Låt inte Wares Khan bli nummer 14

Den afghanske journalisten Wares Khan hotas på nytt av utvisning. Om han skickas till Afghanistan finns stor risk att han dödas.

Natten till den 13 december stoppades Wares Khans utvisning bokstavligen i sista stund innan han skulle gå ombord på planet. Men nu har Migrationsdomstolen beslutat att han inte får någon ny prövning.

– Migrationsverket hävdar att det inte finns några nya omständigheter i fallet som ger anledning till omprövning. Men sedan Wares Khan fick avslag har verket själva konstaterat att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats drastiskt och att journalister är en särskilt utsatt grupp. Wares Khan har hotats per brev av talibanerna. För alla andra än Migrationsverket och Migrationsdomstolen framstår det självklart som skäl för att göra en förnyad prövning, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Wares Khan själv är övertygad om att han kommer att dödas om han skickas tillbaka.

– Afghanistan är näst efter Syrien världens farligaste land för journalister just nu. Hittills i år har tretton journalister mördats där. Låt inte Wares Khan bli nummer fjorton, säger Jonas Nordling.

Läs mer i Internationella Journalistfederationens rapport.

Skapad: 2016-12-23

Taggar: Wares Khan