Fortfarande många sommarjobb att söka

Publicerad 29 april 2021

I år råder brist på sommarvikarier på redaktioner runt om i landet. Så om du till exempel är student och inte har sökt eller fått sommarjobb ännu har du ett gyllene tillfälle nu. Och: Kom ihåg att kolla lönenivå med facket innan du skriver på!

Av olika anledningar, exempelvis att färre journalister utexamineras, finns det just nu inte tillräckligt med extra personal för att täcka upp under den kommande semesterperioden. 

Anders Forsström är ledamot i Journalistförbundets styrelse. Han är också klubbordförande på DN, som fortfarande behöver tillsätta fler vikarier inför sommaren. Han vet även att ett stort antal vikarier saknas på både storstads- och landsortsredaktioner, inom och utanför Bonnier. 

Anders Forsström
Foto: Tor Johnsson

Skåne, Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Dalarna, Närke, Västmanland, Uppland och Södertälje ... Listan är, enligt den information Anders Forsström fått, lång.

Vilken typ av tjänster är det som eftersöks?

– Digitala journalister, webbredaktörer, redigerare men också reportrar. Erfarenhet är ju ett plus.

Även om all tidigare journalistisk erfarenhet är en fördel, så funkar det att söka journalistiska sommarjobb även innan man slutfört sin utbildning.

– Ja, det gör det absolut, säger Anders Forsström.

Hur vet man vilken nivå man ska lägga sig på när man förhandlar lön?

– Man ska alltid höra av sig till fackklubben på redaktionen man söker jobb på, för att få information om lönenivån just där. Det kan skilja stort mellan olika medieföretag. I storstad skulle jag generellt säga att man ska ligga på minst 31000-32000, och högre ju mer erfaren man är.

Varför är det viktigt att ha rätt lönenivå?

– Lönen man sätter är ju också en lön som sätts för andra. Det kan också vara svårt och ta lång tid att förhandla upp en för låg lön i efterhand.

Läs mer om löneförhandling här.

Senast ändrad 29 april 2021