Har du fått bilder publicerade i tidningar, tidskrifter och böcker?

Publicerad 6 februari 2019

IR (individuell reprografiersättning) är en ersättning som kan sökas av bildskapare vars verk blivit publicerade i böcker, tidningar och tidskrifter utgivna i Sverige.

Har du tänkt att ansöka om IR i år? För bilder i tidningar/tidskrifter med publiceringsår 2018 är sista dag för att registrera dina verk den 31 mars 2019. Det innebär att det är hög tid att börja registrera de bilder du vill anmäla för IR.

IR hanteras av Bildupphovsrätt, som är en förening som samlar in ersättning för upphovspersonernas räkning när deras verk används i olika sammanhang.

Tänk på att kontakta Bildupphovsrätts kansli i god tid om du har frågor om vilka bilder som är giltiga eller hur man registrerar.

I år kan du söka ersättning för bilder i tidningar/tidskrifter med publiceringsår 2018 och böcker publicerade under åren 2014 – 2018. IR gäller bara analoga utgivningar, digitala publiceringar omfattas inte.

IR är en ersättning som kan sökas av bildskapare vars verk blivit publicerade i böcker, tidningar och tidskrifter utgivna i Sverige. Ersättningen utgår för att de publicerade bilderna kan fotokopieras och användas i undervisningen i Sverige.

Läs mer och ansök om IR på Bildupphovsrätts hemsida.

Senast ändrad 28 februari 2020