande Svenska Fotografers Förbund, Karl Melander, fotograf/frilansjournalist, Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen.
Moderator: Petteri Karttunen, SVT/ledamot Journalistförbundets förbundsstyrelse. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden i Almedalen #57: Klickokrati eller demokrati? Om journalistikens framtid
Här kan du Journalistförbundets andra Almedalen-seminarium ”Klickokrati eller demokrati? Om journalistikens framtid”. Inspelat tisdagen den 30 juni 2015.
Tidningar läggs ner, redaktioner bantas och dagens journalister arbetar under hård press i osäkra anställningar. Har vi hamnat i en klickokrati där gulliga katter och lustiga hundar går före granskande journalistik? Vad betyder detta i sådant fall för demokratin och samhällsutvecklingen?
Medverkande: Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet och Ulrika Kärnborg, författare och journalist. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden i Almedalen #56: Journalist eller terrorist
Nu kan du lyssna på seminariet ”Journalist eller terrorist – om hotet mot journalister och det fria ordet” från idag, tisdagen den 30 juni 2015, i Almedalen.
Det fria ordet är en grundläggande del av en demokrati. Det är också grundläggande i processen att demokratisera ett land. Vad händer när journalisterna och det fria ordet attackeras? Vad kan vi gemensamt göra för att motverka att journalister blir måltavlor?
Arrangör: Journalistförbundet och Union to Union (tidigare LO-TCO Biståndsnämnd). Medverkande: Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, Kristina Henschen, kanslichef Union to Union, Marita Ulvskog, (S) EU-parlamentariker, Emanuel Sidea, frilansjournalist, Martin Schibbye, frilansjournalist. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #55: Otrygga journalister på köparens marknad
Journalistförbundet presenterade den 11 juni den första i en serie rapporter som undersöker otryggheten i mediebranschen. Författaren och journalisten Kent Werne belyste i den första rapporten mediebranschens förändring och drivkrafterna bakom den växande otryggheten för journalister på arbetsmarknaden. Hör seminariet och debatten i Journalistpodden.
Medverkande: Kent Werne, Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Lennart Wiklund, styrelseordförande Medieföretagen och Anna Flytström, bemanningsanställd i Schibsted Media och styrelseledamot i Journalistförbundet. Moderator: Petteri Karttunen, reporter SVT och styrelseledamot i Journalistförbundet. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #54: Nattbyrån
I senaste avsnittet hälsar Journalistpodden på hos Nattbyrån, och snackar med grundarna Rikard Berglin och Stefan Hazianastasiou. De berättar om hur de tog över när Promedia lade ned verksamheten, hur de ljög för banken, och hur mycket tryggare de tycker att det är att vara sin egen. Och så spanar de in framtiden. 
Medverkande: Jonas Nordling, Rikard Berglin och Stefan Hazianastasiou. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #53: Torbjörn Nilsson
I nya avsnittet av Journalistpodden snackar vi berättarteknik med den prisbelönte reportern Torbjörn Nilsson på Fokus. Vi får ta del av hans tips och tankar kring berättande reportage, men också höra närmare om ambitionen att kunna styra läsarens kropp. Måstelyssning för alla som är intresserade av journalistik!
Medverkande: Jonas Nordling och Torbjörn Nilsson. Musik: M. Ashraf och Peggy Lejonhjärta

Journalistpodden #52: Pia Rehnquist
Journalistpodden hälsar den här gången på hos Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist. Vi snackar om hur det är att vara den första kvinnan på posten, och dessutom stockholmare. Vi snackar också om hur det är att vara chefredaktör men inte utgivare. Och en hel del andra friktioner i en chefredaktörs vardag.
Medverkande: Jonas Nordling och Pia Rehnquist. Musik: M. Ashraf

