Dawit Isaak

Svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001. Här följer en Fågelsång som vi hoppas når Dawit nästa gång näktergalen mellanlandar på sin resa till södra Afrika. Uppmärksamheten håller Dawit vid liv.

Dawit Isaak fängslades 23 september 2001 och har sedan dess suttit fängslad i Eritrea utan rättegång.  

Dawit Isaak föddes den 27 oktober 1964 i Eritrea. Han växte upp med sina föräldrar och fem syskon och familjen ägde en italiensk delikatessbutik. Som vuxen arbetade han som författare och gav ut flera böcker i landet. När kriget i landet bröt ut flydde familjen till Sverige. De bosatte sig i Lerum, nordöst om Göteborg där Dawit fick jobb som städare. 1992 blev han svensk medborgare.  Hans familj, hustru och tre barn, bor fortfarande i Göteborg. 

När Eritrea blev självständigt åkte Dawit Isaak tillbaka till Asmara, Eritreas huvudstad. Där startade han tillsammans med några andra journalisten tidningen Setit. Namnet tog de från floden Setit, en flod vars flöde aldrig stillnar. Han var en av delägarna till tidningen som var Eritreas första oberoende tidning.

2001 började politiker och ministrar kritisera hur presidenten Isayas Afewerki styrde landet. Gruppen kom att kallas 15-gruppen, eller G15. I en serie brev ställde de krav på demokratiska reformer och Dawit Isaak skrev om dessa som rapporterande journalist i sin tidning.

15-gruppen krävde bland annat att medborgarnas mänskliga och demokratiska rättigheter, som presslagen, skulle respekteras och att Eritreas konstitution skulle respekteras. Man krävde också att regeringen skulle tillåta politiska partier och att allmänna val skulle hållas. Utdrag ur breven och presidentens svar finns publicerade i boken ”Dawit och friheten”.

Den 23:e september 2001 knackar två säkerhetspoliser på Dawits dörr. Hans äldsta dotter öppnar dörren och sen dess har familjen inte längre sett honom. Dawit trodde att det skulle bli ett kort förhör men han är än idag fortfarande fängslad i Eritrea. Samtidigt fängslades andra journalister och merparten av 15-gruppen.  De fängslades helt utan rättegång och utan försvarar. Samtidigt förbjöd den eritreanska regimen all privatägd och oberoende media.

Sedan 2003 arbetar flera organisationer aktivt för att Dawit Isaak och hans kollegor ska friges. 2003 fick Dawit Isaak Reportrar utan gränsers pressfrihetspris för att ”han valde att skriva fritt och uppmuntrade andra att göra det och för det förlorade sin frihet”.  Varje vecka sen 2004 har organisationerna under namnet ”Mediekampanjen för Dawit Isaak” protesterat hos Eritreas ambassad och tagit upp Dawit Isaaks fall både med den svenska regeringen och med EU. I skrivande stund har vi varit på Eritreas ambassad på Lidingö över 450 gånger och lämnat protestbrev. Vi har flera gånger bett att få träffa ambassadören utan framgång.

Lördagen den 19 november 2005 släpptes Dawit Isaak oväntat. Han hann under tiden kontakta sin familj i Sverige. När han dagen efter skulle besöka läkare för att genomgå en hälsoundersökning greps han och fängslades återigen. Regimen i Eritrea påstod att Dawit Isaak endast haft permission för att träffa läkare.

2005 nominerades Dawit Isaak till Unescos pressfrihetspris av IFJ, International Federation of Journalists.

Årsdagar, födelsedagar och Pressfrihetens dag har uppmärksammats av Mediekampanjen och manifestationer har genomförts runt om i Sverige. 2005 genomfördes en 24-timmars vaka på Sergels Torg och på Bok och biblioteksmässan året därpå byggdes en symbolisk cell upp med information om Dawit och situationen i Eritrea.

2006 ger SILC förlag ut boken "Dawit och friheten", skriven av Johan Karlsson och Richard Sjöberg där Dawits bakgrund beskrivs och också den problematiska situationen i Eritrea.

2007 får Dawit Isaaks tre barn ta emot Publicistklubbens nya tryck- och yttrandefrihetspris som tilldelats deras far. Priset delas ut samma dag som Dawit Isaak har suttit fängslad i 2000 dagar.

I slutet av 2008 flyttades Dawit från fängelset i Asmara till ett annat fängelse utanför huvudstaden. Det nya fängelset har rykte om sig att vara väldigt hårt och behandla sina fångar mycket illa. I början av februari meddelade människorättsorganisationen EWHRD, Eritrea watch for human rights and democracy, att Dawit Isaak flyttats till ett militärsjukhus och hans tillstånd befarades vara kritiskt.

2009 nominerar EU-parlamentet Dawit Isaak till det prestigefyllda Sacharovpriset. Sacharovpriset delas ut till personer som har gjort insatser för mänskliga rättigheter. Priset har fått sitt namn efter den sovjetiske vetenskapsmannen och dissidenten Andrej Sacharov som avled 1989. Dawit vinner dock inte.

På nioårsdagen av Dawit Isaaks fängslande, 23 september 2010, ger mediekampanjen ut boken ”Hopp – historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter” i samarbete med Weyler förlag. Boken innehåller svenska översättningar av några av Dawits texter. Huvudelen av boken består av berättelsen om Moses och Mannas kärlek som Dawit skrev på tigrinja på 1980-talet.

I mediekampanjen ingår Expressen, Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Sveriges Tidskriter, Utgivarna och Stödkommittén Free Dawit.

Vi engagerar oss i Dawit Isaaks öde eftersom det handlar om en uppenbar kränkning av mänskliga rättigheter och av yttrande- och pressfrihet. Vi kan aldrig acceptera att journalister eller andra fängslas för sina åsikter. Vi kan aldrig acceptera att någon hålls fängslad i obestämd tid utan rättegång. Vi kan aldrig acceptera att en fånge "försvinner".

Tillsammans med flera andra organisationer protesterar vi varje vecka hos Eritreas ambassad och vi har tagit upp Dawit Isaaks fall både med den svenska regeringen och med EU.

Skriv på Stödförening för Dawit Isaaks lista för hans frigivning!  

 

Taggar: Dawit Isaak