Vad blir nettolönen på en hundralapp?

Hur mycket blir nettolönen på varje hundralapp som en frilans får i arvode? Här har Journalistförbundets frilans­klubb Frilans Riks tagit fram en beräkning som vi illustrerar i form av just hundralappen.

 

Kostnaderna skiljer sig förstås åt mellan olika frilansar, men vårt exempel här på hundralappen är en generell beräkning för en frilansjournalist som hyr lokal. Får man betalt enligt Frilansrekommendationen innebär det att vinsten efter kostnader går att jämföra med vad en anställd journalist får i lön.

Räkna ut arvode med Frilanskalkylatorn 
Alla frilansar har arbetsuppgifter som de inte får betalt för. Research, försäljning, bokföring och allt annat som ingår i företagandet tar mycket tid. Man ska även ha råd med försäkringar och kunna avsätta pengar till pension och semester. Med Frilanskalkylatorn kan du räkna ut vad just du bör begära i arvode. Länk längre ner på sidan. 

Vill du veta mer om fackligt arbete och villkor för frilansar i mediebranschen? Läs mer här på sjf.se eller kontakta Journalistförbundets Frilansjour på frilansjouren@sjf.se eller 08-613 75 72.
 

Senast ändrad 30 mars 2020