Journalistpodden #51: Nytänkarna visar vägen – Södras seminarium jan 2015
Sparkade journalister, besparingar, medieskugga, demokratiunderskott… Skippa det!
Det finns en framtid! Det finns de som tänker, vågar och agerar annorlunda och öppnar för nya sätt att jobba. I panelen:
Mahmoud Agha, ansvarig utgivare Al-Kompis, radiojournalist och tidigare på bland annat Sveriges radios arabiska redaktion.
Gonzalo Peña Rojas, chefredaktör Al-Tid med ett förflutet som bland annat dokumentärfilmare och utrikesreporter.
Anders Enström, chefredaktör Barometern – tidningen som går mot strömmen och satsar på lokal rapportering från bemannade redaktioner i tio kommuner.
Medverkar gör även bland andra Inger Ljung (moderator) och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #50 från MEG15: Unga i media – vi pratar om dem men sällan med dem
Hur syns unga i dagens media? Är det vuxna som talar för dem eller får de föra sin egen talan? Ger vi en schablonbild av ungdomar idag? Slarvar vi bort en nyckelgrupp? Satsas det tillräckligt på att inkludera ungdomar i dagens mediekris? Journalistförbundet och Ung Media presenterade på MEG15 en undersökning om hur svenska medier behandlar unga i dagens Sverige.
Samtal från MEG15, 5 mars 2015 i Göteborg. Medverkande: Sandra Rönnsved, förbundssekreterare Ung Media, Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Hanna Nyberg, reporter SVT Göteborg och Fredrik Malmberg, Barnombudsmannen. Debattledare: Sara Carlsson, ombudsman Journalistförbundet. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #49: Carl-Johan Bergman
Förbundsordförande Jonas Nordling träffar Carl-Johan Bergman, chefredaktör och ansvarig utgivare för DT som ingår i MittMedia. Hör ett spännande samtal om lokaljournalistik och tidningsbranschens samtid och framtid.
Medverkande: Carl-Johan Bergman och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #48 från MEG15: Vem gör nyhetsvärderingen – journalisterna eller polisen?
Sedan årsskiftet är Polisen en sammanhållen myndighet vilket också innebär en gemensam kommunikationsstrategi. Hur påverkar det journalisternas arbete? På grund av det nya kommunaktionssystemet Rakel är det svårare för redaktionerna att få direktinformation om så kallade blåljushändelser. Redaktionerna är beroende av Polisens egen information. Innebär det att Polisen gör nyhetsvärderingen?
Samtal från MEG15, 5 mars 2015 i Göteborg, mellan Unni Jerndal, kommunikationsdirektör Polisen, Lena Nitz, ordförande Polisförbundet, Ann-Sofie Sannemalm, reporter Vestmanlands Läns Tidning och Jonas Nordling (moderator), ordförande Journalistförbundet. Musik: Tage Widsell.

