Frilansens tusenlapp

– Kul att du vill ha artikeln! OK, en dag – det blir sju tusen.
Varpå redaktören gör en snabb överslagsräkning: 20 gånger 7 000 blir ju hundrafyrtiotusen i månaden – de är inte kloka, de där frilansarna...

Inte för att vi kan läsa redaktörernas tankar, men tycker de inte ofta att vi är förskräckligt dyra? Vi har räknat fram hur mycket som faktiskt blir kvar för oss när alla kostnader är betalda, och som kan jämföras med redaktörens egen lön. Resultatet visar vi på ett pedagogiskt sätt med en tusenlapp, där en stor del strimlas bort innan en mindre del blir kvar i reda pengar.

Frilansens tusenlapp finns här till höger som pdf-fil som ni kan skriva ut – helst på färgskrivare. På baksidan finns en förklarande text, och om man bara lyckas lägga pappret riktigt i skrivaren ska det hamna rätt så att man kan klippa ut prydliga tusenlappar att dela ut till oförstående redaktörer och osäkra kolleger.

Tänk på att lönen ska räcka till semester också! Och att t ex fotografer har högre kostnader, liksom en del som sitter i dyra storstadslokaler. Medan de som sitter hemma klarar sig undan billigare. Vår tusenlapp bör ändå kunna ge en aha-upplevelse och förståelse för vad en frilansrörelse kostar utöver lönen.

Beräkningarna är gjorda av Frilans Riks i samråd med Journalistförbundet. Förhållandena varierar beroende på arbetssituation och bostadsort, men exemplet avser en “medeljournalist” – reporter med lokal på stan. En frilansjournalist kan fakturera 8-10 dagar per månad. Med Frilansrekommendationens belopp kommer han/hon då upp i en genomsnittslön för en nyanställd journalist.