Mediechef

Svenska Journalistförbundet är yrkes- och fackförbundet för journalister som arbetar för svenska medier. 

Chefsnätverk och kurser
Förbundet anordnar frukostträffar och kurser för dig som är chef. Via vårt chefsnätverk på Facebook kan du diskutera och utbyta erfarenheter med andra mediechefer.
 Vill du vara med, mejla Justus Bennet, jb@sjf.se.

Direktmedlemskap
Som chef kanske du företräder arbetsgivaren gentemot den lokala klubben. Då har du möjlighet att ansöka om ett särskilt direktmedlemskap i Journalistförbundet. Det innebär att du är medlem i förbundet utan att tillhöra den lokala klubben. Om du behöver rådgivning eller förhandlingshjälp företräds du då av någon av förbundets centrala ombudsmän. Ansök om direktmedlemskap genom att skicka ett mejl med ditt namn, personnummer, arbetsgivare och arbetsuppgifter till Eva-Maria Kollberg, emk@sjf.se.

Yrkesmässig rådgivning
Kontakta Justus Bennet, jb@sjf.se, för rådgivning i frågor som rör din position som chef i mediebranschen.

Facklig rådgivning
Journalistförbundets förhandlingsjour ger dig råd och tips i alla frågor som rör lagar och avtal. Kontakta förhandlingsjouren via forhandlingsjouren@sjf.se, eller 08-613 75 40 (mån 11.00 - 12.00, tis – fre 10.00 – 12.00).

Förhandlingshjälp
Du har rätt till gratis förhandlings- och rättshjälp om du hamnar i tvist med din arbetsgivare. Har du behov av råd eller hjälp vid en förhandling eller konflikt har du rätt till det, även som chef.

Inkomstförsäkring
Journalistförbundets inkomstförsäkring kompletterar a-kassan och innebär att de flesta av förbundets medlemmar får ett utökat ekonomiskt skydd vid arbetslöshet.  Läs mer om försäkringen och räkna ut din ersättning på www.sjf.se/forsakringar.

Medlemsförsäkringar
I medlemsavgiften ingår en olycksfallsförsäkring. Du kan också teckna förmånliga tilläggsförsäkringar, som exempelvis hemförsäkring, barnförsäkring och tjänstereseförsäkring. Läs mer på www.sjf.se/forsakringar

Yrkesfrågor
Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund. Vi arbetar för att bevara öppenheten och yttrandefriheten i samhället, diskuterar yrkesetik, utbildar och informerar om källskydd och bevakar journalisternas upphovsrätt.

Stipendier
Journalistförbundet delar årligen ut ett antal olika stipendier för till exempel språkstudier, kompetensutveckling, vidareutbildning och rekreation.

Presskort
Journalistförbundets presskort accepteras i alla sammanhang – eftersom bara den som är yrkesverksam journalist och som åtar sig att följa de yrkesetiska reglerna kan få det. Vi utfärdar även internationellt presskort för dig som reser mycket. Det är bara Journalistförbundets medlemmar som kan få internationellt presskort utfärdat av IFJ, International Federation of Journalists.

Nyheter och reportage
Branschtidningen Journalisten kommer direkt till Journalistförbundets medlemmar ca 15 gånger per år och på deras hemsida hittar du dagligen nyheter och fördjupande artiklar om mediebranschen.

Mer om Journalistförbundet och fler medlemsförmåner hittar du på www.sjf.se/blimedlem

Taggar: arbetsledare

Till dig som köper frilansmaterial

Så räknar du ut rätt arvode för frilansuppdrag
Journalistförbundets frilansrekommendation med kalkylator bygger på kollektivavtalets grundtanke om individuell lönesättning. Ett genomsnitt av anställda journalisters lön fungerar som ett riktmärke och i Frilanskalkylatorn kan du föra in olika värden för att anpassa arvodesnivån. Exempelvis utifrån vilken typ av uppdrag det handlar om, vilket löneläge som gäller för anställda på redaktionen eller en enskild frilans expertkunskaper.