Journalistpodden #47: Vetenskapsjournalistik – en vetenskap i sig – Södras seminarium jan 2015
Journalistförbundets Södra distrikt höll seminarium den 17 januari med ett fullmatat program. Hör ett av de inspirerande seminarierna, om vetenskapsjournalistik. Har journalister kompetens nog att skriva om vetenskap? Hur förenklat kan komplicerade sammanhang beskrivas utan att det blir fel? Kan forskarvärlden beskriva och presentera sin vetenskap på ett begripligt sätt? Var och hur möts medie- och forskarvärldarna? I panelen var Karin Bojs, frilansjournalist och tidigare på DN, Olle Häggström, matematisk statistiker och professor vid Chalmers och Anna Bäsén, medicinjournalist på Expressen.
Medverkande: Karin Bojs, Olle Häggström, Anna Bäsén, Inger Ljung (moderator) och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #46: Berättarglädjen blommar – Södras seminarium jan 2015
Journalistförbundets Södra distrikt höll seminarium den 17 januari med ett fullmatat program. Hör ett av de inspirerande seminarierna, om berättarteknik och hur du hittar de intressanta historierna. I panelen var Randi Mossige Norheim från SR, Niklas Orrenius från DN samt journalisten och författaren Lena Sundström.
Medverkande: Randi Mossige Norheim, Niklas Orrenius, Lena Sundström, Inger Ljung (moderator) och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #45 Janna Holmqvist
Förbundsordförande Jonas Nordling träffar Janna Holmqvist, redaktör för Expressens sociala medier-satsning Omtalat.nu. Innan det spännande arbetet med denna populära viralsajt, som blandar underhållning och nyheter, har Janna även varit reporter på Södermanlands Nyheter.
Medverkande: Janna Holmqvist och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #44 Sara Öhrvall
Förbundsordförande Jonas Nordling träffar Sara Öhrvall, mediekonsult och tidigare affärsutvecklingschef inom Bonnier. Lyssna på ett spännande samtal om omvärldstrender, konsumentbeteenden, hur digital teknik påverkar media, produkt- och teknikutveckling och mycket mer. Sara tipsar också om varför det är bra att älska data och bli kompis med en programmerare.
Medverkande: Sara Öhrvall och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #43 Aftonbladetrapporten
Förbundsordförande Jonas Nordling träffar Linda Zoumas, Martin Schori och Frederik Hjelmqwist från Aftonbladet och låter de berätta om deras spännande arbete med den omtalade Aftonbladetrapporten. De har varit med i gruppen som bland annat har kartlagt Aftonbladets svagheter, potential och utmaningar som online nyhetskälla. Vad behövs för att ta nästa steg i den föränderliga och digitala utvecklingen? Idéer, kritik och mycket mer har samlats upp i denna rapport. Hör Linda, Martin och Frederik berätta om arbetet kring rapporten och tankar om vad den kan få för betydelse fortsättningsvis.
Medverkande: Linda Zoumas, Martin Schori, Frederik Hjelmqwist och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #42 Journalistkongressen 2014
Under Journalistkongressen, som ägde rum på Djurö i oktober 2014, passade Jonas Nordling att ställa ett par frågor till besökarna. Ämnen som nämns är skillnaderna mellan danska och svenska förbunden, och studenternas förväntningar. Medverkande: Mogens Blicher Bjerregaard, Britta Lejon, Henric Lagercrantz, Andreas Beckert, Ida Mikko, Daniel Kindstrand och Juha Rekola. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #41 Debatt om textreklam
Pressens samarbetsnämnd arrangerade en debatt om textreklam på bokmässan i Göteborg. Jonas Nordling ledde debatten och ställde frågor om utmaningarna med textreklam och vad som är speciellt med dem.
Medverkande: Sofia Wadensjö Karen, PeO Wärring, Björn Häger och Ulrica Widsell. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #40 Stefan Lundell
Jonas Nordling träffar Stefan Lundell från Dagens Industri som berättar om sitt pågående projekt. Det handlar om en affärsmodell som ska presenteras för Dagens industris ledning i slutet av året. Idén – som är under utveckling och välkomnar feedback under resans gång – är en daglig, nyhetsdriven podd med fokus på den digitala sektorn.
Intäkterna för podden är dels tänkt att vara i form av prenumerationer och dels från sponsrat innehåll. Tanken är att det sponsrade innehållet ska vara minst lika bra som det redaktionella. I podden kan det till exempel vara inslag med sponsorns egna experter som ger sina bästa råd.
Hör Stefan Lundells tankar om det spännande projektet och om vad poddar kan vara. Medverkande: Stefan Lundell och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #39 Bengt Ottosson 
I detta avsnitt möter ordförande Jonas Nordling Expressens tidigare VD Bengt Ottosson.Bengt Ottosson berättar öppenhjärtigt och rakt om sin tid som vd på Expressen och hur han upplevde den uppmärksammade petningen från sitt uppdrag. Medverkande: Jonas Nordling,Bengt Ottosson. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #38 Boine Gepertz
I detta avsnitt möter ordförande Jonas Nordling Gota medias VD Boine Gepertz. Med 20 års erfarenhet av tidningsbranchen är Gepertz nu VD för en koncern som har cirka 860 anställda och 1.1 miljarder i omsättning. Med över 13 tidningar, digitala kanaler och webb-tv är de i storleksordning på sjätte plats av sveriges tidningsföretag. Gepertz berättar om utvecklingsarbetet i Gota Media, men även bakgrunden till hans ovanliga namn dyker upp.

Journalistpodden: #37 Lars Alkner
Förbundsordförande Jonas Nordling träffade Lars Alkner, chef för den redaktionella verksamheten på Hallpressen på en parkeringsplats under Almedalsveckan.
De pratade om lokaltidningarnas speciella förutsättningar och hur man anpassar sig till det förändrade medieklimatet. Hör samtalet här.
Medverkande: Jonas Nordling och Lars Alkner. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #36 Kan journalister stå emot PR-trycket
Kommunikatörerna blir fler och PR-branschen växer. Detta tar politiker och andra opinionsbildare hjälp av för att få ut sina budskap. Samtidigt försvagas journalistiken. Uppsägningar, neddragningar och lagstiftning minskar journalistikens utrymme. Hur ska vi förhålla oss i denna nya medieverklighet, hur ska journalisterna stå emot trycket? Det här samtalet spelades in 3 juli i ALmedalen. 
Medverkande: Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Hanna Olsson, samhällschef Aftonbladet, Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Hans Gennerud, styrelseordförande Gullers Grupp och Helena Giertta, chefredaktör Journalisten.


