Så ansöker du om nytt presskort

Om du har möjlighet är du välkommen till förbundskansliet på Brunnsgatan 23 i Stockholm. Är du avflyttad/utlandsboende eller om du har skyddad identitet, medtag personbevis från Skatteverket i samband med presskortsansökan.

Se presskortsmottagningens öppettider här.

Om du hellre vill besöka någon av presskortshandläggarna på annan ort, ber vi dig kontakta honom/henne per e-post för att komma överens om tid för möte. Presskortshandläggarna gör detta på sin fritid, för att så många medlemmar som möjligt ska kunna få sina presskort. Kortet ingår i medlemskapet och utfärdas enbart till medlemmar i Journalistförbundet. Medlem ska vid ansökan och utlämning av presskort, inte ha förfallna fakturor och ny medlem ska ha betalt minst en medlemsavgift.

Glöm inte foto (se anvisningar) och giltig legitimation när du kommer för att beställa ditt presskort. När det är klart får du ett meddelande och kan hämta det på samma ställe/hos samma person som du beställde det hos och då måste du legitimera dig igen. Av säkerhetsskäl får vi tyvärr inte skicka kortet till dig eller lämna ut det till någon annan än dig personligen.

Lista över presskortshandläggare

Kortet är gratis för medlemmar men om du tappar bort kortet innan det gått ut, kostar det 500 kronor att få ett nytt.

För att ersätta ett ännu giltigt presskort, till exempel efter namnbyte, tas en avgift på 500 kronor.

Senast ändrad 4 oktober 2021