Foto: Felicia Gränd

Snart lanserar vi digitala presskort

Publicerad 29 november 2023

Journalistförbundet lanserar i december ett digitalt presskort, som vi tagit fram tillsammans med Svenska Fotografers Förbund. Detta blir en ny giltig presslegitimation i Sverige för reportrar, fotografer och andra i mediebranschen när ni till exempel bevakar presskonferenser, konserter, sportevenemang, mässor, nyhetshändelser eller annat.

Journalistförbundet och Svenska Fotografers Förbund har tagit fram det nya digitala presskortet tillsammans med Freja, en statligt godkänd mobil e-legitimation som används för identifiering. Presskortet kommer att användas via Frejas app i mobiltelefon eller i surfplatta.

Det digitala presskortet kommer inte ersätta dagens fysiska presskort. De kommer båda två vara giltiga presslegitimationer i Sverige.

Lansering inom kort

Under hösten har tekniken och systemet för digitala presskort testats. Planen är att kunna öppna upp tjänsten för medlemmar under december. 

Mer information kommer löpande publiceras inför en lansering. På bilden ovan syns Svenska Fotografers Förbunds ordförande Paulina Holmgren och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

Läs mer om våra presskort på:

 

Frågor och svar 

Varför inför Journalistförbundet ett digitala presskort?

Det finns flera anledningar. Främst vill vi med beslutet göra presskortet mer tillgängligt för dig som medlem. Det ska vara enkelt och säkert att skaffa ett presskort, oavsett var du bor. På några års sikt kommer det digitala presskortet helt ersätta dagens fysiska presskort.

Med dagens fysiska presskort har du som medlem först behövt besöka en presskortshandläggare för en ansökan och sedan ett nytt besök för att hämta ut ditt kort några veckor senare. Även om vi har över 50 presskortshandläggare i Sverige, så täcker vi inte alla orter. 

Ett digitalt presskort kan du välja att aktivera var du än bor i Sverige, och använda redan samma dag. 

Vi har även haft utmaningar med att utfärda fysiska presskort. Under pandemin 2020–2021 tvingades vi tidvis stänga presskortshandläggningen helt eller delvis. Hösten 2022 tvingades vi åter stänga all presskortshandläggning i tre månader på grund av materialbrist. Nu i höst har vår leverantör tillfälligt stoppat all tillverkning. 

Kostnaden för fysiska presskort har även ökat drastiskt. 

Vi ser att ett digitalt presskort kommer kunna vara säkrare och mer tillförlitligt. 

Hur kommer det digitala presskortet fungera? 

Som medlem i Journalistförbundet kommer du först behöva logga in på sjf.se för att aktivera ett digitalt presskort. Presskortet kommer sedan att synas i den kostnadsfria appen Freja på din mobiltelefon eller surfplatta. Du kommer kunna ha ditt digitala presskort på upp till tre av dina mobila enheter.

Kommer jag kunna använda det digitala presskortet på samma sätt som ett fysiskt presskort när jag är ute på jobb? 

Ja. Du kommer kunna visa upp ditt digitala presskort, precis som med dagens fysiska presskort.

Hur kommer det digitala presskortet se ut?

Vi arbetar tillsamammans med Freja att ta fram hur ett digitalt presskort ska se ut. Tillsammans med Svenska Fotografers Förbund arbetar vi för en layout som även ska kunna användas av andra aktörer som i dag endast erbjuder fysiska presskort. 

På det digitala presskortet kommer det finnas en bild på dig, samt uppgifter som namn och personnummer. Det kommer även finnas en qr-kod som kan användas för att verifiera att ditt digitala presskort är äkta och giltigt.

Är vi i Sverige först med att införa ett digitalt presskort? 

Nej. Journalistförbundet i Finland har sedan några år tillbaka ett digitalt presskort. 

Det finns även andra exempel där journalister idag behöver använda sig av digitala lösningar. Till exempel har journalister som ska arbeta i Ukraina behövt ansöka om en digital pressackreditering hos den ukrainska försvarsmakten. 

Kommer det internationella presskortet digitaliseras?

Nej. Vi kommer fortsätta utfärda fysiska internationella presskort på uppdrag av den internationella journalistfederationen IFJ. 

Kommer det digitala presskortet vara giltigt utomlands?

Det digitala presskortet kommer vara en giltig presslegitimation i Sverige, precis som det fysiska presskortet vi har idag. När det gäller arbete utanför Sverige rekommenderar vi fortsatt det internationella presskortet från IFJ, som vi fortsatt kommer ge ut i sin fysiska form.

När kommer Journalistförbundet sluta utfärda fysiska presskort?

Vår leverantör och tillverkare av fysiska presskort har i oktober stoppat produktionen. Därför är framtiden för de fysiska presskorten oviss. Sista dag för att ansöka om fysiskt presskort var den 17 oktober 2023. 

Kan jag ansöka om ett nytt fysiskt presskort idag?

Nej.

Kommer mitt fysiska presskort fortfarande vara giltigt?

Ja. Vi kommer utgå från giltighetstiden på ditt fysiska presskort. 

Kan jag som har ett giltigt fysiskt presskort även ha ett digitalt presskort?

Ja. Även du som har ett fysiskt presskort kommer kunna aktivera ett digitalt presskort via förbundets hemsida.  

Hur många medlemmar har fysiska presskort idag från Journalistförbundet?

Drygt 2600 medlemmar har idag ett aktivt presskort. Det motsvarar 19 procent av förbundets totala medlemsantal.

Vad är Freja? 

Freja är en statligt godkänd e-legitimation och ett digitalt ID-kort i mobilen som används för att verifiera din identitet. Freja kan användas för identifiering och e-underskrifter online, fysisk identifiering i till exempel butiker och tjänstelegitimering. Appen Freja kan du ladda ner från App Store, Google Play eller AppGallery. 

Kommer jag kunna logga in med Freja på sjf.se?

Ja. I ett senare läge kommer du som medlem kunna välja om du vill logga in på sjf.se med BankID eller med Freja eID. Detta innebära att fler än idag kommer kunna ha möjlighet att logga in på vår hemsida. Det kan dock dröja fram till början av 2024 innan detta blir möjligt. 

Med Freja eID kommer även du som saknar svenskt personnummer kunna få en e-legitimation och logga in på sjf.se. Till exempel om du har ett samordningsnummer eller inte är folkbokförd i Sverige. Du kan läsa mer om detta på Frejas hemsida. 

Kan personer med skyddade personuppgifter använda Freja och ett digitalt presskort?

Ja. Även du med skyddad identitet och skyddade personuppgifter kan registrera dig för Freja och använda vårt digitala presskort. Freja kräver dock att du använder ditt svenska pass för att registrera dig i deras app. 

När du använder Freja eID eller presskortet kommer Freja aldrig att dela skyddad information, så som din adress. Du kan läsa mer på Frejas hemsida. Läs här. 

I Journalistförbundet följer vi Skatteverkets vägledning om hur vi kan hantera skyddade personuppgifter. Du kan själv kontakta Skatteverkets sekretessgrupp med frågor eller råd på telefonnummer 010‑573 55 00

Vart vänder jag mig om jag har fler frågor?

Du kan mejla oss på Journalistförbundet på adressen fragelada@sjf.se om det gäller frågor som rör det nya digitala presskortet och hur det påverkar dig som medlem. 

Har du frågor om dagens fysiska presskort eller internationella presskort, hittar du kontaktuppgifter här.

Har du frågor som bäst bevaras av Freja, så kan du hitta kontaktuppgifter till Freja här.

Senast ändrad 29 november 2023