Journalistpodden: #35 Ehsan Fadakar
Ehsan Fadakar har en bakgrund på bland annat Expressen och var sedan med och byggde upp Nyheter24. Nu jobbar han som chef för sociala medier och debattredaktör på Aftonbladet. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling träffade honom under Almedalsveckan och pratade om nya sätt att jobba med journalistik och vad en journalist idag behöver kunna för att bli framgångsrik i branschen. Det seminarium de refererar till om etik och sociala medier hör du i Journalistpodden #34, strax här nedanför.
Medverkande: Jonas Nordling, Ehsan Fadakar. Musik av Tage Widsell. 


Journalistpodden: #34 Journalistik och etik i sociala medier
Sociala medier har gjort det lättare för journalister att komma närmare personer som de ska granska. På Twitter och Facebook diskuterar politiker och journalister inte bara sakfrågor utan också musik, grillning, Let’s Dance och fotboll. Hur påverkar denna gemytliga stämning förtroendet för journalisterna och deras möjlighet att granska politikerna? Hur bör journalister förhålla sig etiskt till sociala medier? I vilken utsträckning får man till exempel citera det en privatperson skriver? Vilket ansvar har den enskilde journalisten för det som skrivs i sociala medier enligt de medieetiska regler som finns idag? 
Medverkande: Ulrica Widsell, vice ordförande Journalistförbundet, Staffan Dopping, seniorkonsult K-Street Advisors, Ehsan Fadakar, debattchef Aftonbladet, Marie Grusell, medieforskare med fokus på politisk kommunikation och sociala medier, JMG, Tove Carlén, Journalistförbundet. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #33 Kan transparans ersätta etiken?
Säljer medieföretag ut sin journalistiska trovärdighet när de tillåter native advertising och textreklam? Eller är det ok så länge det görs med tydlig transparens, det vill säga att mediekonsumenten informeras om samarbetet mellan publicist och annonsör? Och hur långt kan argumentet med transparens gälla i den nya medievärlden? Är det ok att skriva vad som helst och ingå vilka samarbeten som helst? Hör detta spännande samtal som ägde rum i Almedalen i juli 2014.
Medverkande: Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Jan Helin, Publisher Aftonbladet, Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman, Anette Novak, vd för Interactive Institute Swedish ICT, Björn Häger, ordförande Publicistklubben. Helena Giertta, chefredaktör Journalisten. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #32 Horisont
Journalistförbundet är i Almedalen där vi träffade gänget bakom Gotlandsmagasinet Horisont som startade i vintras och nu funnits i ett halvår. Hör deras berättelse här. Medverkande: Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet och från Horisont - Gotlands nyhetsmagasin hörs Christer Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, Emma Fagerberg, nyhetschef/reporter, Linda Berglund, bildchef/fotograf, Per Wallstedt, redaktionschef/reporter. Dessutom medverkar Unn Edberg, chefredaktör Finansliv och ordförande Sveriges Tidskrifter. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden: #31 Anna Lindberg
Anna Lindberg är digitalt utvecklingsansvarig inom NTM-koncernen. Hon samordnar koncernens utvecklingsprojekt på webb- och mobila plattformar. Vad behövs för att bygga en digital affär och vilka affärsmål är viktiga? Anna Lindberg resonerar utifrån sin långa erfarenhet av att jobba med digitala kanaler och utveckling tillsammans med Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet. Medverkande: Anna Lindberg, Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell. 

Journalistpodden: #30 Markus Pettersson
Kan man tjäna pengar på journalistik idag. Det är Markus Pettersson övertygad ommen kanske krävs det en del förändring. Markus Pettersson arbetar med att knyta samman nyhetsmedierna, researchvärlden och start-ups för World Association of Newspapers and News Publishers. Hör Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och Markus Pettersson diskutera i detta färska avsnitt av Journalistpodden.


Journalistpodden: #29 Tobias Regnell
Varför gör man en tidskrift som en pocketbok? Grundaren av Offside och Filter, Tobias Regnell berättar om hur man startade upp de hyllade tidskrifterna. Under de första åren tjänade de inga pengar alls och fick försörja sig på annat sätt. Han berättar bland annat hur man försökte bli uppköpta för att överleva. Idag driver man framgångsrikt tidskriftsförlag och bokförlag, ordnar events och har flera populära podcasts. Hör Tobias Regnell i samtal med Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling. 

