Foto: Privat

Hon fick stipendium – utforskade Ölands fågelliv

Publicerad 11 oktober 2022

Bär du på en dröm om att få lära dig ett nytt språk eller kanske hur man renoverar fönster? Eller skulle du vilja få tid att utforska naturen med din kamera? Journalistförbundet delar varje år ut stipendier inom olika områden som kreativitet, språk, säkerhet och kompetensutveckling.

Journalistförbundet hanterar upphovsrättsmedel som vi delar ut i form av stipendier. Läs mer om våra stipendier här

Susann Gson Engqvist är en av dem som fått kreativitetsstipendium med vistelse på södra Öland. Chansen dök upp vid rätt tillfälle i livet och tack vare Ölands-vistelsen ändrade hon inriktning i karriären. Idag är Susann Gson Engqvist fotograferande och skrivande redaktör för en naturtidskrift.

Hade du tänkt att söka ett stipendium eller blev det ett spontant intresse när du såg just detta?

­– Jag brukar titta in på sajten ibland för att se om det finns några stipendier att söka, men har aldrig tidigare sökt något. När detta dök upp ansökte jag spontant, fyllde i det på en gång och skickade iväg.

Varför sökte du?

– Jag var lite i limbo och funderade på om jag söka nytt jobb, eller satsa på frilanslivet. Främst är jag skrivande journalist men har fotograferat rätt mycket till mina jobb tidigare. Jag tänkte att det kunde vara ett bra tillfälle att utveckla den kreativa sidan inom mitt fotograferande. Det var så skönt att det var helt kravlöst.

Hur var det att bo på Öland?

– Öland är fantastiskt och jag har varit där en del när jag var ung, faktum är att jag fick min första kyss just på Öland, så jag har positiva minnen, ha ha. Men nu hade jag inte varit där på många år och heller inte utforskat den södra delen tidigare. Så det var både bra läge på ön och trevlig lägenhet på en bondgård, där jag kunde gå ut och snacka med korna om kvällarna. 

Svanar på Öland
Foto: Susann Gson Engqvist

Vad gjorde du där? På vilket sätt var du kreativ, hur hittade du din inspiration?

– Kreativiteten kan man se i mina bilder. Jag har ett stort natur- och djurintresse och eftersom boendet låg så nära Ottenby fågelstation, hängde jag där mest hela dagarna. Fotograferade fåglar, sälar, hjortar… Jag experimenterade med kameran, testade olika metoder och lekte i Photoshop om kvällarna. Dessutom lärde jag mig massor av alla duktiga ornitologer.  

Vilken betydelse har stipendiet för ditt fortsatta arbete?

– Stor betydelse, eftersom jag bestämde mig för att satsa på frilansandet och att försöka jobba med något jag verkligen brinner för, som djur och natur. Veckorna där, ensam, var perfekta för att fundera och bara göra saker av lust, både text och bilder. Och nu är jag faktiskt skrivande och fotograferande redaktör för en naturtidskrift som sprider kunskap och information om våra viktiga svenska rovdjur, ”Våra Rovdjur”. Så det kunde inte ha blivit bättre!

Vill du också få chansen att vara kreativ på Öland? Skicka in din stipendieansökan senast 31 oktober 2022 för perioden vecka 13-23 2023 (27 mars-11 juni).

Senast ändrad 11 oktober 2022