Journalistpodden: #28 Hanna Stjärne
Hanna Stjärne är publisher på UNT. Här pratar om med Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet, om journalistikens utmaningar, om rollen som både VD, ansvarig utgivare och chefredaktör för UNT-koncernen och om att möblera om på redaktionen och dela ut guldspadar! 
Medverkande: Hanna Stjärne och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.


Journalistpodden: #27 Robert Rosén
Robert Rosén jobbar med chefsrekrytering jobbar med rådgivning och omvärldsbevakning till olika medieföretag.
En stor del av hans verksamhet ägnar han också åt att rekrytera chefredaktörer och tidningsledare. Hur går rekryteringsprocesserna till och vad tittar medieföretagen efter när de rekryterar chefer.
Vad ska man tänka på om man vill göra redaktionell karriär och vad bör man tänka på om man siktar på att bli mediechef i framtiden? Ska man synas på sociala medier till exempel? Här får du konkreta råd och tips! 
Medverkande: Robert Rosén och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

 

Journalistpodden: #26 Mediebranschen i förändring
Vad händer i mediebranschen och hur ser utvecklingen ut just nu? Hur går omställningen, främst för papperstidnignarna? Hur går det för de som lämnar och de som är kvar?Medverkande: Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, Expressen, Jeanette Gustafsdotter, VD, Utgivarna, Jonas Nordling, ordförande, Journalistförbundet, Bengt Olsson, HR-chef, Stampen Local Media, Ann-Sofie Sjöberg, informationschef, TRR.  Moderator: Claes de Faire, chefredaktör på Resumé. Musik: Tage Widsell. 
Podden spelades in på ett seminarium som arrangerades av TRR, Trygghetsrådet.  Vi ber om ursäkt för ljudkvalitén som är något låg. 

 

Journalistpodden: #25 Stina Honkamaa Bergfors
Mitt under MEG, Mediemässan i Göteborg, träffades Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet och Stina Honkamaa Bergfors, grundare och VD för mediebolaget United Screens, för att prata om nya medieplattformar, nya medieaktörer och lite trendspaning kring vad som händer i den närmaste framtiden. 

Medverkande: Jonas Nordling, Stina Honkamaa Bergfors. Musik av Tage Widsell.
 

Journalistpodden: #24 Om pengar, arbetet som journalist och livet efter detta
Mediebranschen är i förändring. Antalet frilansar ökar lavinartat och konkurrensen om jobben likså. Helt plötsligt är man egenföretagare och måste ta hand om allt från skatteinbetalningar till sparande och tighta dead-lines. Knappt någon hinner tänka på morgondagen och pensionen ska vi bara inte tala om. Eller? 

Medverkande: Lennart Ekdal, Margret Atladottir, Björn af Kleen och Nina Lekander. Moderator: Jan Gradvall. Musik av Tage Widsell.
Denna podcast spelades in i samarbet med PP Pension på Teater Brunnsgatan 4, 20 februari 2014.

  

Journalistpodden: #23 Supervalåret
Är journalistikens roll överspelad? Ställer journalister rätt frågor? 2014 är det inte bara val till kommuner, landsting och riksdag, utan också val till EU. Det ställer krav på information och nyheter om politik och politiker på alla nivåer. Kommer den via medierna, eller från politikerna själva?  Vad är mediernas roll under supervalåret 2014.
Medverkar gör Teresa Küchler, Svenska Dagbladets EU-reporter, Göran Färm, journalist och avgående EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, Lena Mellin, mångårig inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet, ställföreträdande ansvarig utgivare, Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet. Moderator är Inger Ljung, journalist och programledare för SVT:s Go'kväll. Musik av Tage Widsell.  
Den här podcasten spelades in på SJF Södras seminarium den 18 januari 2014.


Journalistpodden: #22 I medieskuggans tid
Vad händer i regioner som medierna inte längre bevakar? Hur ser mediernas demokratiska ansvar ut?  Hur hämtar medborgarna nyheter och information i ett samhälle som lämnar stora delar av landet i medieskugga? Lokaltidningarna stänger sina lokalkontor och drar in på lokala reportrar. Samtidigt startar journalister och andra lokala sajter som till exempel Bjuvsnytt.se som förefaller gå alldeles utmärkt. Den här podcasten spelades in på SJF Södras seminarium den 18 mars 2014.
I början av seminariet visades en åtta minuter lång film som refereras till ett par gånger. Filmen är bortklippt ur podcasten men kan ses här.
Medverkande: Marianne Rönnberg Galmor, grundare av den lokala webbtidningen Bjuvsnytt.se, Lars Johansson, HD:s chefredaktör och Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande. Moderator: Inger Ljung, journalist och programledare för SVT:s Go'kväll. Musik av Tage Widsell.


Journalistpodden: #21 Ola Sigvardsson
Journalistförbundets vice ordförande och ordförande i Yrkesetiska nämnden Ulrica Widsell möter i det här avsnittet av Journalistpodden, allmänhetens pressombudsman, Ola Sigvardsson. De vänder ut och in på pressetiken och det medieetiska systemet.
Medverkande: Ulrica Widsell, Ola Sigvardsson. Musik av Tage Widsell. 


Journalistpodden: #20 Ester Appelgren 
Ester Appelgren är lektor och teknikdoktor i medieteknik. Hon är dessutom projektledare för ett projekt kring databasjournalistik som ska utveckla en nättjänst kring offenlig data för journalister. I helgen startar också konferensen Datajournalistik i Norden – Möjligheter och utmaningar. Där medverkar både Ester Appelgren och Journalistförbundet ordförande Jonas Nordling. I det här avsnittet av Journalistpodden fördjupar dom sig i datajournalistikens olika möjligheter.
Läs mer om helgens konferens och titta på livesändningarna här www.blogg.sh.se/datajournalistik 


Journalistpodden: #19 Lisa Irenius
Lisa Irenius är kulturchef på UNT och just nu nominerad til stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare för sitt arbete med att kombinera e-böcker, läsare och kulturjournalistik. Lyssna på ett spännande snack med Journalistförbundets ordförande här. Medverkande: Jonas Nordling, Lisa Irenius. Musik av Tage Widsell. 

Journalistpodden: #18 Bile Daar
Bile Daar är finansanalytiker med specialisering på medieinvesteringar på Danske Bank. Han samtalar med Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling om vad han ser som intressanta investeringar i media, paketering av produkter samt berättar varför han tycker att Blocket är den bästa modellen på hela internet.
Medverkande: Jonas Nordling, Bile Daar. Musik av Tage Widsell. 

Journalistpodden #17: Brit Stakston
Hon är PR-konsulten och mediestrategen som brinner för journalistik och digitala medier. I avsnitt 17 möter Jonas Nordling Brit Stakston i ett samtal om digitalisering i medier och idéburen verksamhet.  Medverkar gör Jonas Nordling och Brit Stakston Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #16: Mårten Schultz
I det här avsnittet av Journalistpodden, träffar Jonas Nordling juristen Mårten Schultz. Det blir ett samtal om meddelarfrihet, etik. hur vi reglerar internet, om kränkningar på nätet och hans senaste projekt Juridikinstitutet, som hjälper människor som har råkat ut för näthat genom stämningar och där Google är huvudsponsor.
Medverkar gör Jonas Nordling och Mårten Schultz. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #15: Cheferna svarar!
Nu svarar cheferna! Vem tjänar på otrygga jobb?
Sveriges Radios personaldirektör Ingrid Wibom, Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl, SVT:s HR-direktör Helene Sahlin och UR:s HR-chef Mats Godée berättar hur de vill bemanna företagen i framtiden. Mötet arrangeras av Journalistförbundets Radio- och TV-distrikt i Stockholm i samarbete med journalistklubbarna vid Sveriges Radio, SVT, Nyhetsbolaget/TV4, UR, Mediakompetens och Journalistförbundets RadioTV-frilansklubb. Medverkar gör även Petteri Karttunen, SVT och Ulrika Hyllert SR. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden #14: Martin Jönsson
Under bokmässan träffades Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet och Martin Jönsson, biträdande programchef på Sveriges Radio och pratade om karriärplanering, nya medier, podradio och lönsamhetsfokusering.Medverkande: Martin Jönsson och Jonas Nordling. Musik av Tage Widsell.

Journalistpodden i Almedalen #13: Medierna, makten och torget som försvann
I samarbete med Tidningsutgivarna presenterar vi avsnitt 13 av Journalistpodden. Ett samtal som ägde rum i somras under Almedalsveckan. Där pratade man bland annat om mediernas betydelse för politiken, för det offentliga samtalet, för medborgarnas samhällsengagemang och för upplevelsen av vara en del av samhället har varit en bärande del i utvecklingen av den svenska demokratin. I en alltmer fragmentiserad medievärld utmanas detta.

Journalistpodden i Almedalen #12: Alternativ finansiering av journalistik
Jonas Nordling samtalar med Lisa Rennerstedt och Lennart Ekdal om EFNs utveckling. I en tid där de traditionella affärsmodellerna i mediebranschen krisar blir alternativa intäktsmodeller för journalistiken nödvändiga i större utsträckning. 

Journalistpodden i Almedalen #11: När den siste lokaljournalisten loggar ut och släcker lampan
Hur ser lokaljournalistikens framtid ut? För vem arbetar lokaljournalisten? Är syftet med lokala media och bygga ut koncernernas vinster eller annonsörens behov att nå sina kunder? Eller handlar nära nyheter och samhällsbevakning i press och radio om demokrati? Och på läsarnas/lyssnarnas uppdrag!

Journalistpodden i Almedalen #10: Hur öppet ska försvaret vara?
Debatten om försvarets framtid förs allt intensivare. Vilken försvarsförmåga har vi? Hur fungerar de svenska militära insatserna utomlands? Hur högt i tak är det för dem inom försvaret som vill delta i den debatten? Vad betyder det för demokratin om de skräms till tystnad?

Journalistpodden i Almedalen #09: Etik i medierna
Är det lätt för PR-konsulter att få in material på redaktionell plats? Hur ser den journalistiska etiken ut? Hur upprätthålls och utvecklas förtroendet för medierna och journalistiken? På tisdagen höll tidningen Journalisten i samarbete med Journalistförbundet en debatt om skärningspunkterna mellan PR och journalistik, lobbying och marknadsföring. 

Journalistpodden i Almedalen #08: Thomas Mattsson
Mitt under pågående vimmel och seminarier i Almedalsveckans Visby stängde Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling in sig för att prata om medier, nya affärsmodeller, åsiktsjournalistik och tricks om hur man är tidseffektiv i Almedalen. Resultatet blev Journalistpoddens åttonde avsnitt.

Journalistpodden i Almedalen #07: Personlig integritet och yttrandefrihet
Ett avslöjande av en ”skandal” eller en nyhet i media är ett exempel på yttrandefriheten, det vill säga allas rätt att lämna tips till media och som allmänheten ge kan ta del av. Men det kan samtidigt innebära ett intrång i en eller flera personers integritet. Hur löser vi dessa problem? Konkurrerar alltid yttrandefrihet och personlig integritet? Hur kan vi leva med båda? På måndagen höll Journalistförbundet ett seminarium om personlig integritet och yttrandefrihet. Lyssna på det här.

Femte avsnittet av Journalistpodden ute nu
Unn Edberg är nyligen tillträdd ordförande i Sveriges Tidskrifter. Dessutom VD och chefredaktör för tidskriften Finansliv och har en lång karriär bakom sig på flera olika tidningar och tidskrifter. I Journalistpoddens femte avsnitt samtalar hon och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling om tidskriftsbranschens framtid och försäljningsmöjligheter. 

Journalistpodden avsnitt 4: Vem tjänar på otrygga jobb?
I Journalistpoddens fjärde avsnitt får vi höra förbundsstyrelseledamoten Petteri Karttunen, ordförande för SVTs journalistklubb samtala med Victor Bernhardtz om boken Skitliv, den nya arbetsmarknaden med utlasning, ofrihet och otrygga jobb

Journalistpodden #03: Jonas Nordling samtalar med Jan Helin
På Mediemässan, Meg, i Göteborg spelade vi in tredje avsnittet av Journalistpodden där Jonas Nordlingsamtalar med Jan Helin. Det blev ett samtal om bland annat kvalitetsjournalistik, kvällstidningar och etik.

Premiär för Journalistpodden - avsnitt #01 och #02
I Journalistförbundets podcast, möter ordförande Jonas Nordling spännande mediepersonligheter i öppna samtal om framtidens utmaningar för journalistiken. I första avsnittet möter han Thomas Petterssohn, VD Mittmedia och i avsnitt två diskuteras hur medieägarna ska finansiera den framtida journalistiken. Spelades in på Södras seminarium 19 januari 2013.

Senast ändrad 3 april 2020